Ziarul de Duminică

A şasea privire prin aceeaşi lentilă/ de Stelian Ţurlea. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

30.08.2013, 00:02 114

Horia-Roman Patapievici

Cerul văzut prin lentilă

Editura Polirom

Cuvânt înainte de Virgil Ierunca. Grafică de Dan Perjovschi. Editia a VI-a. Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut. „Patapievici este o investitie spirituala de rang european. Practic, el ar putea oricind sa predea istoria ideilor la orice universitate din lume, sa faca tomuri savante de filozofia culturii, sa conduca institutii de prognoza economica ori sociala. Disociaza impecabil si asociaza socant-revelator, face chirurgie de idei, insa nu gindeste in «halat alb», ci cu un sensorium luxuriant. Impregnat de spirit matematic, de pasiunea corporalizarii geometrice a rationamentului, el dispune insa de acel spirit de finete ce pune in acord taietura profesionala cu emotia pura. Savant cu gesturi de copil. Si invers.” (Dan C. Mihailescu)

Marcus Aurelius

Gânduri către sine însuşi

Editura Humanitas

Ediţie bilingvă. Traducere din greaca veche, studiu introductiv, note şi indici de Cristian Bejan care scrie: „Publicarea unei noi traduceri în limba română a operei lui Marcus Aurelius, Gânduri către sine însuşi, îşi găseşte justificarea prin faptul că volumul de faţă reprezintă prima ediţie bilingvă greco-română a cugetărilor împăratului-filozof, însoţită de un amplu studiu introductiv, note realizate după toate standardele ştiinţifice, indici şi o bibliografie substanţială. Utilizând disponibilitatea limbii române contemporane, am încercat să redăm toate nuanţele stilistice ale textului lui Marcus Aurelius şi, de asemenea, să traducem cât mai exact principalii termeni «tehnici» ai filozofiei Porticului, propunând astfel o nouă bază lexicală pentru traducerea celorlalte texte de inspiraţie stoică.“

Gillian Flynn

Fata dispărută

Editura Trei

Traducere de Bogdan Perdivară. „Citeşte-l şi vei rămâne celibatar!” scria „The Financial Times” după apariţia acestui roman socotit thrillerul anului. „Fata dispărută are o structură ingenioasă: atât Amy, cât şi Nick îşi compun propria versiune, însă adevărul se află undeva la mijloc. În timp ce Nick îşi povesteşte viaţa din momentul dispariţiei lui Amy, ea descrie relaţia lor încă de la început, alcătuind portretul unui cuplu a cărui armonie perfectă pare atât de imposibilă, încât aproape imediat simţim că e putred ceva pe dinăuntru.”- The Guardian

Liviu Georgescu

Mesagerul

Editura Paralela 45

Postfaţă de Irina Petraş: „Sub «lumina tot mai distantă şi pală», mesagerul lui Liviu Georgescu anunţă, în cumpănă, «răceala cu care se apropie / furtuna dinspre mare, cu ochi de marfar duduind / pe liniile sufletului», acum când «totul e de vânzare, totul e de pierdere, / de înstrăinare», iar singura certitudine, moartea care «se priveşte direct în ochi». Apropriată tot mai decis, intravitalitatea morţii pregăteşte, cred, lapidaritatea micului poem răsucit asupră-şi, cristalin, învingător chiar prin imposibila sa victorie: «în zimţii unei zile senine, / când moartea  era pe-aproape / şi noi departe eram. »”

Bogdan Suceavă

Vincent Nemuritorul

Editura Curtea veche

Alex. Ştefănescu scria, în „România literară”, în 2008, la prima ediţie acestei cărţi: „Cel mai bun roman ştiinţifico-fantastic publicat după 1989 de un autor român. Subiectul, inspirat de evoluţia spectaculoasă a tehnicii informatice, intră în rezonanţă cu temeri şi aspiraţii secrete ale fiinţei omeneşti. Dacă ar avea parte de o susţinere entuziastă (şi nu doar de o recunoaştere apatică a valorii sale, de genul celei care i s-a arătat până acum), cartea ar putea deveni un best-seller internaţional. Un SF cu un subiect vag asemănător, deşi rudimentar, Capul profesorului Dowell de Aleksandr Beleaev, publicat în 1925 sub formă de povestire şi reluat, în 1937, sub formă de roman, a răscolit sufletele şi a aprins imaginaţia a milioane de cititori de pe întreaga planetă.”

Samantha Young

Pe strada Dublin

Editura Trei

Colecţia Eroscop. Traducere din engleză şi note de Laurenţiu Dulman. „Jocelyn Butler a fugit ani întregi de trecutul său. Însă bărbatul seducător pe care îl cunoaşte o va dezbrăca de toate... secretele. Acum patru ani, Jocelyn Butler şi-a lăsat în urmă trecutul dureros şi a plecat din Statele Unite în Scoţia, pentru a lua totul de la capăt. S-a hotărât să-şi îngroape suferinţa şi să meargă înainte fără a se mai implica în nicio relaţie. Pare mulţumită să ducă o viaţă retrasă până în clipa în care se mută într-un apartament superb pe Dublin Street. Acolo cunoaşte un bărbat care zguduie din temelii lumea ei păzită cu grijă. Braden Carmichael obţine întotdeauna ce vrea. Ştiind cât de sceptică este Joss privind orice fel de relaţie, Braden îi propune un aranjament sexual care să satisfacă atracţia intensă dintre ei şi care să le ofere în acelaşi timp libertate totală.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO