Ziarul de Duminică

Cultura moare/ de Tudor Călin Zarojanu

Cultura moare/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Tudor Calin Zarojanu

27.07.2012, 00:08 283

În centrul vechi al Bucureştiului, renăscut fabulos din propriul moloz, există un local - n-o să-i dau numele, din raţiuni de publicitate gratuită, deşi ar merita din plin - care organizează în fiecare luni nici mai mult nici mai puţin decât concursuri de cultură generală!

La care participă probabil câţiva tocilari nimeriţi din greşeală pe-acolo. Nţ! La care participă, cu un entuziasm fără limite, cu implicare, frenetic, grupuri de prieteni, multe venite special pentru asta acolo.

Se joacă pe echipe şi să nu credeţi că nu există deja unele consacrate, pe lângă cele create ad-hoc, echipe care şi-au ales nume pe care le poartă cu mândrie, de pildă "Glorious Basterds". E de aşteptat să apară şi blazoane! Numărul echipelor participante la "Quiz night" nu e limitat, nici dimensiunile acestora. Sistemul e simplu: se pune o întrebare şi echipele au la dispoziţie câteva zeci de secunde să răspundă. Întrebările sunt deschise, nu există variante de răspuns. Se ţine un punctaj şi la urmă se oferă premii în consumaţie (un cocteil, ceva) - dar nu pentru asta se bat oamenii, ci pentru gloria de a avea cultură!

Ce cultură? Vă gândiţi poate la întrebări potrivite cu ideea de bar, ceva de genul "Cine a inventat scotch-ul?", cel mult "Care era prenumele lui Shakespeare?" Nţ! din nou. "Ce filozof şi matematician a fost arestat la 89 de ani?" Deh!, un fleac , e simplu, o iei prin excludere, în definitiv câţi filozofi-matematicieni au atins 89 de ani!? Sau: "În ce an au apărut morile de vânt în Olanda?" - şi asta era simpul, că se permitea o eroare de plus-minus 10 ani.

Toate astea într-un pub. Ca dovadă că se duce cultura, săraca. Dovadă şi sălile de teatru care au rămas arhipline de-a lungul întregii stagiuni, ca şi cele de concert, ca şi pieţele publice ale festivalurilor de teatru şi film, ca şi cozile din Noaptea Albă a Muzeelor.

Cultura moare de râs auzindu-şi prohodul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO