Ziarul de Duminică

CARTEA DE LITERATURA / Incursiune in Pavilionul Placerilor in absenta tatalui

CARTEA DE LITERATURA / Incursiune in Pavilionul Placerilor in absenta tatalui
02.07.2009, 13:41 81

Stelian Turlea
In absenta tatalui
Editura Leda
 
In prima parte a anilor 50, capul unei familii este inchis pe nedrept in urma unui accident. Transformarile care se intampla in familie si in societate sunt vazute prin ochii unui copil de 12 ani pe umerii caruia coboara peste noapte un noian de raspunderi. Jocurile copilariei se impletesc cu aflarea primelor tradari, cu primele pulsiuni erotice, cu durerile provocate de nedreptati pe care adultii nu le inteleg si cu cruzimile adultilor tematori unii de altii. Speranta ramane: intr-o zi se va intoarce tatal, care va reaseza lumea in ordinea fireasca. Prefata de Dan C.Mihailescu. Postfata de Daniel Cristea Enache.
 
 
Ioana Parvulescu
Intoarcere in secolul 21
Editura Humanitas
 
„Cartea aceasta a crescut odata cu secolul 21. Mi-am consemnat saptamanal, din 2001 pana in 2009, nedumeririle, indignarile, sperantele, meditatiile pe tema lumii in care traim. Fara voia mea, paginile s-au transformat intr-un jurnal, intr-un document al vietii cotidiene din Romania acestui inceput de secol. Daca e vorba, as fi preferat sa tin jurnalul altui timp – sa zicem din perioada 1901 si 1909 - dar nu-i pe-alese: traiesc ce mi se ingaduie. Desi e viata mea aici, nu cred ca exista vreo pagina care sa-mi apartina numai mie. Suntem cu totii in ea. Cumva, cartea aceasta seamana cu secolul in care s-a nascut: e plina de neliniste, desi n-a uitat inca de tot sa rada." (Ioana Parvulescu)
 
Pr. Niculae Constantin
Lupta daimonului cu demonii
O suta sapte intrebari despre femeia crestina pentru
Aurelian Titu Dumitrescu
Editura Semne, Editura Vinea
 
„Ispitirea cartii de fata s-a nascut din aparent abuzivul <<discurs>> despre femeie, pe care poezia artistului il poarta de cateva decenii. Intrebarile vin atat din lectura operei sale, cat si din dialogul de fiecare zi cu colegul, prietenul, ucenicul in cele duhovnicesti si maestrul in cele ale literei poetice. Vom gasi in raspunsurile poetului incercari de exprimare a gandurilor si trairilor religioase, care nu au norma si cunoastere teologica profunda." (Pr.Niculae Constantin). Volumul are o postfata semnata de Caius Traian Dragomir, intitulata „Aurelian Titu Dumitrescu sau despre principiul divin si principiul natural al lucrurilor (Biografia ca exercitiu demonologic?)"
 
 
Heinrich Boll
Onoarea pierduta a Katharinei Blum
sau Cum se isca si unde poate duce violenta
Editura Polirom
 
Romanul a fost ecranizat in regia lui Volker Schlondorff si Margarethe von Trotta. „<Onoarea pierduta a Katharinei Blum> are ca tema victimizarea sistematica a unei tinere sarace, dar mandre, care lucreaza ca menajera si, ocazional, chelnerita. Katharina are ghinionul de a se intalni si a petrece o noapte cu un barbat dat in urmarire de politia germana. In numai cateva zile, intimitatea si onoarea ei sunt distruse, mai intai de politistii care o terorizeaza, apoi de presa de scandal, ce o transforma intr-un soi de Bonnie Parker politizata: frumoasa, cruda, ucigasa si devotata cauzei comunismului." ("The New York Times"). Traducere din limba germana de Mariana Sora.
 
 
Amita Bhose
Maree indiana
Interferente culturale indo-romane
Editura Cununi de stele
 
Volumul cuprinde studii si articole scrise intr-un interval de 16 ani, intre 1973 si 1989. Unele dintre ele au fost publicate in reviste romanesti sau straine, altele au fost sustinute ca referate la diverse conferinte interne sau internationale. In vederea publicarii in acest volum, lucrarile au fost revizuite, marite sau scurtate (pentru a evita repetitia), informatiile au fost aduse la zi si unele pareri, nuantate si modificate, unde a fost cazul. Eseurile au fost organizate tematic in trei sectiuni: „Din valurile vremii"(studii de istoria culturii indiene in contextul culturii universale), „A filei doua fete" (interferente culturale indo-romane) si „Toate-s vechi si noua toate" (cultura si civilizatie indiana). Citatele din Eminescu i s-au parut autoarei ca fiind cele mai potrivite ca titluri pentru aceste sectiuni. Editie ingrijita si note bibliografice de Carmen Musat-Coman.
 
Mingmei Yip
Pavilionul placerilor
Editura Trei
 
Mingmei Yip a studiat artele chineze si muzica, a obtinut un doctorat la Sorbona si a scris sapte carti (cinci in chineza si doua in engleza) si in prezent traieste la New York. Cartea de fata este povestea ultimei curtezane din China, acum o femeie de 98 de ani, care traieste la San Francisco si isi povesteste tineretea petrecuta in China anilor 20. Tatal ei fusese acuzat pe nedrept de crima si fusese executat, mama se retrasese intr-o manastire budista, iar copila de 13 ani obligata sa intre intr-un bordel unde, gratie talentului la pictura si frumusetii, devine o prostituata extrem de ravnita. Traducere din limba engleza si note de Luara Fota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO