Ziarul de Duminică

CARTEA DE ISTORIE/ Elita naţional-socialismului

CARTEA DE ISTORIE/ Elita naţional-socialismului
26.08.2010, 23:39 31

Ferran Gallego
Oamenii lui Hitler
Editura All

Ferran Gallego este doctor în istorie contemporană şi predăistoria la Universitatea Autonomă din Barcelona. Cartea de faţă adevenit rapid o lucarrea clasică în uriaşa bibliografie a temei."Naţional-socialismul a fost un proiect social ancorat înmodernitate şi bazat pe aceleaşi atitudini culturale propuse demodernitate, fiind de neconceput în afara acestui context. A fostrezultatul condiţiilor sociale în care a debutat secolul XX, dupădezastrul Marelui Război, nu o manifestare nihilistă care se puteaproduce în orice alt moment, determinată doar de naşterea înaceeaşi perioadă de timp a unei elite de nebuni. A oferit oalternativă la democraţie, care era prezentată drept o modalitatede restaurare a <<adevăratei>> comunităţi în opoziţiecu mistificarea parlamentarismului. A făcut apel la regăsireaesenţei rasiale a unui popor sănătos în raport cu degenerareaprovocată de obiceiurile morale ale marilor oraşe. S-a bazat peprincipiul unei incluziuni radicale şi a unei excluziuni absolute,recurgand la teoriile biologice pentru a interpreta relaţiilesociale, chiar dacă analiza sa nu avea răceala sterilizată alaboratoarelor şi academiilor, ci confirmarea necesară aentuziasmului utopiei. Pentru prima dată în secolul XX, cu ajutorulmecanismelor caracteristice lumii moderne, a trecut dincolo degraniţele politicii în sensul strict al cuvantului, înlocuind-o cuestetica. Pentru naţional-socialism, viaţa socială era o dinamică aetalării comunităţii şi a arhitecturii excluziunii materializate înlagăre, în ghetoruri, în normele privind streilizarea, îndesemnarea persoanelor inutile şi a mainii de lucru aservite. A datsens libertăţii, pe care a echivalat-o cu forţa comunităţii înacţiune, consumand energia propriei sale voinţe de a-şi construi undestin." Traducere de Laura Drăghici şi Constantin Vlad.

Gordon Thomas
Armele secrete ale CIA
Tortură, manipulare şi arme chimice
Editura Litera

Gordon Thomas este un ziarist de investigaţie cunoscut pe planmondial, autor a 53 de cărţi, vandute în peste 45 de milioane deexemplare. Cea mai cunoscută dintre ele e "Istoria secretă aMossad-ului", din care Ziarul de Duminică a publicat fragmente înserial în urmă cu caţiva ani. Cartea de faţă prezintă "programelede cercetare" dezvoltate de Agenţia Centrală de Informaţii a SUA,programe care au folosit manipularea mintală, tortura şi o serie dearme chimice. Povestea datează din anii 50 şi continuă şi astăzi.Traducere din limba franceză de Aurelia Ulici.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO