Ziarul de Duminică

Catherynne M. Valente

Catherynne M. Valente
07.09.2007, 19:25 16

Zilele trecute s-au anuntat nominalizarile la premiile World Fantasy. La categoria roman, nominalizarile sunt: Lisey's Story de Stephen King (aparuta deja in romaneste, la Editura Nemira, in traducerea lui Mircea Pricajan), The Privilege of the Sword de Ellen Kushner, The Lies of Locke Lamora de Scott Lynch, Soldier of Sidon de Gene Wolfe si The Orphan's Tales: In the Night Garden de Catherynne M. Valente. Premiile se vor decerna la Conventia mondiala din 1-4 noiembrie de la Saratoga Springs, New York.

Despre Catherynne M. Valente (castigatoare a premiului James Tiptree Jr. in 2006, pentru acelasi roman) am aflat prima data anul trecut, de la Jeff VanderMeer care era entuziasmat dupa ce citise The Orphan's Tales: In the Night Garden.
Catherynne M. Valente s-a nascut la 5 mai 1979 in Seattle, Washington, dar a crescut in nordul Californiei. A absolvit liceul la 15 ani, iar la universitate a studiat literatura clasica si limbile clasice, latina si greaca veche. A publicat poezie, proza si critica. Se considera o scriitoare aflata la granita dintre literatura de gen (desi se vede mai aproape de New Weird decat de Fantasy) si mainstream. Printre cartile-surori, numeste Vellum de Hal Duncan, Shriek: An Afterword de Jeff VanderMeer (ambele in curs de aparitie in limba romana), The Etched City (Orasul gravat - publicat in romaneste in 2006) de K.J. Bishop.
Printre scriitorii care au influentat-o enumera poeti ca Sylvia Plath, T.S. Eliot, Federico Garcia Lorca, Sappho, Neruda, Diane Wakoski, Anna Ahmatova, Rimbaud, Baudelaire, Walt Whitman si prozatori ca Anais Nin, Henry Miller, Milorad Pavic, Italo Calvino, Jeanette Winterson, Jeff VanderMeer, Jorge Luis Borges, Umberto Eco, Lewis Carroll, Jack Kerouac, Virginia Woolf.
The Orphan's Tales: In the Night Garden este o versiune a celor 1001 de nopti pentru timpurile noastre. O tanara fata este exilata intr-o gradina pentru ca are niste tatuaje ciudate in jurul ochilor. Doar un baiat indrazneste sa stea de vorba cu ea. Recunoscatoare, aceasta incepe sa-i spuna povesti: despre zane, monstri, printi, crime, iubiri, bunatate, cruzime. "Povestile sunt ca rugaciunile. Nu conteaza cand le incepi sau cand le sfarsesti, ci doar sa ingenunchezi si sa spui cuvintele", spune un personaj.
Critica a intampinat cartea cu aplauze, fragmente din recenzii pot fi gasite pe site-ul seriei: www.orphanstales.com. In loc de concluzie, se pot relua cele spuse in revista Strange Horizons: "Seherezada a mai invatat cateva smecherii".
Bibliografie:
Romane: The Labyrinth (2004), Yume No Hon: The Book of Dreams (2005), The Grass-Cutting Sword (2006), The Orphan's Tales: In the Night Garden (2006 - Premiul James Tiptree, Jr., 2006). Al doilea volum din seria The Orphan's Tales, In the Cities of Coin and Spice va aparea in octombrie 2007.
Volume de poezie: Oracles: A Pilgrimage (2005), Apocrypha (2005)
Site: http://www. catherynnemvalente. com
Blog: http://blog.catherynnemvalente. com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO