Ziarul de Duminică

CULTURA ORASULUI/ Cine suntem?

CULTURA ORASULUI/ Cine suntem?
09.12.2009, 14:40 18
Cel putin doua dintre pps-urile primite in ultimii ani pe mailnu pot sa le deschid, dar m-as simti vinovat sa le sterg. Primuleste un manifest fotografic impotriva corridei, care aduna intribunele din mai multe tari sute de mii de spectatori anual.Imaginile sunt atroce. Nu e vorba doar ca taurii sunt ucisi, faranicio sansa - afara de aceea de a-i rani grav, din când in când, peunii toreadori, va dati seama ce consolare! -, este vorba despremodul bestial in care sunt torturati inainte de a fi omorâti.
Al doilea document reproduce macelarirea balenelor undeva inDanemarca. Intr-un golfulet cu apa putin adânca, zeci de barbatiinoata pâna la brâu intr-o mare de sânge, lovind in dreapta si-nstânga, cu topoarele, animalele inca vii, atrase cumva acolo.
Numeroase stiri vin sa se adauge acestor imagini: nu de mult,guvernatorul general al Canadei, Michaelle Jean, a mâncat o bucatadin inima cruda a unei foci, dupa ce a ajutat la transareaanimalului ucis, intr-un gest prin care si-a exprimat sustinereapentru continuarea vânatorii acestei specii.
Stiam deja, inca din copilarie (cu câta oroare!) ca la bazadelicatesei numite "pui de balta" sta un proces de-o stupefiantasalbaticie: broasca e prinsa, i se taie picioarele din spate, dupacare e aruncata la loc in apa sau iarba. Doar nu va asteptati sa leasomeze!
Dintr-un documentar, am aflat de la fiica regretatului SteveIrwin ca se procedeaza similar pentru "supa din aripioare derechin": se prinde rechinul, i se taie aripioarele si coada si earuncat la loc in apa. Evident, lipsit de mijloace de deplasare -ca sa nu mai zic nimic de durere - rechinul moare lent, agonizând.Dimensiunea fenomenului? 15 milioane de rechini mutilati pean.
Recent, o femeie din Somalia, acuzata de adulter, a fostomorâta cu pietre, in mijlocul unei multimi de aproximativ douasute de oameni. Un judecator (!) a explicat ca tânara a avut orelatie cu un barbat, in urma careia a nascut un copil. De notat cabarbatul (29 de ani) era necasatorit, iar tânara (20 de ani) eradivortata! Dar, conform "traditiei" islamiste, o femeie nu aredreptul sa traiasca decât cu un singur barbat. A divortat - treabaei, dar nu mai are voie sa se apropie de altul. Semnificativ e sifaptul ca iubitul tinerei s-a ales doar cu 100 de lovituri debici…
Mai suportati? Pe Internet face furori un filmulet in care,intr-un restaurant din China, un peste este mâncat de viu, peindelete si in chicoteli de râs, dupa ce a fost partial prajit -evident, tot de viu. Va dati seama ce arta iti trebuie ca sa-lprajesti fara sa-l ucizi. Mai multe persoane rup bucatele dinpestele care inca incearca sa respire.
Suntem in mileniul trei dupa Hristos, s-a descoperit apa peLuna, Europa are presedinte, japonezii continua sa perfectionezerobotul care merge, alearga si chiar citeste gândurile, uriasulaccelerator de particule din Elvetia cauta "particula luiDumnezeu", pentru lumea crestina se apropie Craciunul.
Dar unde am ajuns de fapt? In afara de lapidare, toatecelelalte atrocitati se petrec in spatii urbane, civilizate, unelechiar cu pretentii de fite.
Cine suntem? Ce fel de fiinte suntem? Pentru a raspunde laaceste intrebari, ne-ar trebui un accelerator de gânduri si desentimente mult mai mare decât cel de la Geneva...

TUDOR CALIN ZAROJANU (n.1956) a absolvit sectiade Informatica a Facultatii de Matematica, Universitatea Bucuresti,cu lucrarea de licenta "O privire matematica asupra piesei «Romeosi Julieta»", publicata ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12ani in informatica, pe toate sistemele de calcul si in toatetipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucreaza in presa:cotidian, saptamanal, lunar, agentie de stiri, radio, TV. A debutateditorial cu volumul de proza scurta "Viata ca troleibuz" (1992,Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia"Viata lui Corneliu Coposu" (1996, editia a doua 2005), romanele"Reluare cu incetinitorul" (1997) si "Sfarsitul lumii" (2005),culegerea de proza scurta "Copiii asfaltului" (2007). In prezentlucreaza in TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "In spateleusilor deschise", si este colaborator permanent al Ziarului deduminica, Revista Flacara si Radio Romania Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO