Ziarul de Duminică

Centenar Gheza Vida la Roma/ de Ziarul de duminică

foto 1

Autor: Ziarul de Duminica

07.11.2013, 23:44 51

Gheza la Roma

Cu ocazia centenarului naşterii sculptorului Gheza Vida, între 27 octombrie şi 9 noiembrie Academia României în Roma prezintă o expoziţie dedicată marelui artist român (foto 1), autor al unor monumente simbol ale istoriei naţionale româneşti.

În 2013, cu ocazia Centenarului Vida, sub egida Academiei Române din Bucureşti, au avut loc numeroase manifestări, respectiv expoziţii, la Baia Mare, Carei, Cluj-Napoca, Bucureşti. Expoziţia deschisă la Academia Română din Roma se inserează în această serie de iniţiative importante. Editura Academiei Române, în colaborare cu Editura Mega, au editat albumul Gheza Vida – Centenar 1913-2013, prezentat la Simpozionul dedicat marelui sculptor român în Aula Academiei Române din luna iunie. În luna noiembrie, cu implicarea majoră a Primăriei Municipiului Baia Mare se speră că se va inaugura „Atelierul memorial Gheza Vida“.

 

65 de scurtmetraje în premieră la BIEFF 2013

Cea de-a 4-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti BIEFF va avea loc în perioada 11-15 decembrie 2013, la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu.

După ce au cucerit publicul festivalurilor de film de la Veneţia şi Rotterdam, o parte din cele mai inedite „lecţii de cinema“ de scurtmetraj ale anului vin, în premieră în România, în programul Festivalului Internaţional de Film Experimental Bucureşti 2013.
Selecţia BIEFF cuprinde 80 de titluri de excepţie, iar 65 dintre acestea vor fi proiectate pentru prima dată în România, ca parte a permanentei iniţiative a festivalului de a oferi acces publicului autohton la filme-reper în materie de inovaţie cinematografică.

 
 

Zilele de competiţie per instrument la Concursul „Musica Mundi”

Concursul „Musica Mundi” (foto 2)  – primul concurs de muzica pentru amatori (copii, adolescenti si adulti) pentru mai multe instrumente (pian, chitara, vioara, violoncel) si  canto – se va desfasura pe parcursul a 3 zile in perioada 22-24 noiembrie, in Sala de auditii a Scolii  de Muzica Boem Club, sediul Dorobanti.

Impartirea zilelor de concurs per instrument va fi urmatoarea:

- vineri, 22 noiembrie – sectia vioara si chitara, categoria copii

- sambata, 23 noiembrie – sectia pian, categoria copii si sectia instrumental  (pian/chitara/vioara/violoncel), categoria adulti

- duminica, 24 noiembrie – sectia canto, categoriile copii si adulti


Concursul „Musica Mundi” este organizat de catre Scoala de Muzica Boem Club.

Scopul Concursului „Musica Mundi” este popularizarea in randul copiilor, tinerilor si adultilor a cantatului la un instrument sau cu vocea si incurajarea tuturor amatorilor de a-si dezvolta aptitudinile si abilitatile muzicale.

La instrumentele pian, chitara, vioara si la canto categoriile sunt: prescolar, primar, gimnazial si liceal, iar pentru adulti vor exista 2 sectiuni: canto si instrumental (pian, chitara, vioara, violoncel).

Repertoriul pentru concursurile de pian, chitara, vioara si violoncel trebuie sa contina doua piese diferite cu durata de maximum 5 minute. Pot fi 2 piese ale aceluiasi compozitor sau doua piese ale unor compozitori diferiti. Nu este necesar sa fie diferite ca stil. La toate categoriile interpretarea se va face din memorie.

Repertoriul pentru concursul de canto trebuie sa contina o piesa de muzica usoara cu durata de maximum 5 minute.  Negativul piesei trebuie trimis pe e-mail la inscrierea in concurs, in format MP3 sau adus pe un CD, daca inscrierea se face la sediu.

Premiantii vor primi drept recompensa partituri, instrumente muzicale, cadouri surpriza, vouchere cadou si burse de studiu la Scoala de Muzica Boem Club.

Toti cei care doresc sa se inscrie la Concursul „Musica Mundi" din perioada 22-24 Noiembrie 2013, organizat de Scoala de Muzica Boem Club pot cere mai multe detalii la  numarul de telefon 0768.300.396, de luni pana vineri sau pot trimite un e-mail la adresa denisa.petrean@boemclub.ro.

 

Expoziţia internaţională Tribuna Ghaphic, ediţia a patra

În organizarea revistei culturale Tribuna, a Fundaţiei Culturale Bienala Internaţională de Grafică Cluj şi a Muzeului de Artă Cluj-Napoca a fost vernisată expoziţia internaţională de grafică contemporană Tribuna Graphic (foto 3).

Ajunsă la ediţia a patra, expoziţia Tribuna Graphic a fost iniţiată şi organizată de revista Tribuna cu scopul de a aduce artele grafice în atenţia publicului. Invitarea unor artişti de marcă cu lucrări de înaltă calitate artistică, opţiunea pentru o diversitate de tehnici grafice şi teme a fost o constantă în organizarea acestor expoziţii al căror curator este de la prima ediţie graficianul Ovidiu Petca, membru al redacţiei revistei. În acest an au fost invitaţi 30 artişti, reprezentând 20 de ţări din Europa, America, Asia şi Africa.

Participă: Rakesh Bani (India), Borgó (Ungaria), Sandro Bracchitta (Italia), Eduardo Brenes (Costa Rica), Wolfgang Brenner (Germania), Alicia Candiani (Argentina), Emilio Carrasco Gutierrez (Mexic), Haruko Cho (Japonia), Ciprian Ciuclea (România), Hayri Esmer (Turcia), Ron Garrett (SUA), Esteban Grimi (Argentina), Irving Herrera (Mexic), Zoran Jakimovski (Macedonia), Irina Kazeeva (Rusia), Erkin Keskin (Turcia), Mikael Kihlman (Suedia), Guy Langevin (Canada), Nedko Nedkov (Bulgaria), Márcio Pannunzio (Brazilia), Valter Paraschivescu (România), Denise Pelletier (Canada), Endi Poskovic (USA), Tomiyuki Sakuta (Japonia), Nauer Spíndola (Brazilia), Paul Ssendagire (Uganda), Géza Szõcs (Ungaria), Giovanni Turria (Italia), Benjamin Vasserman (Estonia), Bart Verburg (Olanda).

La fel ca şi în anii precedenţi, la închiderea expoziţiei lucrările vor fi donate Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Cu această ocazie va fi lansat catalogul expoziţiei editat de revista Tribuna.

 

Piesă cu responsabilitate limitată

ZonaD şi Fundaţia Gabriela Tudor prezintă sîmbătă, 9 noiembrie şi duminică 10 noiembrie, de la orele 19:30 avanpremiera şi respectiv premiera spectacolului „Piesă cu responsabilitate limitată” (foto 4), care vor avea loc la Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului Bucureşti (Blvd. Mărăşeşti nr. 80-82), partenerul asociat al evenimentului. Spectacolul reprezintă un experiment colectiv, după o idee de Mihaela Dancs, Cosmin Manolescu şi Ştefania Ferchedău, în care interpreţii Mihaela Dancs şi Cosmin Manolescu lucrează sub direcţia artistică a unui grup format din criticul Oana Stoica, performerul Mircea Ghinea şi managerul Ştefania Ferchedău.

Interpreţii audiţionează pentru un coregraf absent, încercînd să dea tot ce au mai bun pentru a fi aleşi să joace într-un spectacol ideal. Identitaţile şi limitele lor sînt încercate şi permutate în acest proces, iar perspectiva de autor este mereu plasată in exteriorul piesei, interpreţii fiind eliberaţi de responsabilitatea produsului final. Spectacolul este un experiment plin de ironie despre roluri şi ce am vrea sa fim în realitate.

„Piesa cu responsabilitate limitată” este produsă în cadrul „ZonaD formare professională”, un proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, realizat în perioada mai-noiembrie 2013, care a cuprins rezidenţa unui coregraf american, ateliere şi un format de coaching finalizat cu prezentări work-in-progress.

Rezervările pentru spectacol se pot face la adresa rezervari@cndb.ro


Premiera la Bucureşti este urmată de o reprezentaţie la Cluj în 14 noiembrie, în cadrul festivalului Temps d’Images, organizat de Asociaţia Colectiv A.
 

Contact & detalii: serial.paradise@artsf.ro / 0740 300 124 / http://zonadstudio.wordpress.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO