Ziarul de Duminică

COLECTII/ Doi titani: Rimbaud si Ungaretti

COLECTII/ Doi titani: Rimbaud si Ungaretti
16.02.2010, 14:40 43
Colectia de poezie bilingva "Gemini", coordonata de MagdaCarneci la Editura Paralela 45 rezista de cativa ani. Au aparutaici poeti de seama romani si straini (amintim, selectiv, fireste,Bacovia, Blaga, Doinas, Eminescu, Benjamin Fondane, Malancioiu, T.S. Eliot, Pessoa, Prevert, Rilke, Verlaine, Vasile Voiculescu,Nerval, Appolinaire). E importanta pentru oricare iubitor de poeziebuna, indiferent de varsta, care doreste sa consulte sau saconfrunte talmacirile romanesti cu originalul. E importanta pentruca a cuprins pana acum poeti de prima linie din ultimele douasecole, in traducerea unor la fel de importanti poeti sau excelenticunoscatori ai literaturilor respective. In sfarsit, mai eimportanta pentru ca selectiile facute sunt o oglinda excelentapentru poezia respctiva. Printre ultimele aparitii, doi poeti de oputere de sugestie extraordinara.
Arthur Rimbaud - "La bateau ivre. Corabiabeata". Traducere din limba franceza de Mihail Nemes.Rimbaud este unul dintre cele mai spectaculoase destine literaredin cultura europeana. Poetul, care a inceput sa scrie la 10 ani sia incetat s-o mai faca la 18 ani, cand a plecat in lume, devenindel insuti "corabia beata" despre care scria, facand meseriidiverse, coborand in infern si revenind la suprafata, disparand incele din urma, nestiut. Plecase in lume sa se imbogateasca, dar s-aimbolnavit, i s-a amputat un picior, apoi a murit, la nici 37 deani. A fost atat de constient de valoarea sa, incat a exclamat:"Sunt un inventator mult mai merituos decat toti cei de dinainteamea." Ne putem convinge.

Giuseppe Ungaretti - "Vita d'un uomo. Viataunui om". Antologie si traducere din limba italiana de IlieConstantin. Poet de factura modernista, dar si esesit si critic,Ungaretti s-a numarat printre exponentii ermetismului italian, afost asociat directiilor avangardiste si ramane unul dintre cei maiimportanti scriitori italieni ai secolului trecut. Traducatorul ede parere ca Ungaretti este unul dintre cei patru mari liriciitalieni ai secolului XX.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO