Ziarul de Duminică

Anul lui Luchian a fost cucerit de Grigorescu/ de Remus Andrei Ion

Ion Ţuculescu – „După războaie (Renaştere)”, ulei pe pânză. Adjudecat: 72.500 euro
06.01.2011, 23:32 121

Cea mai mare realizare a pieţei de artă în 2011 este creştereade cotă a lui Ion Ţuculescu. La 50 de ani de la moarteaartistului-medic, când mai nimeni nu s-a gândit să readucă înactualitate modernitatea operei sale, când prea puţin s-a comentatşansa ca Ţuculescu să fie preluat de piaţa mare de artă, cotaartistului a crescut spectaculos şi a avut câteva achiziţii devârf.

Pe 16 decembrie, totul a mers perfect pentru posteritatea luiŢuculescu: trei uleiuri s-au adjudecat cu mult peste preţurile depornire, cu 32.000, 72.500, respectiv 100.000 de euro. Iarcolecţionarii au avut de ales între picturi din perioade diferiteale artistului. Sigur, rămâne în istoria pieţei şi în memoriacolecţionarilor marea pictură expusă şi nelicitată acum câţiva anila Pogany, "Dramă folclorică". Evaluarea era de 550.000-600.000 deeuro, dar preţul de pornire a fost de doar 300.000 de euro. Camaceasta ar merita să fie cota lui Ţuculescu odată intrat pe piaţainternaţională de artă. Dar istoria este altfel, în anii 1998 şi1999 s-a cumpărat doar câte o pictură a lui Ţuculescu, iar acum,într-un clasament general al vânzărilor, artistul rămâne abia pelocul zece, cu 100.000 de euro, preţ de ajudecare pentru "Noapte deŞtefăneşti" (după un an în care i s-au cumpărat fix zece picturi).Preţul maxim oferit pentru Ţuculescu a crescut de la 80.000 la100.000 de euro în doar 24 de luni.

Dar nu Ţuculescu a fost răsfăţatul colecţionarilor în acest an,ci Ştefan Luchian pentru prima jumătate de an, apoi NicolaeGrigorescu. În ianuarie se vindea cea de-a zecea pictură a luiLuchian apărută la o licitaţie de artă: "Peisaj de iarnă", cu45.000 de euro. Au urmat, "Casă oltenească", o miniatură, şi "Înatelier", o lucrare cu o compoziţie ambiţioasă. Totul s-a schimbatînsă când a apărut pe piaţă o pictură cu istoric de colecţionar şide expoziţii: "Maci". Atunci, preţul s-a ridicat până la 132.000 deeuro, iar peste câteva săptămâni, vârful de cotă al artistului aajuns la 140.000 de euro pentru "Garoafe". Avem astfel, din partealui Luchian, cele mai scumpe flori de pe piaţa de artă, chiar dacădin atelierul pictorului au ieşit şi opere mai importante, maielaborate artistic...

2010 părea să fie anul de glorie al lui Luchian, aşa cum în aniitrecuţi au fost "răsfăţaţi" alţi artişti, Tonitza în 2009, Palladyîn 2007, Petraşcu şi Mutzner în 2006. Piaţa a fost deturantă deliderul pierdut, de "maestrul maeştrilor", de "pictorul naţional",Nicolae Grigorescu. Prima pictură a lui Grigorescu s-a vândut anultrecut abia pe 18 iulie. De atunci au fost oferte în salturi, de la"cel mai mare" tablou Grigorescu scos la licitaţie, "Car cu boi",la un "Studiu de nud", lucrare timpurie, cu semnătura de culoarebrună şi nu roşie, expusă la retrospectiva din '57 şi preluată deRemus Niculescu în catalogul său. Nudul a fost cumpărat cu 75.000de euro. "Carul cu boi", cu 155.000 de euro. Au urmat apoi"Panseluţele", cu 115.000 euro şi "Păstoriţa", cumpărată cu 175.000de euro plus taxe. Iar colecţioanrii vor fi provocaţi din nou cu"cel mai mare" tablou Grigorescu, în martie, când va fi licitată opictură elaborată, o construcţie peisagistică amplă, fără "model"care să pozeze în cadru, fără care cu boi, un simplu "Peisaj lamarginea pădurii". Acum, cumpărătorii de Grigorescu pot alege săachiziţioneze picturi la suprafaţă, să-l aibă pe "cel mai mare" sausă compare performanţele artistice ale maestrului şi să cumpere defapt CE LE PLACE.

În 2010, cel mai vândut dintre artiştii de top este Petraşcu, cu15 picturi adjudecate. În cazul său, nu preţurile, ci calitateaoperelor este importantă, de la "Casa atelier de la Târgovişte",lucrarea cu nuanţe autobiografice, la "Privind gravuri" ori "Casela Chioggia", care păstrează cota artistului în jurul sumei de50.000 de euro pentru operele de impact. Vârful de cotă rămâne celdin 2008, când "Toledo - Podul Alcantara" s-a cumpărat cu peste70.000 de euro plus taxe.

Tonitza, după succesele în serie din 2009, încheie 2010 cureuşita de fi vândut şi el un "cel mai mare tablou". "Golgota",prezentat de organizatorii licitaţiilor ca fiind o capodoperă. S-acumpărat cu 125.000 de euro, peste seria de portrete din aniitrecuţi: "Fata în roz", "Mica tătăroaică", "Spaniola"...

Ce a făcut Pallady? S-a impus prin naturi statice. Cu crizantemegalbene, cu trandafiri şi mere, cu portocală, cu narghilea. Pluscâteva personaje feminine. I s-au cumpărat nouă picturi, ultima, cu67.500 de euro, "Natură statică cu crizanteme galbene".

O menţionare aparte pentru ideea Goldart de a-şi prezentavânzările preferate, nu tocmai cele mai scumpe, nu chiar "vedetele"atât de căutate de investitorii crizei. Mai precis, este vorba desculpturi de Mircea Roman, Aurel Vlad şi Alexandru Ghilduş, depicturi semnate Petre Velicu, Dorel Zaica, Dan Hatmanu. Aceştiartişti sunt printre vedetele zilelor noastre şi deschid pagina deinternet a casei de licitaţii.

artalicitat.blogspot.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO