Ziarul de Duminică

CARTEA DE ECONOMIE/ Eradicarea saraciei prin profit

CARTEA DE ECONOMIE/ Eradicarea saraciei prin profit
16.12.2009, 12:32 48
C.K. Prahalad
Comoara de la baza piramidei
Editura Publica
Traducere de Carmen Dobre.
Inspirate de ideile si solutiile originale ale lui C.K.Prahalad din "Comoara de la baza piramidei", multe companiiau identificat si creat piete noi in rândul celor mai sarace taridin lume - au avut profit si au contribuit, in acelasi timp, laeliminarea saraciei si suferintei. Ideile lui Prahalad nu mai suntdoar exemple izolate de inovare. "Comoara de la baza piramidei" s-avândut in peste 200.000 de exemplare, iar acum, la cinci ani de laprima editie, Prahalad si-a actualizat textul, pentru a arata cumau fost implementate aceste idei in zone sarace din toata lumea.Autorul ofera si raspunsuri la intrebari-cheie: la baza piramideiexista cu adevarat o piata? Exista profit? Exista inovatie? Este eao oportunitate globala? Cu cinci ani in urma, directoriicompaniilor puteau doar sa spere ca raspunsul la aceste intrebariera afirmativ. Acum Prahalad demonstreaza ca pot fisiguri.
Cu cinci ani in urma, C.K. Prahalad le arata companiilor, in"Comoara de la baza piramidei", cum isi pot spori profitul sicresterea adresându-li-se celor 5 miliarde de oameni saraci dinlume. Sute de firme au luat aceasta cale si au creat afaceri mari,profitabile, reducând totodata saracia si contribuind la crestereacalitatii vietii.
Acum, Prahalad si-a actualizat cartea, incluzând lectiileultimilor cinci ani: strategii de construire a afacerilor, tehnicisi inovatii care au functionat pe pietele emergente. Comoara de labaza piramidei inseamna sa iti mearga bine si sa te ingrijesti side binele altora.
"C.K. Prahalad e de parere ca firmele trebuie sa schimberadical felul in care isi desfasoara afacerile in tarile in curs dedezvoltare, pentru ca ambii termeni ai ecuatiei economice saprospere. Bazându-se pe un numar mare de studii de caz, aceastacarte captivanta prezinta un plan impresionant de combatere asaraciei prin profitabilitate." (Bill Gates)
Coimbatore Krishnarao Prahalad este titularul catedrei Paul siRuth McCracken si preda cursul de Strategie la Ross School ofBusiness, University of Michigan. E un teoretician almanagementului, cunoscut si apreciat pe plan international. In2007, Times of London si Suntop Media l-au desemnat drept cel maiinfluent gânditor in domeniul managementului, plasându-l pe locul 1in clasamentul Thinkers 50. La editia din octombrie 2009, Prahalada fost din nou desemnat pe locul 1, datorita importantei siimpactului ideilor novatoare din Comoara de la bazapiramidei.
Este coautorul mai multor bestselleruri de management, printrecare: Competing for the Future, The Future of Competition, The NewAge of Innovation. De patru ori i s-a acordat Premiul McKinseypentru cel mai bun articol. A primit mai multe titluri de DoctorHonoris Causa, doua dintre ele din partea University of London,respectiv Stevens School of Technology. Lucreaza cu CEO si manageriimportanti ai mai multor companii de top.

Este membru al Board of NRC Corporation, Pearson PLC., HindustanUnilever Ltd., The World Resource Institute si The IndusEntrepreneurs (TiE).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO