ZF Transilvania

Nagy Zoltan, CRE: Criza din sectorul imobiliar va duce la normalizarea pietei

Nagy Zoltan, CRE: Criza din sectorul imobiliar va duce la normalizarea pietei

Trustul CRE a investit aproximativ 20 de milioane de euro in proiectele Bella Park si Bella Park Extindere aflate in cartierul Buna Ziua

13.04.2009, 17:10 456

Trustul CRE, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari locali, a renuntat la unul dintre proiectele rezidentiale anuntate pentru 2009. Cartierul Citadela, proiect prevazut a fi construit in zona Manastur Sud din Cluj-Napoca, aproape de viitoarea centura ocolitoare a orasului, a fost oprit.

„Initial, am anuntat ca vom lansa acest proiect in toamna anului trecut, insa au aparut mai multe motive care ne-au facut sa amanam lansarea cartierului Citadela. Am insistat mai mult pe etapa de proiectare, pentru ca ne dorim realizarea unui cartier de lux. Totodata, anul trecut am demarat lucrarile pentru proiectul Bella Park Extindere, iar acest lucru ne-a determinat sa ne focalizam deocamdata mai mult pe acest proiect. Pe de alta parte, a mai aparut o problema, legata de lucrarile de infrastructura la centura de ocolire prin partea de sud a orasului, lucrari care au fost amanate, desi proiectul era o prioritate a autoritatilor in anul 2008. Toate aceste aspecte, alaturi de criza financiara globala au dus la amanarea proiectului Citadela’’, a declarat pentru ZF Transilvania Nagy Zoltan, directorul general al trustului CRE.
Conform proiectului, ansamblul rezidential Citadela trebuia sa cuprinda 36 de case individuale pe o suprafata totala de 6 hectare. Conducerea CRE estima anul trecut finalizarea proiectului in trei ani de la demararea lucrarilor.
„Pana nu cunoastem termenul de finalizare a lucrarilor la acest proiect de infrastructura, centura de ocolire a orasului Cluj-Napoca, nu putem lansa cartierul Citadela. Urmarim o sincronizare pentru finalizarea celor doua proiecte, cartierul Citadela si centura de ocolire a Clujului. Centura reprezinta un proiect important si de amploare si nu este posibil sa construiesti un cartier de lux si sa ajungi in situatia de a muta proprietarii intr-o zona-santier", a spus Nagy Zoltan.
Trustul CRE, care a realizat la Cluj pana in prezent proiectele imobiliare Dora Park si Bella Park in zona Buna Ziua, a hotarat construirea pe aceeasi arhitectura, pe o parcela vecina, o extindere a proiectului Bella Park. Investitia totala in proiectele Bella Park si Bella Park Extindere va ajunge la aproximativ 20 mil. euro.
Cartierul rezidential Bella Park se intinde pe o suprafata de 2,6 ha in zona Buna Ziua din Cluj. Proiectul Bella Park a fost demarat in anul 2005 si a fost scos la vanzare la sfarsitul anului 2006, investitia totala ridicandu-se la 10 mil. euro. Ansamblul rezidential include 24 de case individuale in duplex, 20 de apartamente in patru vile si patru penthouse-uri, iar in momentul de fata, potrivit reprezentantilor companiei, acest cartier a fost vandut in totalitate. Conducerea trustului CRE a anuntat anul trecut o investitie de aproximativ 10 mil. euro in dezvoltarea cartierului Bella Park.
„Proiectul Bella Park Extindere beneficiaza de sustinerea Alpha Bank, finantare care ii garanteaza respectarea graficului de constructie si finalizare. Ca toate proiectele imobiliare din Cluj, si nu numai, extinderea cartierului Bella Park a resimtit efectele crizei financiare mondiale. Concret, numarul persoanelor interesate de achizitionarea unei locuinte a scazut. Dupa doua luni in care se simtea o diminuare a contractelor incheiate, luna martie a acestui an a adus din nou persoane interesate de o investitie imobiliara’’, a spus Nagy Zoltan.
Proiectul Bella Extindere se desfasoara pe o suprafata totala de 10.000 mp, formand al treilea rand de case pentru cartierul deja existent Bella Park, si este compus din 17 case cu cinci modele arhitecturale, 17 apartamente in vila si 5 apartamente de tip penthouse. Suprafetele construite sunt de 180 mp pana la 380 mp si dispun de teren adiacent cuprins intre 200 mp si 385 mp, drumuri si alei comune.
Conform reprezentantilor trustului CRE, vanzarea caselor si apartamentelor din proiectul Bella Park Extindere a inceput inca din faza de proiect, in momentul de fata existand mai multe locuinte vandute sau rezervate. Conducerea companiei estimeaza finalizarea acestei investitii pana la finele anului 2010. Odata cu finalizarea proiectului Bella Park Extindere va urma constructia unui centru SPA si a unei cladiri de birouri.
„Este evident ca numarul celor interesati sa cumpere o unitate locativa nu se ridica la nivelul perioadelor similare din anii trecuti, insa cu toate acestea, criza prin care trece piata imobiliara incepe sa aduca o normalizare pentru haosul din anii trecuti. Nu se mai cumpara locuinte in stadiul de proiect sau la rosu, iar clientii sunt mult mai atenti cu investitia pe care aleg sa o faca’’, a spus Nagy.
Oficialii trustului CRE sunt de parere ca, treptat, in domeniul imobiliar lucrurile vor incepe sa se indrepte, mai cu seama ca in luna martie a acestui an persoanele aflate cu adevarat in cautarea unei locuinte au inceput sa iasa din starea de expectativa si sa reinceapa analiza ofertei din piata.
Compania a fost infiintata in luna august a anului 2004 de fondul american de investitii SEAF (Small Enterprise Assistance Funds), Trans Balkan Romania Fund (aflat sub controlul SEAF) si societatea Telezimex SA din Cluj. Parteneriatul a atras, ulterior, noi finantatori, precum fondul american de investitii SEAF Growth Fund, un investitor privat olandez si Alpha Bank. SEAF Trans-Balkan Romania Fund este un fond de investitii cu capital de risc.
 
 
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO