Ziarul de Duminică

DICŢIONAR DE LICITAŢII / Vânzarea, comisioanele şi noile impozite

DICŢIONAR DE LICITAŢII / Vânzarea, comisioanele şi noile impozite
12.07.2010, 15:58 781

Licitaţiile de artă constituie în zilele noastre modul ideal detranzacţionare, la nivel internaţional, a unui obiect de artă. Cum,însă, această metodă are tainele ei şi solicită un grad ridicat depricepere şi experienţă, este indicat ca, în anumite situaţii, celcare vinde să solicite sfaturile specialiştilor, spre a evitaerorile şi a nu rămâne în pagubă. Aceşti profesionişti aivânzărilor de artă au început să se formeze şi la noi, iarconsultarea lor vă va sluji interesele şi vă va călăuzi spre celemai potrivite case de licitaţii.

Atunci când veţi pune în vânzare un obiect, e util să aveţi învedere cel puţin trei aspecte. În primul rând - estimarea, care vatrebui să fie cât mai apropiată de preţul pieţei. Nu este delocindicat să supraevaluaţi o operă, căci există riscul ca ea sărămână neadjudecată. O estimare rezonabilă îi poate, în schimb,atrage pe potenţialii cumpărători, incitându-i să intre în jocullicitaţiei şi să pluseze. Cheltuielile de vânzare (comision, taxăde licitaţie) trebuie să fie adaptate obiectului licitat şi să seînscrie în parametrii fixaţi de cutumele internaţionale, adicăîntre 12 şi 20%. La noi, cuantumul comisioanelor, potrivitregulamentelor de funcţionare a celor mai importante instituţii delicitaţii, sunt următoarele:

Goldart: "În situaţia efectuării vânzării, deponentul primeştedin partea Casei de Licitaţie preţul de adjudecare în lei, din carese reţine comisionul de 15,5% (care include TVA).

La Alis, comisioanele sunt stabilite în funcţie de preţul deajudecare: "La valoarea de adjudecare se adaugă următoarelecomisioane (care includ toate taxele): 19,50% pentru fiecare obiecta cărui valoare de adjudecare este inferioară sumei de 10.000 lei(inclusiv); 17,25% pentru fiecare obiect a cărui valoare deadjudecare este cuprinsă între 10.001 şi 50.000 lei (inclusiv);15,00% pentru fiecare obiect a cărui valoare de adjudecare este maimare de 50.000 lei.

Monavissa stabileşte comisionul în funcţie de natura obiectullicitat: "În situaţia efectuării vânzării de obiecteînscrise la capitolul Diverse, Artă Decorativă, Carte/Manuscris,deponentul primeşte din partea Casei de Licitaţie preţul deadjudecare în lei, din care se reţine comisionul Casei deLicitaţie, respectiv 15,5% (comisionul include TVA şi taxa de suităîn cazul lucrărilor de artă plastică sau impozitul pe proprietateintelectuală) din preţul de adjudecare. Orice alta taxare impusă delege va fi anunţată şi se va aplica."

În situaţia efectuării vânzării de obiecte înscrise lacapitolul Artă Plastică, deponentul primeşte din partea Casei deLicitaţie preţul de adjudecare în lei, din care se reţinecomisionul Casei de Licitaţie, respectiv 16,5% (comisionul includeTVA şi taxa de suită în cazul lucrărilor de artă plastică sauimpozitul pe proprietate intelectuală) din pretul de adjudecare.Orice altă taxare impusă de lege va fi anunţată şi se vaaplica.

Regulile Artmark fixează comisionul în raport de valoarea şinumărul lucrărilor adjudecate de un singur deponent:"Comisionul/taxa Casei de Licitaţie este de 20% din preţul deadjudecare. În cazul în care, în cadrul aceleiaşi licitaţii,participantul adjudecă cel puţin 3 lucrări, iar valoarea totalăadjudecata depăşeşte 25.000 euro, comisionul/taxa scade la 15%.Membrii Artmark, deţinători de card de membru Artmark, beneficiazăde o reducere a comisionului la 18%."

În general, este important să negociaţi condiţiile de marketingal vânzării, pentru că numeroase "detalii" permit o optimizare apotenţialului operei.

În sfârşit, fixarea preţului de rezervă (vezi ZD, nr. 26-509) secuvine studiată cu multă atenţie şi pricepere, căci un preţ prearidicat poate să dăuneze vânzării.

În noile condiţii de impozitare (impozitul "pe orice venit" decare vorbea recent preşedintele ţării), piaţa licitaţiilor va fi,întocmai multor alte domenii, serios afectată/perturbată. Cum vorreacţiona casele spre a-şi limita pierderile? Greu de spus. Opseudosoluţie ar fi, desigur, creşterea comisionului (ceea ce arcontraveni atât bunului-simţ, cât şi tradiţiei internaţionale). Înaceastă situaţie, deponentul va beneficia, în cazul adjudecării, desume considerabil mai mici, o dată din cauza propriului impozitdatorat la stat şi în al doilea rând din pricina comisionuluisporit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO