Ziarul de Duminică

Cum se fură pădurea/ de Alex Dima

Cum se fură pădurea/ de Alex Dima

"Romania te iubesc" - Cum se fură pădurea

Autor: Ziarul de Duminica

10.03.2011, 23:16 727

Romania se afla la coadaclasamentului la capitolul paduri. Ani de zile s-a taiat - si incase taie in nestire. Nu exista un recensamant al padurilor, nuaccesam fonduri iar cei care culca padurea la pamant, ilegal, ramannepedepsiti. Rezultatul: ramanem fara mii de hectare, in ciudastatisticilor care ne asigura ca avem mai multa padure decat aveamacum 20 de ani. In urma cu trei ani, campania Stirilor Protv"Romania, marea defrisare" a scos la iveala neregulile si jaful dinpadurile noastre. Acum, ne-am intors in padure. Cum se fura, cumscapa nepedepsiti hotii, care sunt politicienii implicati in jafuldin padure.

Peste 3.400 de hectare de padure sunt la mana hotilor inVlahita, judetul Harghita. La baza jafului din padure sta olegislatie proasta care a adus haos si prapad in zona. De mai binede 5 ani, silvicultorii s-au retras din padure, iar multiproprietari s-au transformat in hoti si batausi. Mafia lemnului aschilodit in bataie la Joseni un proprietar de paduri, un deputateste amenintat cu moartea si familii intregi stau sub terorare inzona Harghitei.

Suntem la coada Europei la capitolul paduri dar livramlemn in toata lumea. Alte tari isi protejeaza padurile si importain timp ce noi ne dam padurile fara sa clipim. Anul trecut, volumulde lemn cumparat de chinezi din Romania s-a triplat. Cumpara orice,cu banul jos si peste pretul pietei.

Cei care conducafacerile ilegale sunt mana in mana cu politicienii. Dosarele suntascunse iar infractorii scosi basma curata. O lume incalcita, incare se invart sute de milioane de euro. Bani din lemn. LaGrinties, Neamt, batranii satului plang si sunt purtati pe la usilejudecatoriilor pentru a primi averea cuvenita. Proprietari pestepadurile lor sunt cei care nu nici un drept. Ei taie si distrugfara sa-i deranjeze nimeni. Mai mult, hotii nu mai au nici o fricasi taie copaci langa drumul mare.

Mergem pentru inceput la Vlahita. Acolo, proprietarii suntobligati sa tina singuri piept hotilor in padure. Paza nu exista.In timp ce muntii din jur au ramas ciuntiti, orasul din vale ainflorit. Multi si-au luat tractoare si scot busteni din padure.Ilegal.

In Harghita,Covasna, Neamt, Bacau si in multe alte judete s-au taiat la rasmii de hectare de padure in ultimii ani. Nimeni pana acum nu araspuns pentru dezastrul din padure. Intre 3 si 5 sute de mii dehectare de padure, nimeni nu stie exact cate, suntneadministrate.

Vlahita, judetul Harghita. Peste 3.400 de hectare depadure sunt nepazite de ani de zile. Aici se taie ca in codru.Lorincz Emeric si Otos Peter sunt proprietari de padure, nevoitisa-si pazeasca singuri averea. Tot haosul de aici a pornit de la olege proasta. "Asta a venit cu legea 18, spune Lorincz Emeric.Titlurile le-a aruncat, asa si padurea la fel. A dat scriptic nu faptic. Nici un om nua stiut unde este terenul deloc." Mai mult, in 2006 printr-oscrisoare de doar doua randuri Ocolul silvic i-a anuntat peproprietari ca nu mai pazeste padurea. Semneaza inginer BanucuIoan. Banucu Ioan, cel care a dat liber la furt, se ascunde acum inspatele legilor. "In anul 2006 au fost reziliate contractele pentrupaza padurilor din Vlahita pe considerentul ca acestia nu si-auachitat dataoriile fata de Ocolul silvic", spune el.


Coincidenta sau nu, odata cu sosirea noastra la Vlahita,or
asul a fostinconjurat de politie, jandarmi si padurari. Nimeni nu mai misca undeget. Niciun hot de pădure. Politistii la randul lor erau supravegheati dehoti.

Aflat la carma padurilor de mai bine de 2 ani, ministrulLaszlo Borbely are stire despre dezastrul din Vlahita. Abia acuminsa cere documente. Daca nu se grabeste, acolo nu va mai fipadure. Am lasat Vlahita inconjurata de politisti si am trecutmuntele la Bilbor.

Acum 3 ani, peste o suta de gatere tocau zi si noaptepadurile din Bilbor. Pana si preotul satului avea un gater langabiserica. In padure se fura. Cand am coborat in sat toata lumeadisparuse: primar, viceprimar, padurar. Toti. Pe drumul din fataprimariei si masina politiei trecea in mare tromba spre oras…inmisiune. La bord cei trei politisti…locali. Opriti din drumpolitistii ne-au facut o demonstratie halucinanta despre cum serezolva furturile din padure la Bilbor. Chiar daca se uita laimaginile dezastrului din padure, agentul sef avea nevoie deacordul sefului de la oras pentru a-si face datoria. Numai ca lapoarta gateristului politistii ne-au anuntat ca acelasi sef i-asunat si le-a cerut sa nu se implice. Asa ca au disparut.

Dupa ce au aflat de la televizor ca la Bilbor se taiepadurea, inspectorii silvici au venit la fata locului. Asadar oinfractiune pe care politistii n-au vrut sa o ia in seama. Si totacum trei ani, in aceeasi zi, la Bilbor am avut parte de o altademonstratie halucinanta despre competenta. La intrarea in sat maimulte cioate erau nemarcate. Cu doua zile inainte de sosireanoastra inspectorul Ilovan a cercetat zona. L-am dus pe inspectorin fata buturugilor nemarcate. Cateva zile mai tarziu, sefiiinspectorului Ilovan au constatat ca taierea a fost ilegala si s-aintocmit dosar penal. Inspectorul Ilovan a fost sanctionat. Mutatde pe o functie pe alta. Acum, dupa trei ani, este consiliersuperior la Brasov

Ne-am intors in Bilbor. Aceeasi agitatie, tiruri cu lemnesi multe gatere. In centrul satului un indicator ne arata ca pedeal este zona de puritate. Zona in care se taia acum trei ani s-atransformat intr-un gol imens. In padure se aud drujbele. Multedintre buturugi sunt nemarcate, semn ca se taie ilegal.

Il cautam pe primar. Nu-l gasim. Mai marii comunei audisparut. Doua zile la rand am incercat si la primarie si lapolitie. Fara rezultat. Cat am umblat prin Bilbor, o masina ne-aurmarit tot timpul. Abia in a treia zi am reusit sa-l prindem peseful de post, tocmai cand pleca in misiune. Minute in sir agentulsef a oscilat intre a ne trimite la biroul de presa, aflat la peste100 de km de Bilbor si a merge in padure. Au urmat doua ore in careseful de post din Bilbor, dar si seful sau de la oras au incercatsa gaseasca un padurar. Dupa trei ore de telefoane, in zona aaparut inspectorul silvic Adrian Valcan. Am plecat in padure.Cautam stivele de busteni. In locul unde in urma cu doua zile eraustive de busteni, acum era curatenie. Impreuna am gasit cincibuturgi nemarcate. A doua zi a fost declansata o inspectie ampla,in toata zona in care se taie. Atat de ampla incat n-au mai gasitnici macar cioatele descoperite impreuna cu noi. Rezultat final:patru cioate, o amenda.

Padurile Romaniei se intind pe o suprafata de 6.741.000 dehectare. Din aceasta suprafata mai putin de jumatate apartinestatului, iar restul este proprietate privata. De controlulpadurilor, verificarea transporturilor, controlul la gatere simulte altele raspund 250 de inspectori silvici. Adica un inspectorla mai bine de 22 de mii de hectare de padure. Nici intr-o viata unom nu poate sa umble pe toata aceasta zona.

In timp ce alte tariisi protejeaza padurea, la noi lucrurile stau invers. Un inventaral padurilor nu s-a facut de 25 de ani. Stim doar din statisticicata padure mai avem. Nu ne este insa clar cat s-a taiat, cesuprafete sunt neadministrate, si nici cat ar trebui sa plantam.Colosi industrialii din alte tari toaca pe teritoriul Romaniei, dinpadurile noastre, milioane de metri cubi in fiecare an.

Dupa cateva zile, la Vlahita controlul a fost oprit.Intr-un comunicat al politiei se arata ca timp de o saptamana 17politisti, 11 jandarmi plus 8 silvicultori si inspectori de mediuau descoperit 5 infractiuni, dar nu au prins pe nimeni in padure,la furat. Ne-am intors in padurile Vlahitei cu un padurar si cuproprietarul Lorincz Emeric. Hotii ne-au vazut cand am intrat inpadure. Asa ca am trimis masina cu padurarul si proprietarul insat, iar noi am ramas la panda. Dupa cateva minute, tractorul culemne a iesit la drum. In doua, trei ore taiasera cinci metri cubi.Faceau 10 milioane de lei. Asta da afacere. Am ramas pe culmeadealului pana cand unul dintre proprietarii a venit sa ialemnele.

Cu imaginea lui Balas Bolton am ajuns la politia dinVahlita. "Am fost in padure, am prins niste domni cu bratul delemne, i-am filmat si am venit la dvs." "La noi, sa facem ce?" "Sava acordam sprijinul in acest sens. Noi avem niste oameni care furalemne. Unde trebuia sa ne ducem? Nu la politie?" "Corect. Dvs maintrebati ca sa faceti ce? Sa iau legatura cu seful." Si aiciaceeasi procedura. Intai se suna seful. In cele din urma am plecatcatre casa lui Balas. Omul neaga. Nu se vede nici tractorul.Politia il cheama la sectie, sa vada daca au fost martori.

Noaptea insa la Vlahita n-a fost liniste. Pentru ca ne-acondus prin padure, hotii l-au pedepsit pe Lorincz Emeric. Toategeamurile i-au fost facute praf. Mai grav este ca intr-una dincamere bolovanii au intrat peste copii. Geamurile au fost sparte sila casa lui Otos Peter, alt proprietar care a fost cu noi inpadure. Cei acuzati au varianta lor.

Abia dupa sosirea politiei lucrurile s-au linistit. Pentrumoment insa. Nu exista zi ca de la Vlahita sa nu se fure lemne.Ramane o stare tensionata. O stare generata de legislatia proastasi de napasarea autoritatilor. Mai multe legi de punere in posesieau creat un adevarat haos in paduri. O mare parte dintreproprietari nu au incheiat contracte de paza cu Ocolul. Iar dereimpadurire nici nu se mai pune problema.

O legislatie proasta gandita de politicieni incompetentisau poate interesati a facut ca sute de mii de hectare de padure inRomania sa ramana neadministrate. In multe afaceri cu lemn stau inspate politicieni. Pana acum nimeni nu a fost pedepsit. Nici macarnu a fost prins.

In Harghita, senatorul Verestoy Atilla este numit "drujbalui Dumnezeu". "Nu are nimic cu realitatea, raspunde senatorul,niciodata nu m-am ocupat exploatare foresteriera, nici eu nici unadin interesele mele sau firmele la care am actiuni. "

Dupa camapania Stirilor Protv de acum trei ani, pedepseleau fost inasprite in noul Cod silvic. Justitia este insa mai multdecat oarba. "Furtul din padure nu este considerat de justitiaromana o fapta foarte grava, precizeaza Valesian Solovastru,director Romsilva. Daca ai furat pana in cinci metri cubi seplateste o amenda substantiala. Daca ai furat mai mult si esteinfractiune, s-ar putea sa scapi cu un avertisment."

Conform datelor oficiale furtul de lemn este situat la 0,5la suta din volumul de lemn recoltat intr-un. Raportul se referainsa la furturile descoperite. Cantitati uriase de lemn scapa insasilvicultorilor si politistilor. In Harghita se spune , de multeori, lemnul ilegal iese din padure escortat de politie. Si probabilnu e doar o vorba. Cota legala de taiere anuala este 17 milioane demetri cubi. Peste un miliard de euro, in fiecare an, se scot dinafacerile cu lemn. In ultimii ani, in Romania au aparut colosiindustriali specializati, cu o capacitate uriasa deprocesare.

Din cele doua firme austriece de la Sebes doarHOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER ne-a primit in fabrica. Un laboratorurias, care proceseaza in fiecare zi peste 3.300 de metri cubi delemn. In Romania, Schweighofer mai mai are o fabrica la Radauti. Pean prelucreaza in total 2 milioane 3 sute de mii de metri cubi delemn. Mare parte pleaca la export.

Romania se afla la coada Europei la capitolul paduri. Doar28 la suta din tara este acoperita de paduri, in timp ce mediaeuropeana este de 35 la suta. In Austria, de exemplu, 47 la sutadin suprafata tarii este acoperita de paduri. Acolo insa, desecole, legea e lege. Austriecii importa milioane de metri cubi delemn, mare parte din Romania, care isi da padurile fara sa steaprea mult pe ganduri. In plus, in Austria padurea se vinde doaraustriecilor si doar in cazuri de execeptie strainilor, asta insadupa ce sunt verificati la sange.

Cine se pune cu Mafia lemnului este pedepsit. La Joseni unom a fost snopit in bataie, iar pe capul fostului deputat GardaDezideriu s-a pus un pret. La Grinties batranii satului isi plagpadurile neprimite inapoi si taiate. La Tulghes, seful Ocolului aincuiat poarta in fata echipei Protv. In tot acest timp, padurilein zona se raresc.

Joseni, putin dupa miezul noptii. Aici, de mai bine dedoua saptamani proprietarii padurii protesteaza. Oamenii suntnemultumiti de felul in care le este gestionata padurea. Pestepadurile lor raspunzator este Meles Elod, seful unui Ocol privatdin Gheorgheni, probabil silvicultorul cu cele mai multe dosarepenale la activ, scos de fiecare data basma curata. Intre 2000 si2004, Meles Elod a condus Ocolul Silvic de stat. Acum trei ani,Stirile ProTv au dezvaluit situatia de la Gheorgheni. Am aratatatunci un dezastru care se vedea chiar din biroul silvicultorului:parcela 209-210, un loc pustiu, cu istorie complicata.

Fostul deputat UDMR Garda Dezideriu este cel care a vorbitin parlament despre "mafia lemnului" si a scos la iveala dezastrulde la Gheorgheni. Meles Elod si-a pus semnatura peste documentecare ascundeau urmele de furt.

In 2003 situatia de la Gheorgheni ajunge pe masaparlamentarilor, iar o comisie este trimisa in control. Inainte desosirea anchetatorilor, mafia lemnului da foc parcelei 209-210pentru a acoperi urmele.

La inceputul lui 2008, cazul Meles Elod a fost cercetat deComisia de abuzuri din camera Deputatilor. Concluzia: "Unităţile deparchet teritoriale au tergiversat finalizarea cercetarilor astfelîncât de cel puţin 3 ani dosarele au fost "plimbate" de la ounitate de parchet la alta, având drept scop tergiversareacercetărilor până la prescrierea faptelor astfel ca persoaneleresponsabile să nu fie trase la răspundere penală." "Sunt sustinutipolitic, spune fostul deputat Garda Dezideriu. Aceasta mafia alemnului nu are culoare politica. Este un grup de afaceri care areinterese deosebite, ei au putere politica, de multe ori pot opri sianchetele si controalele si bineinteles ca aceasta lupta impotrivamafiei lemnului devine o lupta singuratica si fara sorti deizbanda." Acum, in 2011, Pal Emeric din Joseni a trimis o scrisoareministrului Mediului si Padurilor in care reclama ilegaliatile dinpadurile supravegheate de Meles Elod. Pal Emeric este unul dintreputinii care au curajul sa vorbeasca despre mafia lemnului. Anultrecut a fost batut crunt in propria casa.

De altfel, amenintarile sunt la ordinea zilei in Joseni.Dar Pal Emeric nu renunta, isi face povestea cunoscuta. Se temeinsa sa spuna nume. O televiziune din Ungaria este interesata deistoria sa.

Kovacs Laslo a fost contabil sef in ocolul condus de MelesElod la inceputul anilor 2000. Sustine ca in 2001 a fost amenintatde Meles pentru ca refuza sa-si puna semnatura pe acte ilegale. L-ainregistrat, dar pana acum nu a avut curajul sa aratedovada.

La inceputul lui 2010, ministerul mediului si padurilor,condus de Laszlo Borbely, a aprobat ca Ocolul privat dinGheorgheni, condus de Meles Elod, sa preia administrarea a 130 demii de hectare de padure, din care o suta de mii sunt pe teritoriuljudetului Mures, peste 80 la suta din fondul forestier aljudetului. La licitatia organizata de minister a participat sidirectia silvica Mures. Ocolul condus de Meles Elod a primit insaun punctaj mai mare.

Intr-o contestatie depusa de directia silvica Mures searata ca preluarea unei suprafete atat de vaste de Ocolul dinGheorgheni reprezinta un risc major. In plus, directia aminteste ca"suprafetele gestionate de Ocolul Gheorgheni, desi se afla in ariinaturale protejate sunt in mare masura defrisate." "Ne-am ferit deacest lucru - spune Marius Pascan, prefectul de Mures - si amluptat impotriva aducerii unui ocol din Gheorgheni al caruiadministrator a avut foarte multe reclamatii in privinta unordefrisari in Harghita, de asemenea fiind cercetat in multedosare."

Contestatia Directiei Silvice Mures a fost respinsa deMinisterul mediului. Prefectul de Mures si Directia silvica atraginsa atentia asupra unui alt aspect: peste 90 de mii de hectarepreluate acum de ocolul Gheorgheni sunt in litigiu. Urmasiifostilor proprietari sunt contestati de autoritatile muresene, maimulte procese fiind pe rol. Acum exista pericolul ca autoritatilesa piarda acest razboi.

Prefectul de Mures spune insa ca Ocolul lui Meles Elod arebeneficii. Cere taxe pentru orice se intampla in zona arieiprotejate.

Pentru ministrul Padurilor, cazul insa este inchis sirezolvat.

Garda Dezideriu a iesit din politica sau mai bine zis afost obligat sa iasa. Timp de 12 ani de la tribuna parlamentului avorbit despre mafia lemnului. Nu fost luat in seama. Acum preda lao facultate din Cluj si face naveta la Gheorgheni. "Timp de 12 aniam luptat impotriva mafiei lemnului si mi-am dat seama cum merglucrurile. Cand cazul ajunge la politie, politia mai incearca sa-sifaca datoria, insa cand cazurile ajung la procuratura, aceastamusamalizeaza." "Eu nu am curajul sa vorbesc, mai spune fostuldeputat. Viata mea este in pericol. Am dovezi ca pe capul meu s-aupus 35 de mii de euro."

In locul sau, deputat de Gheorgheni este acum Pal Antal."In primul si primul rand ma doare, nu sunt de acord cu taierilecare s-au efectuat in tara asta." "Si ce faceti pentru a le stopa?""Eu personal daca sunt contactat ca parlamentar si-mi cere cinevaajutorul atunci il ajut." "Cum? Dvs nu puteti avea initiativa?""Dar cum sa nu. Oricine poate in momentul de fata.""Si?" "Eu personal in astia doi ani de candsunt aici nu m-am ocupat de aceste probleme." Pal Arpad a fost 12ani primar la Gheorgheni. Pe cand era primar a condus comisialocala pentru improprietariri si poarta si el vina pentru dezastruldin parcela 209-210 si multe alte locuri ramase fara padure.

Comuna Grinties, Neamt. Si aici munti intregi au ramas siraman fara padure. 20 si ceva de hectare distruse in doar catevasaptamani. Tractor dupa tractor coboara lemn taiat ilegal. Maimult, cei care profita de pe urma padurii nu mai au nici o frica.Acest loc se vede chiar din soseaua nationala catre trece princomuna. De ani de zile, la Grinties padurea i-a dezbinat pe oameni.Multi din cei care auveau dreptul n-au primit nimic in timp cealtii, cu acte false au facut avere. Impartirea padurii a facut-ofostul primar Filip Azoitei si secretarul primariei Iosif Cretu,aflat si acum in functie. In Grinties ne-am intalnit cu o partedintre nemultumiti. Printre ei si fostul primar, care spune casecretarul ii falsifica semnatura pe dosarele de retrocedare. Deani de zile, abuzurile din primarie au fost reclamate delocalnici.

La sfarsitul anilor 90, in Harghita, vantul a rupt peste 4milioane de metri cubi de lemn. Oficial s-au declarat doar unmilion sase sute. Oamenii locului spun ca firmele unor politicieniau scos lemnul din zona si l-au valorificat.

Ilie Dusa, seful de Ocol din Tulghes, spune ca se taie inzona, dar se taie in locuri pe care ocolul nu le administreaza. Laparticulari. A delegat doi padurari ca sa ne arate situatia dinteren.

In Parlament, Harghita e reprezentata tot de unDusa.

Mircea Dusa este liderul grupului PSD din CameraDeputatilor. A fost si prefect in Harghita. "In Harghita nu preamai e padure." "Nu stiu, nu cunosc problema." "Nu stiti nimic detreaba asta?" "Nu. Nu."

Atat numele deputatului Pal Antal, cat si al lui MirceaDusa apar intr-un dosar DNA care vizeaza modul in care s-au facutretrocedarile in Harghita. Dosarul s-a inchis la judecatoriaGheorgheni. "Si aici , ne spune Garda Dezideriu, mi-am dat seama cadosarul a fost musamalizat pentru ca erau implicati doi deputati:Dusa Mircea si Pal Arpad care a fost presedintele comisiei locale.""Si cate cazuri a musamalizat?" "322".

  • Reportaj difuzat dePro TV, in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 27 martie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO