ZF Transilvania

Putine actiuni, multe scaderi

29.04.2004, 00:00 32



Declinul pietei a continuat si in sedinta de ieri, cand noua din cele 16 actiunji tranzactionate au inregistrat scaderi. Multe dintre actiuni au fost supsnedate din cauza desfasurarii Adunarilor Generale.



Indicele BET a atins ieri 2.700,63 puncte, cea mai redusa valoare din ultimele sase saptamani. Banca Transilvania a mai pierdut 2,5%, cotatia de inchidere fiind de 5.750 lei/actiune. Actiunile bancii au deschis sedinta la 5.850 lei/actiune, pe fondul unei presiuni la vanzare, pretul coborand pana la 5.650 lei/actiune. O data cu atingerea acestei valori, investitorii au inceput sa cumpere actiuni, cotatia atingand din nou pretul de deschidere. Tranzactiile realizate in piata au insumat 22,3 miliarde lei. Actiunile Bancii Transilvania au facut obiectul si unei tranzactii speciale, prin intermediul careia s-a transferat un pachet de 2 milioane actiuni la un pret de 5.850 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 11,7 miliarde lei.



Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au inregistrat cea mai mare scadere de cand au fost listate la Bursa de Valori, ziua de ieri consemnand o pierdere de 5,5% la nivelul cotatiei de inchidere. Actiunile Petromidia au deschis sedinta la 720 lei/actiune, cotatia coborand in primele zece minute de la tranzactionare pana la o valoare minima de 690 lei/actiune. In presa centrala au aparut ieri informatii conform caroara, controalele recente ar mai fi descoperit existenta unor datorii de 30 milioane dolari ale Petromidia, reprezentand diverse erori contabile, pe langa datoriile cunoscute ale rafinariei, in valoare de datorii cele 641 milioane de doalri. Dupa atingerea pretului minim, au aparut si cumparatorii pe piata, pretul urcand pana la valoarea de la deschidere. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 690 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 33,2 miliarde lei. La inchidere, volumul ordinelor de cumparare il depasea pe cel de vanzare.



SIF Oltenia a revenit la tranzactionare, cotatia societatii atingand destul de repede dupa deschidere un nou maxim istoric de 3.800 lei/actiune. La acest pret s-a derulat si ultimul transfer, titlurile societatii castigand 4,1% fata de valoarea precedenta. Operatiunile au totalizat 20,1 miliarde lei. SIF Moldova a atins pe parcursul zilei un pret maxim de 3.750 lei/actiune, cu 50 lei mai redus decat maximul istoric. Inchiderea s-a facut la 3.600. lei/actiune, cotatia neinregistrand modificari fata de valoarea precedenta.



Santierul Naval Orsova a obtinut anul trecut un profit net de 75,3 miliarde lei la o cifra de afaceri de 557,5 miliarde lei. Compania va distribui un dividend brut de 5.335 lei/actiune.





Piata Rasdaq



Actiunile Bancii Carpatica au fost ieri cele mai active titluri in cadrul tranzactiilor comune, cotatia atingand un nou maxim istoric de 42.400 lei/actiune.



Cotatia bancii a oscilat intre 40.500 lei si 42.400 lei/actiune, la valoarea maxima derulandu-se si ultima tranzactie a zilei. Cursul mediu a fost de 41.221 lei/actiune, in crestere cu 0,89% fata de valoarea precedenta. Transferurile au totalizat 2,8 miliarde lei. Hotararea bancii de distribui actiuni gratuite in loc de dividende din profitul pe anul trecut a fost placul investitorilor, in conditiile in care compania va fi listata in curand la Bursa de Valori. Totodata, banca a anuntat ca va splita valoarea nominala a actiunilor de la 10.000 lei la 2.000 lei/actiune.



In atentia brokerilor s-au mentinut si actiunile producatorului de motoare elctrice Ana - Imep Pitesti. Cotatia Imep a atins ieri un nou maxim istoric de 3.500 lei/actiune, la acest pret perfectandu-se si ultima tranzactie. Pe parcursul zilei, pretul nu a coborat mai jos de 3.400 lei/actiune, valoarea maxima la care actiunile au fost tranzactionate in ultimul an. Cotatia medie a urcat cu 4,26% atingand o valoare de 3.487 lei/actiune. Operatiunile au insumat 2,7 miliarde lei. Compania a anuntat ca nu va distribui dividende, urmand sa reinvesteasa profitul obtinut in 2003.



Actiunile producatorului de obiecte sanitare din ceramica au fost tranzactionate la un pret constant de 3.600 lei/actiune pe tot parcursul zilei. Cele cinci tranzactii derulate au totalizat 422 milioane lei. Cotatia medie nu a inregistrat modificari fata de valoarea precedenta.



In sedinata de ieri au fost raportate mai multe oferte publice si tranzactii reprezentand privatizari APAPS, valoarea totala a acestora depasind 7,5 miliarde lei. Tranzactiile comune au insumat 9,6 miliarde lei.



Actiunile producatorului de articole din metal Pronmec Bucuresti au facut obiectul unei oferte publice de vanzare, derulata la un pret de 40.000 lei/actiune, in conditiile in care valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/actiune. Pachetul de actiuni transferat reprezinta 23,4% din capitalul social al Promec. Valoarea ofertei publice a fost de 4,3 miliarde lei. Cel mai important actionar al companiei este SIF Oltenia, care, inainte de ziua de ieri detinea o participatie de 23,4 % in cadrul Promec.



Din seria de tranzactii reprezentand privatizari APAPS, trei operatuni de acest gen au implicat actiunile comerciantului Farmaceutica Aesculap Targu - Mures. Pretul oferit a fost de 830 lei/actiune, valoarea nominala a unei actiuni fiind de 1.000 lei. APAPS a vandut astfel pachetul de 4,7% pe care-l detinea in cadrul Farmaceutica, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 2,6 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO