Ziarul de Duminică

CARTEA DE STIINTA/ O descriere captivanta a felului in care ne pacaleste creierul

CARTEA DE STIINTA/ O descriere captivanta a felului in care ne pacaleste creierul
08.04.2010, 15:20 65
TorNorretranders
Iluziautilizatorului
Despre limiteleconstiintei
Editura Publica
Expresia din titlul acesteicarti, "iluzia utilizatorului", provine din informatica si serefera la felul simplist in care ne raportam mai toti la modul cumfunctioneaza un calculator. Din informatica, sintagma a migrat, cuajutorul lui Tor Norretranders, in stiintele cognitive, unde minteaumana ia locul calculatorului.Constiinta noastra, spuneNorretranders, este doar o interfata iluzorie. In orice secunda,informatia procesata in mod constient reprezinta doar 16 biti dincele 11 milioane care ajung la creier prin simturi. Cu altecuvinte, partea constienta din noi primeste mult mai putinainformatie decât cea inconstienta, pe care o ignoram cu totul.Traimin plina era informationala, dar realitatea e ca nu ne preapricepem sa "procesam" informatiile, in lungul lor drum dinspreexterior spre interior. De aici vine, poate, si criza societatiicontemporane, bântuita cum e de sentimentul sâcâitor ca viata artrebui sa insemne mult mai mult. Si inseamna, intr-adevar, mai mult- dar ca sa aflam asta e nevoie sa renuntam la interfata iluzorie aconstiintei.
Iluzia utilizatoruluisustine ca oamenii sunt capabili sa aiba o existenta mult maibogata, in care nu doar realitatea constiintei primeaza.Inspirându-se din fizica, matematica, psihologie, neurofiziologiesi istoria ideilor, Tor Norretranders argumenteaza convingator insprijinul unei perspective mai largi asupra constiintei si pentrucuprinderea tuturor datelor pe care lumea le are deoferit.
"In sfârsit, o carte care chiarexplica ce este constiinta. O perspectiva extraordinara, prezentatacu stil, gratie, umor si inteligenta. Va veti schimba definitivviziunea despre constiinta dupa ce veti parcurge aceasta carte, unveritabil tur de forta al inteligentei si al spiritului. Daca avetide gând sa cititi o singura carte despre constiinta, cititi-o peaceasta" (John L. Casti). "O descriere captivanta a felului in carecreierul nostru ne pacaleste, facându-ne sa credem ca suntemconstienti, si a motivelor pentru care pâna si sentimentul caexista un eu care este pacalit e o iluzie. Adio eului launtric sibun venit unui lucru mult mai maret" (Ian Stewart). "O carteprofunda, o analiza stralucita a teoriei informatiei si a moduluiin care ea ne poate ajuta sa intelegem mintea omeneasca" (GregoryChaitin). "Cartea lui Tor Norretranders este un ghid fermecator siindraznet pentru aceasta explorare a ultimei frontiere a stiintei:mintea omeneasca" (John Horgan). "Entropie, informatie, comunicare,calcul, complexitate, evolutie, haos, constiinta. Cartea aceasta neprezinta teorii stiintifice de ultima ora, intr-un amestec desurprize istorice. Anticiparea unei mari descoperiri m-a facut sanu o las din mâna" (Hans Moravec). Traducere de LaurentiuStaicu.

Autor, consultant si comentatorindependent, Tor Norretranders locuieste la Copenhaga,Danemarca, si are un public international. Nascut in 1955, apublicat 15 carti pe diverse teme, de la perspectiva adusa destiinta asupra lumii si rolul stiintei in societate, la problemecare privesc mediul, domeniul experientei umane si alconstientului. Este autorul cartii "Omul generos. A-i ajuta pe altii este cel maisexy lucru pe care il poti face", aparuta in traducere româneasca la EdituraPublica in 2008. Norretranders a fost gazda a numeroase emisiuni TVcu teme stiintifice si a intemeiat o ampla retea de cooperare intreoamenii de stiinta si artisti. Din 2003 preda Filozofia stiintei laScoala de Afaceri din Copenhaga. Lui Tor Norretranders i-au fostdecernate Premiul pentru nonfictiune al Uniunii Scriitorilor dinDanemarca in 1985 si Premiul pentru publicistica al ClubuluiJurnalistilor din Danemarca in 1988. Cartile lui au fost publicatesi in SUA, Germania, Japonia, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estoniasi Olanda.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO