Ziarul de Duminică

Ca să ajungeţi pe planeta Harmony, vă trebuie Card/ de Stelian Ţurlea

Ca să ajungeţi pe planeta Harmony, vă trebuie Card/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

06.07.2012, 00:07 112

Amélie Nothomb

O formă de viaţă

Editura Polirom

Traducere din limba franceză de Valentina Chiriţă. "Povestea corespondenţei dintre scriitoarea Amélie Nothomb şi soldatul american Melvin Mapple, care îi scrie din Bagdad. Treptat, relaţia epistolară îi apropie pe cei doi, scriitoarea se împrieteneşte cu soldatul obez şi fiecare înfruntă linia înşelătoare de demarcaţie dintre fantezie şi realitate. Melvin Mapple are o luptă de dus cu corpul său şi cu vinovaţia care îl asaltează, iar scriitoarea se confruntă cu problema morală a implicării fanteziste într-o realitate ce se dovedeşte a avea o faţă ascunsă. Iluzia este o formă mutantă de viaţă, iar cartea atrage atenţia asupra întrebărilor ce se nasc atunci când realizăm că judecăm şi operăm în real cu instrumentele, uneori inadecvate, ale fanteziei."

Teodor Parapiru

Medalionul

Crime Scene Publishing

Născut în 1949, autorul este profesor, jurnalist şi scriitor. A publicat până acum 25 de cărţi. Laurenţiu Ulici scria despre "Medalionul": "E povestirea elucidării circumstanţelor unui accident montan; victima e un tânăr geograf cu serioase performanţe alpiniste, cu atât moartea prin îngheţ - accesta este accidentul - apare ca un fapt inexplicabil şi absurd; psihologul Marsias Deluşor - suberb nume de detectiv -, aflat în vacanţă la cabana din preajma locului încearcă să găsească o explicaţie întâmplării, folosindu-se doar de câteva informaţii despre victimă, de imaginaţie şi de tehnica deducţiei..."

Niculae Gheran

Arta de a fi păgubaş

III. Îndărătul cortinei
Biblioteca Bucureştilor

După "Târgul Moşilor" (2008) şi "Oameni şi javre" (2010), apare acest nou volum din tetralogia memorialistică plănuită de Niculae Gheran. Născut şi crescut în Oborul Bucureştilor, Niculae Gheran este un tip sarcastic, indiscret, plătitor de poliţe - se vede din plin şi în acest nou volum. Amatorii de anecdote şi bârfe despre persoanele publice ale anilor 60 şi 70 au cu ce să se delecteze. Este epoca în care autorul a fost propulsat în funcţii administrative ceva mai înalte din domeniul cultural-artistic - prin urmare ştie ce povesteşte. Scriitori, critici literari, politruci apar şi dispar în carte doar pentru a ilustra admirabil metehnele unei epoci. Cartea abundă în scene antologice - înmormântarea lui Tudor Arghezi, teatrul jucat de Zaharia Stancu, boema bucureşteană, discuţii cu Alexandru Piru ş.a. Stilul cărţii, ca şi al precedentelor volume, e savuros, pagini întregi ar putea fi citate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO