Ziarul de Duminică

Alastair Reynolds

Alastair Reynolds
08.06.2007, 17:34 15

Targul de carte de la Londra, aprilie 2007. Un stand pe la care am trecut de cateva ori, in vizita sau raspunzand ivitatiei lui Marie de Lantsheere de a participa la petrecerea Grupului Editorial Orion (www.orionbooks.co.uk). De fiecare data am gasit un grup de oameni, mereu altul, in fata raftului unde erau expuse cartile britanicului Alastair Reynolds. De fiecare data cineva explica celorlalti ce mare scriitor este Reynolds, cat de bune sunt cartile lui, toate in hard-cover, cu niste coperte absolut minunate.
Alastair Reynolds s-a nascut la Barry, in tara Galilor, in 1966. A studiat la Newcastle (licenta in fizica si astronomie) si la Universitatea St. Andrews, in Scotia, unde a obtinut un doctorat in astronomie. Intre 1991 si 2004 a trait in Olanda, unde a lucrat ca astrofizician la Agentia Spatiala Europeana. Din 2004 s-a dedicat in intregime scrisului.
A debutat in 1990 in revista Interzone cu povestirea Nunivak Snowflakes, iar zece ani mai tarziu a publicat primul roman, Revelation Space. In scrierile sale, Reynolds pastreaza o limita a imaginatiei tehnico-stiintifice, conforma credintelor proprii. De pilda, desi scrie space opera, nu vom gasi la el nave care se deplaseaza cu viteze superluminice, considerand ca omenirea nu va ajunge niciodata la asa ceva.
The Prefect, cel mai recent roman din seria Revelation Space (care cuprinde cinci romane, doua nuvele si un volum de povestiri), este situat in 2427, cu un secol inaintea intamplarilor din primele doua romane, dar avand in centru planeta Yellowstone si habitaturile de pe orbita ei, cunoscute sub numele Glitter Band, o societate utopica in care peste o suta de milioane de oameni au dus democratia spre o forma ultima, in care cea mai mare crima cunoscuta este nesupunerea in fata vointei poporului. Tom Dreyfus este Prefectul, seful politiei, si in grija lui se afla securitatea locuitorilor din Glitter Band. Dedicat trup si suflet slujbei sale, Dreyfus gaseste lucruri misterioase in spatele unui atac asupra habitatelor, atac care este mult mai mult decat pare, descoperind la originea lui o fiinta, Aurora, care candva a fost om, dar acum nu mai este. Nimic nu este ce pare a fi in acest "thriller interstelar", cum l-au caracterizat unii dintre comentatori.
Amestec de space opera, gotic si post-umanism, romanele lui Alastair Reynolds il plaseaza intr-un curent nou, modern, care a adaptat literatura SF la cerintele cititorului din secolul 21. Revista Locus il considera "cel mai impresionant scriitor contemporan de space opera".
Bibliografie: seria Revelation Space - romane: Revelation Space (2000 - nominalizare Arthur C. Clarke 2001), Chasm City (2001 - premiul British Science Fiction 2001), Redemption Ark (2002), Absolution Gap (2003 - nominalizare British Science Fiction 2003), The Prefect (2007); proza scurta: (2001), Diamond Dogs, Turquoise Days (2002 - cele doua nuvele, Diamond Dogs si Turquoise Days fiind publicate si separat, in 2001 si 2002), Galactic North (2006); alte romane: Century Rain (2004), Pushing Ice (2005 - nominalizare Arthur C. Clarke 2006).
Site: www.alastairreynolds.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO