Ziarul de Duminică

Audrey Niffenegger

Audrey Niffenegger
28.07.2006, 15:30 18

O carte publicata in urma cu aproape trei ani continua sa fie in topul vanzarilor pe www.amazon.com. Saptamana aceasta am gasit-o pe locul 3 la categoria Fantasy & Science fiction si pe pozitia 37 in clasamentul general. Cartea se numeste The Time Traveler's Wife si este primul roman al lui Audrey Niffenegger.
Audrey Niffenegger s-a nascut la 13 iunie 1963 in South Haven, Michigan. Este scriitoare, artist plastic si profesoara in cadrul programului Interdisciplinary Book Arts MFA la Colegiul Columbia din Chicago, Centrul pentru Carti si Artele Hartiei, unde preda lectii de scris si tiparire a cartilor. Ca artist, are lucrari expuse la Biblioteca Congresului, la biblioteca Universitatii Harvard, la National Museum of Women in the Arts. Scrie noaptea si in week-enduri, deocamdata nu vrea sa renunte la cariera de profesoara. In prezent lucreaza la al doilea roman, Her Fearful Symmetry.
Printre scriitorii ei preferati se numara: Geoff Ryman, Henry James, Wilkie Collins, H.G. Wells, Martin Amis, Jennifer Stevenson, Rainer Maria Rilke.
Romanul The Time Traveler's Wife a avut succes de critica, a fost bine primit de cititori si scriitori deopotriva. Au fost tiparite mai multe editii, a fost deja tradus in mai multe limbi. Drepturile pentru film au fost achizitionate de New Line Cinema, Plan B (compania de productie a lui Brad Pitt si Jennifer Aniston) si Nick Wechsler. Scenariul a fost scris de Jeremy Leven, iar ca regizor se vorbeste despre Gus Van Sant. Se mai vorbeste ca Brad Pitt va juca rolul Henry DeTamble.
Cand Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea sase ani, iar el avea treizeci si sase. S-au casatorit cand ea avea douazeci si trei, iar el avea treizeci si unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru ca Henry este unul dintre primii oameni diagnosticati cu boala saltului in timp: din cand in cand ceasul lui genetic se reseteaza si se trezeste aruncat in viitorul sau in trecutul sau. Cu aceasta au a se infrunta cei doi eroi ai romanului, un librar si o studenta la arte, cu aceasta are de luptat dragostea lor. "Urasc sa fiu acolo unde ea nu este, cand ea nu este. Si totusi calatoresc mereu, iar ea nu ma poate urma" - zice Henry. Cartea e scrisa cu mare atentie asupra detaliilor (mancare, locuri, viata sexuala) si cu o mare arta a descrierii lor.
Niffenegger: "Am vrut sa scriu despre o casnicie perfecta care este pusa la incercare de ceva ce se afla in afara controlului celor doi."
The Time Traveler's Wife este un roman SF, un roman psihologic si un roman de dragoste.
Recent au fost cumparate drepturile pentru traducere in limba romana, astfel incat peste cateva luni cititorii romani vor gasi romanul lui Audrey Niffenegger in librarii. Si se vor indragosti de povestea calatorului in timp si a sotiei lui.
Bibliografie: The Spinter (1986); Time Traveler's Wife (2003 - nominalizari la premiile Arthur C. Clarke si Campbell Memorial in 2005); The Three Incestuous Sisters (2005). www.audreyniffenegger.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO