ZF Transilvania

Nokia Romania: Nu am dat pe nimeni afara, cu exceptia angajatilor sezonieri

24.03.2009, 17:20 45
Compania Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, care a demarat o investitie de 60 mil. euro în localitatea Jucu din judetul Cluj, a anuntat ca activitatea fabricii din Romania nu va fi afectata în mod direct de decizia grupului finlandez de a renunta la 1.700 de angajati la nivel mondial în urmatoarele luni, ca urmare a scaderii cererii de pe piata de telefoane mobile.
Conducerea companiei finlandeze a anuntat la începutul anului ca doreste sa reduca cheltuielile anuale ale diviziei producatoare de telefoane mobile cu peste 700 mil. euro, cu scopul de a contracara efectele reducerii cererii. „Anuntul de reducere a costurilor este valabil pentru întreaga companie Nokia, dar nu putem comenta situatia specifica fiecarei tari. Mai mult, acest anunt nu are legatura cu fabrica de la Jucu. In prezent, la aceasta fabrica lucreaza în jur de 1.600 de angajati’’, a declarat pentru ZF Transilvania Monica Alb, purtatorul de cuvant al Nokia Romania.
Potrivit reprezentantilor Nokia, pana în momentul de fata au fost disponibilizati doar angajatii cu contracte temporare.
„Ca si în cazul celorlalti producatori de telefoane mobile, afacerea noastra este sezoniera, cea mai mare cerere înregistrandu-se în al patrulea trimestru din an. In aceasta perioada, în întreaga lume se fac angajari temporare pentru a face fata cererii suplimentare. Dupa depasirea perioadei de varf a cererii din trimestrul patru, am renuntat la personalul temporar, dar nu a fost disponibilizat nici un angajat permanent al Nokia Romania”, spune Monica Alb.
Oficialii Nokia Romania estimau anul trecut ca pana la sfarsitul lui 2009 numarul de angajati ai echipei Nokia de la Jucu va ajunge la 3.500 de persoane. Fabrica Nokia de la Jucu a demarat oficial activitatea de productie cu 350 de angajati directi, atat din sectorul de management si administrativ, cat si in productie. La fabrica din Jucu lucreaza, alaturi de romani, angajati indieni, americani si finlandezi, dar majoritatea sunt din localitati din vecinatatea fabricii, din Jucu, Dej, Gherla si Cluj-Napoca.
Lucrarile de constructie a fabricii Nokia de la Cluj au inceput in luna iulie a anului 2007, iar prima etapa de realizare a fabricii s-a incheiat in sapte luni. Compania Nokia a primit o suprafata de 90,25 de hectare (aproape 1 milion de metri patrati) in comuna Jucu, in folosinta gratuita, pentru a dezvolta investitia denumita „Nokia Village”, care, in final, va totaliza 200 de milioane de euro.
Conform hotararii de Consiliu Judetean care a aprobat aceasta asociere intre Nokia si Tetarom in martie 2007, infrastructura de drumuri, retele de apa, canalizare, gaz, energie electrica, iluminatul public si viabilizarea terenului urmeaza a fi realizate cu sprijinul Guvernului Romaniei.
De la demararea productiei in cadrul fabricii din Jucu in luna februarie a anului 2007 si pana in luna septembrie 2008, Nokia a fabricat aici peste 10 milioane de telefoane. Conducerea companiei Nokia spunea anul trecut ca intentioneaza sa aduca in urmatorii trei ani unitatea de productie din Jucu la nivelul celei mai mari capacitati din ansamblul fabricilor Nokia la nivel international. Nokia detinea anul trecut la nivel mondial 13 fabrici, amplasate in 9 tari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO