Ziarul de Duminică

Despre tăcerea abisală a cuvintelor

Despre tăcerea abisală a cuvintelor
19.08.2010, 23:50 41

Ileana Mălăncioiu
Exerciţii de supravieţuire
Editura Polirom

O carte în care au fost adunate eseurile scrise deupă apariţiavolumului "A vorbi într-un pustiu", adică începand cu 2003,intreviurile acordate în această perioadă, conferinţa despre vinatragică susţinută la Teatrul Naţional din Bucureşti. Majoritateaapar pentru prima oară în volum. "Ar mai fi de spus că în poemulinedit de pe prima pagină e revelată iluzia trecerii fireşti dinlumea asta în cealaltă şi înapoi, care constituie una dintreobsesiile mele de totodeauna. Deşi e compus din lucruri diferite,acest volum e mai unitar decat ar putea să pară la primavedere."

LiviusCiocarlie
Cartea cu fleacuri
Editura Paralela 45

Un jurnal dens, poate cel mai atipic volum al scriitorului, omărturie asupra existenţei cotidiene în care tonul ludic, degajatal unor notaţii e repede temperat de reprize în cel mai pur stilcioranian, cinic şi amar. Un exemplu: "Se vorbeşte cu fatalismdespre răul romanesc, deşi e realist să crezi că romanul poate fi<<îmbunătăţit>>. Nu natura romanului e de vină, cifaptul că el este, în mare măsură, natural, în sensul că nu ecivilizat. Natura e informă. Forma i-o dă civilizaţia. A-ţi propunesă măreşti gradul de civilizaţie nu e utopic. E greu. E greu săcivilizezi fiindcă e nevoie ca civilizaţia să devină natură. A douanatură."

SusannahAppelbaum
Otrăvurile din Caux
Cartea întai - Nestemata scobită

Editura Litera

După ce a lucrat mulţi ani în redacţiile unor reviste, SusannahAppelbaum s-a apucat de scris şi a publicat trilogia "Otrăvuriledin Caux". A fost inspirată de legăturile sale familiale (aparţineunei familii de doctori) care i-au starnit de mică fascinaţia şiteama de sticlele pe care scria "otravă". În primul volum, o fatăde unsprezece ani locuieşte împreună cu unchiul ei şi cu o cioarăîntr-un ţinut condus cu o mană de fier de un rege tiranic. Legeanescrisă, dar implacabilă, a tăramului este să otrăvăşti sau vei fitu insuţi otrăvit. Eroina e pe cale să schimbe lucurile,aducandu-le pe fagasul normal în care fuseseră odată. Această primacarte istoriseşte şi prima ei aventură într-o lume fermecată.

MichaelHăulică
Povestiri fantastice
Editura Millennium Press

O antologie ilustrativă, cum excelent punctează prefaţatorulRadu Pavel Gheo, cu texte diverse, ce conturează profilul unuiprozator de talent. "Hăulică nu s-a cantonat nicio clipă întregraniţele (oricum laxe) ale science fiction-ului sau alefantasticului, povestirile sale combină elemente caracteristicecyberpunk-ului cu fantasticul sau mitologiocul, rescriu mitologiaşi istoria în cheie SF ori cyberpunk, alunecă într-un fantasticpoetic cu un discurs specific, personal, exploatează inteligentrealismul magic sau combină experimentul stilistic cu o tematicăspecifică unui anumit gen." Sunt texte din volumele "MariaMagdalena", "Despre singurătate şi îngeri", "Aşteptand-o pe Sara","Transfer".

OvidiuCraznic
...şi la sfarşit a mai rămas coşmarul
Editura Vremea

Pentru iubitorii de thriller oarecum horror, un roman perfect,bazat pe cronci medievale. Invitat la nunta unei necunoscuteîntr-un castel bantuit de diavol, un nobil decăzut se trezeşteprins într-o plasă a nebuniei, trădării şi crimei. Oaspeţii mor înjurul lui unul după altul şi eroul se vede nevoitr să încheie oalianţă cu cei mai puternici dintre supravieţuitori. Apar înpoveste baroni versaţi, fumoase imorale, tinere superbe, preoţispadasini şi, fireşte, inchizitori.

RuiZink
Aşteptarea
Editura Humanitas

Traducere din portugheză de Micaela Ghiţescu. Intre profesoriide literatură de la Universitatea Noua din Lisabona este şi RuiZink (nascut in 1961). Norocul este deopotriva al studentilor si alliteraturii. "Pe vremea aceea, mi-era frică de tăcere şi nupercepeam că nu e nimic rău să rămâi tăcut în mijlocul uneiconversaţii, sau chiar să nu existe conversaţie între două persoanecare merg una lângă alta. Tăcerea e ca marea. Ne învăluie şi nepoate scufunda, dacă nu ştim să luptăm cu ea; dar ne poate şilegăna, dacă pierdem frica şi ne lăsăm duşi. În cazul amândurora,mare şi tăcere, nimic nu-i mai rău decât să dăm din braţe cuprinşide panică." (Rui Zink)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO