Ziarul de Duminică

Debuturi/ de Ziarul de duminică

Debuturi/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

02.08.2013, 00:02 113

De câţiva ani, Editura Cartea românească lansează în sfera literaturii o seamă de scriitori tineri foarte buni, câştigători ai Concursului de Debut al Editurii. Premianţii anului 2012 sunt Dominic Stănescu, pentru poezie, şi Cristian Ardelean, pentru proză.

 

Dominic Stănescu

zeii platanelor mixează pentru tine

Dominic Stanescu s-a născut la 10 aprilie 1977 la Sibiu. A absolvit cursurile Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. A publicat texte exclusiv online. În prezent lucrează ca medic în Manchester.

zeii platanelor mixează pentru tine a trecut, după declaratia poetului, prin mai multe etape, evoluând de la statutul de „proteză afectivă, substitut al realităţii absente”, la un text care îl eclipsează pe autorul însuşi, autogenerându-se.

„Am încercat în acest volum realizarea unei «comuniuni mistice» a textului cu cititorul, folosind un mixaj de tehnici poetice, inserţii de advertising, film şi elemente religioase. Cititorul trezeste textul la viata la fel cum ochiul solar al lui Horus readuce la viata corpul fragmentat al lui Osiris. Mi-ar placea ca limbajul poetic, «cel mai sofisticat limbaj din univers», sa aiba aceeasi intensitate si eficienta la receptare precum scrierile religioase de acum doua mii de ani asupra credinciosilor.” (Dominic Stănescu)

 

Cristian Ardelean

Agenţia

Cristian Ardelean s-a născut pe 15 octombrie 1989, în Bistriţa. Absolvent al Facultăţii de Drept (Universitatea Babeş - Bolyai din Cluj - Napoca), promoţia 2008-2012, în prezent este avocat stagiar în cadrul Baroului Cluj. Pasionat de fotbal şi şah. Publică cronici de carte în revista online artactmagazine.ro

Un roman despre hazard şi felul în care omul, în micimea lui, se chinuie să dea sens oricărei întâmplări. În miezul unui oraş nedeterminat, un tânăr profesor de limba franceză încearcă să-şi suplimenteze veniturile, dar mai ales să-şi petreacă timpul, prin intermediul pariurilor.

Agenţia devine axis mundi, casă şi adăpost pentru o gamă largă de personaje dintre cele mai colorate, legate de o improbabilă solidaritate: un tip solid şi bun la suflet, o taximetristă cu preferinţe sexuale moderne, sau un bătrân al cărui ultim scop în viaţă rămâne lupta cu haosul.

Lovit de şansă după descoperirea unor ponturi excentrice, tânărul îşi joacă până la capăt cartea, pentru a strânge banii necesari unei vieţi tihnite. Previzibil, viaţa palpitantă a jocurilor de noroc oferă pasiune şi adrenalină, dar niciodată stabilitate. „Mărturisesc că nu mă aşteptam să duc la bun capăt această carte, mai ales într-un timp atât de scurt, ceva mai mult de o lună, în octombrie-noiembrie 2012, în condiţiile în care n-am mai scris nimic de amploare. În schimb, am ştiut mereu că vreau să (şi) scriu, şi că, prinzând un subiect bun, o carte s-ar fi scris în mare parte de la sine. Am jucat primul bilet la pariuri în timpul liceului, mai mult ca experiment. Se deschidea o nouă lume, un soi de univers paralel, pe care l-am ignorat pe lungi perioade de timp, dar care se dovedea de fiecare dată extrem de ofertant. Am vrut ca Agenţia să curgă limpede şi firesc, ca o ploaie uşoară.”(Cristian Ardelean)

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO