Ziarul de Duminică

Comorile Bucureştilor/ de Ziarul de duminică

Comorile Bucureştilor/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2013, 23:53 144

Dmitri Vitkovski

O viaţă în Gulag

Editura Corint

Traducere din limba rusă de Antoaneta Olteanu. „În primele pagini ale Arhipelagului Gulag, Aleksandr Soljeniţîn scria: «Un vechi deţinut de la Solovki, Dmitri Petrovici Vitkovski, unul dintre oamenii care au avut cea mai vastă experienţă în lagăr, ar fi trebuit să fie corectorul cărţii mele. (...) Deja paralizat, a putut totuşi să citească doar câteva capitole din Arhipelag care l-au convins şi l-au asigurat că se va spune totul». Interesul uriaş al cărţii pe care ne-a lăsat-o Vitkovski este dat de faptul că acoperă o foarte lungă perioadă de timp, treizeci de ani de persecuţii. Vitkovski prezintă destinul frânt al unui intelectual, de-a lungul întregii sale vieţi: odată ce şi-a înşfăcat victima, maşina represivă n-a mai lăsat-o – este mesajul principal pe care  ni-l transmite autorul acestei mici capodopere.” – Nicolas Werth, autorul cărţii „Drumul din Kolîma”

„A trecut suficient timp de la evenimentele descrise încât să crească o nouă generaţie, care nu ştie aproape nimic despre ororile stalinismului, mai ales că, în zilele noastre, în Rusia unii se aventurează să reabiliteze această perioadă. Este imposibil să-ţi imaginezi că în Germania s-ar putea vorbi serios despre Hitler ca despre un «bun manager» sau ca un om din Gestapo să se afle la putere.” – Anna Pilkington, fiica lui Dmitri Vitkovski

Victoria Dragu Dimitriu

Poveşti ale comorilor din Bucureşti

Editura Vremea

Există bucureşteni iubitori de frumos. Există bucureşteni care îşi iubesc concetăţenii atât de mult, încât după ce au adunat comori de artă întreaga viaţă, cu trudă, cu sacrificii, cu bucurie, simt nevoia să le împărtăşească şi să aducă lumină în sufletele celor din jurul lor. Cu aceştia a vorbit Victoria Dragu Dimitriu, pe aceştia i-a vizitat în casele lor, poveştile lor şi ale comorilor lor le-a adunat în paginile acestei cărţi. O incursiune fascinantă în istoria unui oraş, a caselor lui, în profunzimile unei societăţi, ale unei mentalităţi. Ultimele pagini ale cărţii înfăţişează, pe suport de hârtie specială, fotografii de epocă.
Victoria Dragu Dimitriu a fost realizator la Redacţia Culturală a Radiodifuziunii Române. A semnat emisiunile Atlas Cultural, Eminesciana, Bucureşti, istorii scrise şi nescrise, Arhipelagul Bucureşti. A publicat volume de poezie şi romane. Din 2004 încoace, publică o serie de lucrări închinate Bucureştilor, volume de convorbiri cu locuitori ai Capitalei, care aruncă o lumină neaşteptată asupra unor detalii pitoreşti, savuroase şi adeseori importante ale istoriei urbei. Seria s-a bucurat de un succes binemeritat. Poveşti ale doamnelor din Bucureşti, Poveşti ale domnilor din Bucureşti, Alte poveşti ale Doamnelor şi Domnilor din Bucureşti, Poveştile unui Domn din Bucureşti, Doamne şi Domni la răspântii bucureştene, Povestea unei familii din Bucureşti. Grecenii au fost citite cu încântare şi au contribuit nu numai la buna cunoaştere a istoriei Bucureştilor, ci şi la sporirea dragostei locuitorilor pentru acest oraş neiubit şi nedreptăţit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO