Ziarul de Duminică

BOOK.COM / Sherlock Holmes si spiritismul

BOOK.COM / Sherlock Holmes si spiritismul
18.06.2009, 14:28 18

Pe www.moreintelligentlife.com, Andrew Lycett, autorul monografiei "Conan Doyle: The Man Who Created Sherlock Holmes", dezbate relatia creatorului faimosului detectiv cu spiritismul. Astfel, in nordul Londrei, se afla o cladire deloc impozanta dar care poseda, la intrare, o placuta ce atesta rolul lui Sir Arthur in finantarea constructiei in anii ’20. Este vorba de Templul Spiritualist din Rochester Square, in care el a investit o parte considerabila din banii castigati de pe urma publicarii romanelor cu Sherlock Holmes. Lycett merge mai departe si il proclama pe Doyle cel mai important reprezentant in epoca al spirit(ual)ismului. El lua parte regulat la sedinte cu mediumuri, prin intermediul carora contacta si era contactat de spiritelor celor dusi. In mod ciudat, romano-catolic practicant si medic de profesie, scolit in austera universitate din Edinburgh, era fascinat de existenta spiritelor, el intreprinzand chiar o sustinuta campanie de PR pentru cele doua fete din Yorkshire care pretindeau, in acea vreme, ca ar fi vazut si fotografiat faimoasele "Zane din Cottingley". In 1917, doua verisoare, Frances Griffiths si Elsie Wright, trucasera cinci fotografii efectuate in gradina, in care fetitele apareau insotite de zane. Abia dupa multe decenii, autoarele falsului au admis ca, in fapt, decupasera cateva contururi serafice avand ca model ilustratiile dintr-o carte pentru copii aparuta in 1915, insa Conan Doyle a imbratisat patimas versiunea initiala, scriind doua articole pline de patos in favoarea tezei existentei zanelor si, implicit, a spiritelor.
Ca medic, Sir Arthur era fascinat de studiul "formelor alternative ale constiintei", efectuand experimente de hipnotism si mesmerism ("magnetism animal", o forma speciala de carisma). In plus, suferise influenta vizitelor la Londra a unor faimosi clarvazatori americani, precum Daniel Dunglas Home, cel care a condus in Anglia cateva sute de sedinte de spiritism, facand si demonstratii publice de levitatie. Inca din tinerete, Doyle frecventa The Society for Psychical Research, infiintata in 1882 cu scopul de a studia fenomenele paranormale, intre care perceptia extrasenzoriala. Primele sedinte de spiritism la care a luat parte au fost organizate pentru ca sotia sa Jean sa intre in contact cu membrii familiei sale disparuti in timpul primului razboi mondial. Obsedat de fenomen, el a ajuns, mai apoi, sa se contreze violent cu iluzionistul Harry Houdini, care sustinea ca orice magician cat de cat priceput putea replica o sedinta veridica de spiritism. Mai mult decat atat, cu putin timp inainte de moartea sa din iulie 1930, el a condus o delegatie care a protestat, in fata ministrului de interne britanic, impotriva persecutiilor la care erau supusi cei care adoptau rolul de mediu, judecati adesea pentru (!) vrajitorie.
…Recent, s-au implinit 150 de ani de la nasterea lui Conan Doyle. Se incumeta cineva sa stea de vorba cu spiritul lui?!?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO