Ziarul de Duminică

De la teoria timpului muzical la roman/ de Stelian Ţurlea

De la teoria timpului muzical la roman/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

15.06.2012, 00:06 88

Liviu Antonesei

Victimele inocente şi colaterale ale unui sângeros război cu Rusia

Unsprezece provestiri

Editura Polirom

"Inventez personaje plecând de la un nas ciudat ori de la mişcarea unui fund de femeie, apoi brodez poveşti în jurul lor după cum îmi aleargă imaginaţia. Şi mereu caut să dau un aer de implacabil, lucrurile nu pot sta decât aşa, de autenticitate. De data aceasta însă vreau să fiu cât mai onest cu cititorii mei, mi-am propus să smulg personajele direct din realitate şi să încerc să le reconstitui povestea din fapte reale, să-mi limitez cât mai mult imaginaţia."

Andrei Pogorilowski

Cartuşe

Editura Cartea românească

Un roman de debut savuros, care a câştigat Concursul de Debut al Editurii Cartea românească, ediţia 2011. Autorul e născut în 1968, a publicat două cărţi de teorie a timpului muzical, din cele patru pe care le-a scris, şi îşi prezintă astfel acest debut literar: "Cartuşe este prima parte dintr-o telenovelă literară care va continua imediat ce voi primi Premiul pentru redebut al Editurii. În episodul următor veţi face cunoştinţă cu omul de cultură Nic Studeno, un pasionat de cai şi maşini, care umple de gelozie inimile tinerilor corporatişti din Bucureşti, în anii noştri." O carte cuceritoare.

Tash Aw

Harta lumii nevăzute

Editura Humanitas fiction

Traducere din engleză de Florica Sincu. Autorul este taiwanez, a studiat în Marea Britanie, practică avocatura vreme de patru ani, iar în 2002 se dedică literaturii. Primul său roman, Fabrica de mătase, a fost distins cu Whitbread (devenit Costa) First Novel Award (2005) şi Commonwealth Writers' Prize for Best First Novel (2006). Acţiunea acestui nou roman se desfăşoara în Indonezia. Tatăl eroului, Tânărul Adam, eroul romanului, pleacă în căutarea tatălui său adoptiv, pictorul olandez Karl de Willigen, când acesta este arestat de soldaţii preşedintelui Sukarno. La Jakarta o întâlneşte pe femeia îndrăgostită în tinereţe de tatăl său.

Mirel Brateş

Alibi cu Rebecca

Editura Limes

Mirel Brateş, născut în 1936, este un scriitor român care trăieşte în Israel şi care a publicat mai multe volume de proză. Înainte de a emigra a fost ofiţer de marină, inginer, ziarist. În povestirea de faţă, în stil diaristic, creionează un personaj memorabil, Rebecca Levin, "cea mai tânără dintre cele patru surori ale maică-mii". "Jurnalul este, în fapt, mărturisirea, la prima mână, a unei evreice care se implică în istorie într-un mod neobişnuit." Dar scrierea e în mare măsură o aventură a autorului: "Reevaluez, compun episoade care se pot adăuga la poveste. Imaginez structuri rezumat şi personaje într-un fel imprevizibile până atunci: manevre oculte, redefiniri de identitate, filaje în travesti, scenarii simulate, insinuări, coincidenţe, coduri de folosit în decriptare. Nu o biografie descrisă exact, fără abatere, prin urmare."


Jill Mansell

Greşelile Mirandei

Editura Leda

Traducere din limba engleză de Liliana Cojocaru. Reeditare a unui roman chiclit celebru, scris după cele mai bune reţete ale genului. Mai multe personaje în pielea cărora se vor regăsi multe cititoare mişună în această carte, cel mai bine conturat fiind Miranda, tânără ucenică în salonul unui faimos hair stylist. Miranda cunoaşte la o petrecere un tânăr, pe nume Greg, atrăgător, inteligent şi amuzant, de care, fireşte, se îndrăgosteşte şi cu care se culcă, fără să-i ştie povestea, anume că abia şi-a păsărit soţia lăsată însărcinată. Când află, Miranda va plănui să se răzbune, cu ajutorul prietenilor. Iar inima nu-i va sângera mult, pentru că în jurul ei apar alţi bărbaţi la fel de chipeşi. O lectură agreabilă, fără pretenţii, care sfârşeşte, ca în toate romanele genului, cu un happy end.


Oana Mujea

Greşelile trecutului

Crime Scene Publishing

Al treilea volum din seria Iolanda Ştireanu - primul roman în care a apărut acest personaj a fost "Indicii anatomice" din 2009, la aceeaşi editură. Un roman poliţist a cărui acţiune, desfăşurată în zilele noastre, ar fi urmarea unor fapte petrecute în comunism, în anii 70 şi 80. Din păcate, foarte tânăra autoare îşi imaginează că în acele vremuri Securitatea era un fel de poliţie ceva mai secretă care putea fi uşor păcălită, ale cărei documente puteau fi furate sau copiate şi pe urmă şantajat statul, sau că un cetăţean, oricât de bine situat, putea pleca oricând din ţară sau îşi putea trimite copilul pentru vreo operaţie în America de unde să se întoarcă oricând dorea - şi multe altele de acest fel. Cei care au trăit în acele vremuri au amintiri complet diferite şi mult mai terifiante, încât cartea devine neverosimilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO