Ziarul de Duminică

Bolile profesionale ale criticului şi complexele literaturii române/ de Stelian Ţurlea

Bolile profesionale ale criticului şi complexele literaturii române/ de Stelian Ţurlea

Bolile profesionale ale criticului şi complexele literaturii române/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.08.2012, 00:06 101

Liviu Antonesei

Poveşti filosofice cretane şi alte poezii din insule

Poeme inedite (2008-1011)

Editura Herg Benet

Volumul cuprinde ciclurile "Henry către Anais", "Poemele cretane", "Moarte şi resurecţie", "În ostroavele Azore", "London by night". "Dau cu ochii de o coadă! Prima pe care o văd aici,/ În afara celor de la muzeele cu intrare gratuită -/ Disco clubul de pe High Street./ Băieţii destul de şterşi şi uniformi. Fetele parcă/ Înălţate pe picioroange. Par să poarte peste mulţime/ O expoziţie internaţională de vulve.// Ce ospăţ!, aud o voce de undeva din spate./ Dar eu mă simt ca un biet gourmet/ Nimerit din greşeală la un festin/ Pregătit pentru lacomii gurmanzi.// Am fost tânăr cândva şi sedus de o prostie a lui Hegel/ Îmi imaginam că s-ar putea metamorfoza vreodată/ Simpla cantitate într-o altă cantitate. Şi că Don Juan/ Ar putea deveni vreodată un bărbat fericit./ Ce tâmpenie!"



Ioana Bot

Eminescu explicat fratelui meu

Editura ART

"Întorcându-mă la a scrie despre opera lui Eminescu, am vrut să recitesc poezia lui privind-o <<cu ochi străini>>, căutând să reactivez acele locuri ale operei pe care exegeza le-a lăsat deoparte - ca fiind ininteligibile (de ex.: atelierul Odei în metru antic), incongruente (de ex.: Gemenii, Odin şi poetul) sau insuficient de valoroase (erotica de tinereţe, poeziile-pastişe după paşoptişti) - ori pe care aceeaşi exegeză le-a comentat urmând prea îndeaproape îndrumările discursurilor de escortă (Epigonii, Mureşanu). Mai poate fi citită poezia lui Eminescu, astăzi, cu ochi străin, adică - aşa cum ar descoperi-o un cititor care nu sunt eu, cel educat în spiritul cultului eminescian, ci un seamăn al meu, cititor ca şi mine, dar lipsit de prejudecăţile mele în receptare? Cine e cititorul, mon semblable, mon frère, căruia mă adresez, interpretând opera eminesciană? Pe cine însoţesc în descoperirea operei eminesciene? Şi - deloc lipsit de importanţă pentru propria mea istorie - cine şi în ce fel se află alături de mine, atunci când îl citesc pe acest poet esenţial pentru devenirea mea interioară?"

Scott Berkun

Confesiunile unui vorbitor public

Editura Publica

Traducere din engleză de Iulia Bertea. "În acest volum plin de haz şi extrem de practic, scriitorul şi vorbitorul profesionist Scott Berkun ne dezvăluie tehnicile folosite de marii oratori şi ne arată cum le poate utiliza oricine pentru a comunica mai bine. Managerilor şi profesorilor - şi oricui comunică şi se aşteaptă să fie ascultat - Confesiunile unui vorbitor public le oferă punctul de vedere al unui iniţiat despre cum să prezinţi idei într-un mod eficient. Este o călătorie unică, distractivă şi plină de învăţăminte printre dificultăţile şi reuşitele trăite de Scott de-a lungul celor peste 15 ani în care a ţinut frecvent discursuri unor categorii diverse de persoane."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO