Ziarul de Duminică

CARTEA DE ŞTIINŢA/ Psihopaţii sunt printre noi

CARTEA DE ŞTIINŢA/ Psihopaţii sunt printre noi
12.08.2010, 23:44 54

Martha Stout
Psihopatul de alături
Cum să-l recunoşti şi să te aperi de el
Editura Trei

În cartea de faţă, Martha Stout ne dezvăluie faptul că oproporţie deloc neglijabilă dintre oamenii obişnuiţi nu auconştiinţă morală. Cu alte cuvinte, nu se simt vinovaţi sauruşinaţi indiferent ce ar face şi sunt nemiloşi. Adică merită săfie numiţi psihopaţi. Autoarea ne ajută să-i identificăm şi să neferim de ei, atrăgându-ne atenţia asupra faptului că mulţi suntcarismatici, fermecători, mai spontani şi mai seducători decâtceilalţi, dar, fundamental, ei nu pot iubi şi nu sunt mişcaţiemoţional de suferinţa celuilalt.
Din punctul de vedere al autoarei, fiecare dintre noi a întâlnit unpsihopat - în relaţiile profesionale sau personale -, şef, prieten,coleg, iubit sau vecin. După ce ne oferă informaţiile necesarepentru a-i identifica, Martha Stout ne propune treisprezece regulide relaţionare pentru a face faţă psihopaţilor din viaţa cotidiană.Cartea oferă un ghid pentru orientarea într-o lume foarte diferită,lumea lipsită de scrupule a psihopatului, pentru a ieşi cu bine dinea. Traducere de Ioana Maria Novac.
Martha Stout este psiholog clinician şi a predat la Harvard MedicalSchool timp de peste douăzeci şi cinci de ani. A scris numeroasearticole şi cărţi, printre care The Myth of Sanity şi The ParanoiaSwitch.


Albert Ellis
Cum să trăim alături de un "nevrotic" acasă şi la locul demuncă
Editura Trei
Într-o lume ideală, oamenii alături de care trăim şi muncim -iubiţii şi soţii, părinţii şi fraţii şi surorile şi copiii noştri,prietenii şi colegii şi şefii - ar fi fiinţe umane atente,grijulii, stabile, de încredere, raţionale, a căror companie esteîntotdeauna o plăcere. Dar, adevărul este că, în lumea reală, mulţidintre noi suntem nevoiţi să ne confruntăm cu oameni dificili, carene pun răbdarea la încercare.
Deseori, partenerii sau şefii noştri au un comportament nevrotic,caracterizat de emoţii exagerate cum ar fi depresia, anxietatea,disperarea, ruşinea sau ostilitatea. În cartea de faţă, celebrulpsihoterapeut Albert Ellis ne oferă un ghid pentru a reuşi să trăimcu un nevrotic, dacă nu ne putem despărţi de el sau nu-l putemconvinge să facă psihoterapie, evitând să fim aduşi la limitadisperării. Citind, puteţi afla cum să-i ajutaţi pe oamenii cutulburări emoţionale să descopere de ce se comportă într-un anumitfel, care este cea mai bună cale de a da un sfat, de a susţine şide a încuraja, cum să faceţi faţă furiei, frustrării şiresentimentului, cum să vă păstraţi calmul şi să vă controlaţiemoţiile. Traducere de Ilinca Halichias.

Albert Ellis este considerat unul dintre psihologii cu cea maimare influenţă din lume. Este un eminent profesor de psihoterapie,fondatorul terapiei comportamentale raţional emotive, iniţiatorulterapiei cognitiv comportamentale moderne şi autorul a numeroasecărţi, printre care A Guide to Rational Living.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO