Ziarul de Duminică

China Mieville

31.05.2005, 20:22 11

De curand s-a acordat premiul Arthur C. Clarke pentru cel mai bun roman SF publicat in Marea Britanie. Laureatul din acest an este China Mieville, pentru ultimul sau roman, Iron Council.

China Mieville s-a nascut la 6 septembrie 1972 la Londra. A obtinut o licenta in antropologie sociala la Cambridge, la care a mai adaugat masteratul si doctoratul in relatii internationale la London School of Economics. A candidat - fara succes - pentru un loc in camera Comunelor, in 2001, din partea Aliantei Socialiste. Optiunea lui politica se vede in cele trei romane, dar parca cel mai bine in Iron Council, in care apar si pozitiile anti-globalizare.

A fost influentat de scriitorii grupati in jurul revistei New World editata de Michael Moorcock. Unul dintre acestia, M. John Harrison - pe care Mieville il pomeneste in mai toate interviurile, a declarat in urma cu cativa ani ca scrisul lui a fost invigorat dupa protestele anti-capitaliste din Seattle si Gothenburg. De altfel, Mieville spune ca ceea ce scrie el poate fi numit post-Seattle fiction. "Cred ca in literatura fantastica e ceva care o face sa sa fie impotriva realitatii intr-un mod disident. Fantasticul are o indelungata traditie in acest sens, daca ne gandim la utopia care iti spune ca lumea poate fi si altfel sau la distopia care te avertizeaza ca, daca n-ai grija, o poti sfarsi rau" (interviu in Socialist Worker, octombrie 2004). Mieville si Harrison au dezvoltat o miscare numita "New Wired" menita sa scoata fantasy-ul de sub influenta lui Tolkien, dar nu atat manifestul in sine e valoros, ci chiar cartile lor care le probeaza cel mai bine ideile. S-a dovedit astfel ca "scriitorii de talent si geniu pot renaste un gen care parea impietrit in canoanele sale" (Paul Di Filippo).

Iron Council este al treilea roman dintr-o serie inceputa cu Perdido Street Station (2000) si continuata cu The Scar (2002). In lumea Bas Lag, in care se petrec toate intamplarile din cele trei romane, exista New Crobuzon, un oras industrializat, populat cu personaje desprinse parca din scrierile fantasy sau din picturile lui Bosh ori Dali. Dupa cum a marturisit autorul, orasul este 70% Londra de azi, dar si cum apare ea in scrierile lui Dickens, Ian Sinclair, Thomas De Quincey sau Michael Moorcock, plus cate ceva din Cairo, Havana sau altele fictionale. In Iron Council, companiile multinationale vor sa construiasca o cale ferata transcontinentala. Muncitorii si sclavii se revolta si formeaza Consiliul de Fier si Trenul Perpetuu - un oras dezvoltat in jurul locomotivelor. Dupa multi ani, New Crobuzon se afla in plin razboi, iar socialistii pornesc in cautarea legendarului Consiliu de Fier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO