Ziarul de Duminică

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Pandora M, Cadmos si Curtea Veche

CULISE DE EDITOR/ Noutati la Pandora M, Cadmos si Curtea Veche
17.03.2010, 14:53 19
Editurile noastre publica sute de carti infiecare luna, o enorma productie de carte, care copleseste de-adreptul cititorul intrat intr-o librarie. Prin rubricile diverseale "Ziarului de Duminica", care au ca subiect cartea, ne-am propussa fim un ghid pentru cel care doreste sa se informeze, incat,atunci cand ajunge intr-o librarie, sa se poata orienta mai usor.La "Cartea de literatura" sunt semnalate carti aflate deja perafturi, intre care facem, fireste, o selectie. La fel se intamplacu cartea de istorie, de stiinta, de economie, de arta. Le suntdestinate cronici cartilor asupra carora merita sa ne oprim maimult, din diverse motive, explicate de cei doi cronicari literariai ziarului. Atentie aparte mai primesc colectiile. Asupra unuititlu tradus ne oprim pe indelete in fiecare numar. Din noianul devolume in curs de aparitie sau in pregatire alegem cate unul pecare il prezentam printr-un fragment, speram incitant, la rubrica"Avanpremiera". In sftrsit, in cadrul rubricii de fata, am invitatediturile sa ne semnaleze cate o carte aflata in pregatire, sa neprezinte, pe scurt, de ce merita acea carte sa apara, sa fiecumparata si citita.
La editura PandoraM
Daniel Davies - "InsulaVoaiorilor"
"Insula Voaiorilor" are toateingredientele unui roman de succes: stil inteligent, umor negru,sex ilicit, personaje controversate si peste toate, o pelicula finade ironie, tipic englezeasca.
Jeremy Shepherd este un tipinteligent, educat, cu o cariera de invidiat in fruntea uneireviste glossy londoneze, care este brusc lovit de inutilitatealucrurilor pe care le face in fiecare zi. In consecinta, decide saisi schimbe complet stilul de viata, parasind Londra pentru a seretrage intr-un mic orasel de provincie, uitat de lume, in casaparintilor sai. Se angajeaza pe un post de functionar public, oslujba lipsita de orice viitor, care il ajuta sa-si petreacazilele.
In timpul noptii insa, duce oviata clandestina, implicându-se in relatii sexuale ilicite cucupluri de necunoscuti, in spatiul public. Si cum Anglia esterecunoscuta ca fiind cea mai monitorizata si mai supravegheata taradin lume, noptile lui Shep (numele sau de cod in cadrul comunitatiicare practica acest hobby) sunt cu atât mai pline de adrenalina.Jeremy Sheperd este un narator inteligent, credibil, al carui stildetasat si nihilist aminteste de personajele lui Houellebecq.Ultimele trei cuvinte din carte te lasa cu respiratia taiata,schimbând pe neasteptate perceptia cititorului asupra intregiipovesti.
In "Insula voaiorilor", sexulsubversiv este - printre altele - o forma de manifestare alibertatii. In aceeasi masura este si o modalitate de revendicarede catre individ a propriei intimitati.
Presarat cu scene de un umorsubtil, dar delicios, romanul lui Davies ne dezvaluie parteailicita a Angliei provinciale, in care oamenii, organizati incomunitati secrete, practica un hobby mai putinobisnuit.
Daniel Davies s-a nascut inSutton-Coldfield, lânga Birmingham, in 1973. A studiat engleza laCambridge. A fost curator la Muzeul Britanic, apoi editor lajurnalul medical "The Lancet" si "Evening Standard". A petrecuttrei ani predând engleza in Barcelona, Praga si SanSebastian.
La Editura Cadmos
Ion Bulei - "Un razboiin cenusa imperiilor"
Ion Bulei, cunoscutul autor alistoriei conservatorilor romani, al lumii romanesti la 1900 sau alanilor neutralitatii noastre in primul razboi mondial, ne propunedin nou un dialog cu ceea ce a fost si cu noi insine. Si din nou nedemonstreaza ca istoria nu e altceva decat o continua perplexitate.Pentru ca cine credea in Europa la inceputul lui 1918 ca razboiulse va termina asa cum s-a terminat? Si cine si-ar fi inchipuit caRomania Mica, la pamant la inceputul anului 1918, inconjurata dintoate partile de dusmani si parca in cea mai fara de speranta clipaa existentei sale, la sfarsitul aceluiasi an va deveni RomaniaMare? Iar in anul urmator, cu noile sale granite recunoscute,traind cea mai mare dintre bucuriile sale nationale? Cu elegantastilistica, Ion Bulei ne invita sa participam la un spectacol deistorie, din fotoliul linistitului prezent.
La Editura Curteaveche
Leszek Kolakowski -"Principalele curente ale marxismului. Vârsta deaur"
"Vârsta de aur", cel de-aldoilea volum al trilogiei lui Leszek Kolakowski, "Principalelecurente ale marxismului", prezinta istoria intelectuala aInternationalei a Doua comuniste, de la "ortodoxia germana" a luiKautsky pana la bolsevismul revolutionar al lui Lenin. Kolakowskiexpune analitic, cu o vigoare critica plina de luciditate si, pealocuri, de ironie, cele mai importante teze ale principalilorintelectuali marxisti europeni din perioada 1889-1914: Kautsky,Bernstein, Jaur's, Sorel, Lafargue, Labriola, Rosa Luxemburg,Kazimierz Kelles-Krauz, Ludwik Krzywicki, Stanisław Brzozowski, MaxAdler, Rudolf Hilferding, Plehanov, Lenin. Cunoasterea erudita aistoriei marxismului si profunda reflectie asupra ideilor sale careau transformat istoria, desi, desigur, nu in modul cel mai fericit,fac din aceasta lucrare o capodopera a gândirii politice si aistoriei intelectuale a secolului XX. Lucrarea se adreseaza celorinteresati de filosofie politica si de istoria intelectuala amarxismului.

Volumul beneficiaza de o traducereexcelenta realizata de un grup de tineri cercetatori in stiintePolitice (Catalin Cindea, Emanuel-Nicolae Dobrei si BogdanFlorian), atent citita si unificata de Tereza-BrindusaPalade.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO