Ziarul de Duminică

Cand Jean lucreaza...

20.04.2004, 00:00 24



Problema ridicarii Catedralei Neamului nu dateaza de ieri, de alaltaieri. Este o veche tema de dezbatere, iscata nu mult dupa primul razboi mondial, numit in istoria noastra precomunista Razboiul de Intregire a Neamului.



Initiat de oameni de toata isprava si de buna credinta, dar repede inhatat de puternicii vremii, mult mai interesati de capital - fie el si numai politic -, subiectul a starnit polemici aprinse si a prilejuit aspre acuze de o parte si de cealalta. Problema devenea fierbinte in momentele de varf ale confruntarilor electorale, cand atragea, pe langa actorii principali, lume de tot felul, dornica de taclale, ca oricand pe malurile Dambovitei.



In romanul sau "cu cheie", de acum o jumatate de veac, "Bietul Ioanide", G. Calinescu surprinde cu mult umor, dar mai ales cu nuante sarcastice, o astfel de polemica. Arhitectul Ioanide primeste din partea unui primar de sector comanda de a ridica o biserica de cartier. Legionarii, in randul carora activa fiul artistului-constructor, prind din aer sugestia si incep sa se agite ca locasul sfant sa devina o catedrala a neamului pusa sub aripa lor. Un rival al lui Ioanide, om politic de parada si ministeriabil ornamental in rastimpuri, care visa din tinerete sa ridice un astfel de monument, se simte profund ulcerat, ba chiar lucrat pe la spate de confratele pus pe capatuiala. In jurul binalei care se ridica incep sa forfoteasca stoluri de sutane, echipe de ofiteri, cucoane din lumea buna si colportori de duzina, toti aducand cu ei nori grei de intrigi. In portretul acid pe care i-l face arhitectului-politician, Calinescu noteaza cu malitie ca, in pauzele dintre doua participari la guvern, acesta revenea plictisit la proiectele din tinerete. Consoarta si mama, pline de nejustificata dar explicabila veneratie, cereau vizitatorilor sa faca liniste, explicand: "Jean lucreaza la catedrala!" - vorba ce devenise o butada printre rautaciosi.



Cu unele diferente de culoare, dar mai ales de ton - pentru ca pe vremea aceea polemicile se purtau in limitele civilitatii -, situatia nu este mult diferita de discutiile in gol ce au loc astazi. Agitatia preelectorala, a carei temperatura e in continua crestere, le face si mai aprinse. Ba chiar ma gandesc, asa, ca omul obisnuit sa nu creada in coincidente: "Te pomenesti, Doamne iarta-ma, ca s-a apucat Jean sa lucreze la Catedrala!".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO