Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE/ Apasatori de butoane din toata lumea, uniti-va!

CARTEA DE ECONOMIE/ Apasatori de butoane din toata lumea, uniti-va!
14.04.2010, 14:02 22
Donald Arthur Norman
Designul lucrurilor de zi cuzi
Editura Publica
Deseori ne aflam in fata uneiusi care nu se deschide din prima incercare. La propriu. Pentru catrebuie sa tragem sau sa impingem, nu se stie. Sau suntem in fataunui aparat cu multe butoane si butonase despre care nu stim exactla ce servesc. Eroare de design, ne spune autorul acestei carti,care sustine ca designul trebuie sa tina cont de nevoileutilizatorului si de principiile psihologieicognitive.
Bestseller in Statele Unite,tradusa in 8 limbi, "Designul lucrurilor de zi cu zi" esteun manual perfect in care sunt discutate pe larg aspectelecognitive ale designului, cu exemple de design corect si incorectsi cu reguli simple pe care designerii le pot folosi pentru aimbunatati relatia dintre utilizator si obiecte de toate felurile,de la masini si calculatoare, pâna la telefoane si usi. Traducerede Mihaela Sofonea.
"Designul se poate sa fie limitasuperioara a avantajului competitiv. Cartea aceasta e o bucurie:amuzanta si extrem de importanta." (Tom Peters) "Norman pledeazaimpotriva ignorarii nevoilor utilizatorilor, care conduce laobiecte prost concepute si prost proiectate. Cartea lui inaugureazao era noua a asteptarilor si obisnuintelor utilizatorilor, oschimbare la care producatorii vor fi obligati sa raspunda.Apasatori de butoane din toata lumea, uniti-va!" (Los AngelesTimes) "Ma intereseaza doar acele provocari in cazul carora cred caam de spus ceva original, pentru ca pot veni cu un nou punct devedere sau pot alatura lucruri in feluri in care nu s-a gânditnimeni ca e posibil. Vreau sa fiu cu un pas inainte. De-asta suntinteresat acum de aspectele de design ale secolului XXI." (DonaldA. Norman)
Donald Arthur Norman esteprofesor emerit de stiinte cognitive la University of California siprofesor de stiinte informatice la Northwestern University, unde ecodirector al Segal Design Institute si al programului de MBA -Engineering al Kellogg School si Northwestern Engineering. Esteconsultant pentru mai multe companii, printre care boarduleditorial al faimoasei Encyclopædia Britannica si Chicago Instituteof Design. In prezent, se ocupa de consultanta, profesorat siscris, fiind autorul a peste 12 carti despre design si desprepsihologia cognitiva, printre care "Emotional Design", "TheInvisible Computer" si "Design of Future Things".

E cofondator al Nielsen NormanGroup, o firma de consultanta pentru companiile care-si doresc"umanizarea" produselor si serviciilor. A fost vicepresedinte alGrupului de Tehnologie Avansata din cadrul Apple Computer sidirector la Hewlett Packard.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO