Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA/ Cata realitate, atata drama

CARTEA DE LITERATURA/ Cata realitate, atata drama
10.03.2010, 15:18 25
StelaPopa
100 dezile
Editura Tritonic
Stela Popa, jurnalista dinRepublica Moldova, publica atat o poveste de dragoste, cat si unroman al Moldovei ultimilor ani. Pe traseulCorjova-Chisinau-Bucuresti, eroina Roberta Ciugureanu, o tanara dinTransnistria, este implicata in protestele politice din 2009.Romanul stufos, structurat in trei parti ("Amintiri din trecut","Coridorul mortii", "Un sfarsit e un inceput"), are parti de-adreptul reportericesti si o multime de personaje care se impartdupa angajarea politica: pro-rusi, unionisti, spioni, diversionistietc. O carte de "o vibranta actualitate despre sperantele celorcare au sfidat un despotism senil de sorginte bolsevica", scrieValdimir Tismaneanu pe coperta a patra.
IsabelAllende
Planulinfinit
Editura Humanitasfiction
In acest roman Allendeexploreaza, pentru prima oara, o zona noua - America de Nord, carese dovedeste la fel de exotica si pasionala ca America Latina,teritoriul fictional predilect al scriitoarei - si destinul unuibarbat, Gregory Reeves. Fiu al unui predicator care strabate Vestulpropovaduind adevarul unui Plan Infinit ce guverneaza Universul,Gregory isi petrece primii ani de viata pe drumurile nesfârsite aleAmericii profunde. Insa, neglijat de parinti odata ce familia luise stabileste in California, micul gringo creste in ghetoulhispanic din Los Angeles, adoptat de Pedro si Inmaculada Morales.Copilaria si adolescenta lui Gregory sunt marcate de efortul deacomodare cu aceasta normalitate. Insa imediat lumea se schimba:America este zguduita de miscarile pentru drepturi civile, derevolutia hippy, de razboiul din Vietnam. Traducere din spaniola deCornelia Radulescu.
YoussefZiedan
Azazel, ingerulraului
Editura Trei
Povestea tanarului Hypa, caremerge la Alexandria sa studieze medicina si teologia si devinecalugar crestin se petrece in secolul al V-lea. Intr-un cadru maiamplu, cartea este de fapt o descriere o extinderii puteriicrestine: un fel de istorie critica ce puncteaza distrugerile sibarbariile pe care le-au produs crestinii in incercarea de a seafirma, daramand vestigiile culturii romane.
"Azazel, ingerul raului" este unroman, actiunea se petrece in Egipt, iar autorul ei este musulman -de unde si scandalul imens pe care l-a produs viziunea lui extremde critica si virulenta la adresa culturii crestine. Scriitorulegiptean Youssef Ziedan este profesor de filosofie islamica sidirector al departamentului de manuscrise al Bibliotecii dinAlexandria. Traducere din araba, prefata si note de DumitruChican.
RaduPetrescu
Pentru bunaintrebuintare a timpului
Jurnal1971-1976
Editura Paralela 45
Este penultimul volum inedit dinjurnalul scriitorului, opera care, in integralitatea sa, se intindepe mai multe decenii si constituie unul dintre cele mai amplejurnale din literatura romana. Precedentul volum a fost "Prizonieral provizoratului. Jurnal 1957-1970" (aparut la aceeasi editura, inanul 2002). Pentru ca textul nu a fost revizuit de autor, a fosttranscris respectand cu exactitate manuscrisul. Parca in niciun altext al amplului sau jurnal Radu Petrescu nu se arata cititorilorsai mai megaloman, comparandu-se cu titanii literaturii universaleHomer, Stendhal si altii, in vreme ce stringe absolut toatenotitele care apar in presa despre el, ii socoteste pe semnatariilor niste prosti, dar se bucura cand Eugen Barbu il citeaza intr-unarticol! Desenele din manuscris au fost fotocopiate si plasatecorespunzator secventialitatii din original. Editie ingrijita sitabel cornologic de Adela Petrescu.
BernardSchlink
Weekendul
Editura Polirom
Bernard Schlink a obtinutnotorietate internationala cu romanul "Cititorul", aparut si inromaneste, distins cu numeroase premii, ecranizat in 2007,ecranizarea castigand, de asemenea, numeroase premii. Romanul defata este din 2008 si are drept protagonisti cativa fosti membri aigruparii teroriste Baader-Meinhof care au incercat sa subminezesistemul german in anii 70, au fost arestati, unii chiar condamnatila moarte si executati. Romanul pune problema moralitatiiactiunilor teroriste, dar si al drumului pe care l-au parcursfostii extremisti de stanga, ajunsi, dupa decenii, burgheziobisnuiti. Traducere din limba germana si note de GabriellaEftimie.
TvrtkoVujity
Calatorii ininfern
Editura Curteaveche
Tvrtko Vujity s-a nascut inUngaria in 1970, a studiat jurnalistica in Statele Unite, a lucratla Radio Ungaria si Televiziunea Maghiara, a primit numeroasepremii si a publicat noua volume, cel de fata fiind primul tradusin limba romana. "Calatorii in infern" cuprind sapte reportajedespre realitati crude si dureroase cu care suntem contemporani,despre martiri care sufera in tacere si locuri in care nimeni nusi-ar dori sa se afle, intre ele Cernobil, Coreea de Nord ("RaiulComunist"), Sahara, Pakistan ("Copii care manancagunoi").

Traducere din limba maghiara deCarina Deak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO