Ziarul de Duminică

David Louis Edelman

David Louis Edelman
22.06.2007, 18:14 22

Printre romanele nominalizate la Premiul John W. Campbell din acest an figureaza si Infoquake de David Louis Edelman. Alte romane nominalizate, cu sanse mari de a fi publicate in Romania in 2007 - 2008: Nick DiChario - A Small and Remarcable Life, M. John Harrison - Nova Swing, Justina Robson - Living Next Door to the God of Love, Charles Stross - Glasshouse, Vernor Vinge - Rainbows End.
David Louis Edelman s-a nascut la Birmingham, Alabama, in 1971. A obtinut licente in scriere creativa si jurnalism la Universitatea Johns Hopkins in 1993. Este web designer, programator si jurnalist. A creat, in ultimii zece ani, site-uri pentru armata SUA si pentru FBI, a lucrat pentru Congres si Banca Mondiala, a scris articole pentru Washington Post si Baltimore Sun si a condus departamente de marketing ale unor companii din zona IT si domeniile conexe cum ar fi vanzarile electronice. Infoquake este romanul lui de debut, primul din trilogia Jump 225, in care vor urma MultiReal si Geosynchron.
Infoquake este un roman post-cyberpunk, situat intr-o lume a corporatiilor si a tehnologiei. Natch este un as al bio-logicii, programarea corpului uman. Oamenii nu vor mai avea calculatoare pe birou, ci le vor avea "la purtator", isi vor controla si dezvolta astfel capacitatile, aptitudinile. Talentele lui Natch il aduc in atentia Margaretei Surina, proprietara unei misterioase tehnologii, numite MultiReal. El pare a fi cheia salvarii acestei noi tehnologii amenintate atat de gruparile adverse cat si de structurile guvernamentale. Dar salvarea consta in definitivarea ei si lansarea pe piata. Totul in doar trei zile. Deasupra tuturor pluteste amenintarea unui cutremur informational care ar putea distruge reteaua bio-logica si arunca omenirea intr-un trecut intunecat.
Dupa cum declara autorul, initial a scris un roman intitulat Jump 225.7 pe care l-a terminat la 10 septembrie 2001. "Si stiti ce s-a intamplat a doua zi" adauga Edelman. Asa ca a pus romanul deoparte si a inceput din nou, punandu-si mai multe intrebari despre natura umana, sapand mai adanc dupa raspunsuri. Iar rezultatul a fost (si va fi) aceasta trilogie, Jump 225, despre om, despre ce vrea el de la viata si cat de departe poate merge pentru a obtine ce-si doreste. Volumul al doilea, pe care il va termina pana la sfarsitul acestui an, va accentua latura politica a atiunii, in MultiReal lucrurile vor merge spre mai rau, iar in Geosynchron, spre si mai rau.
Despre romanul lui Edelman se spune ca este o lume la fel de bine realizata imaginativ ca universul Dune, dar la fel de reala ca lumea pe care o gasesti citind Wall Street Journal. El insusi il numeste science fiction business thriller, o ramura noua spre care se indreapta scriitura SF in zilele noastre, autorii fiind un fel de John Grisham atenti nu atat la ce a fost sau este, ci la ce ar putea fi maine. Nu in anii urmatori sau in secolele viitoare, cum fac majoritatea scriitorilor de SF, ci maine, poimaine, in saptamanile urmatoare.
Bibliografie: Infoquake, 2006 (nominalizare John W. Campbell 2007)
Site: www.davidlouisedelman.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO