Ziarul de Duminică

Dicţionar universal al spionilor (IV). Cel mai periculos spion atomic

Dicţionar universal al spionilor (IV). Cel mai periculos spion atomic

Autor: Dr. Alexandru Popescu

22.09.2010, 23:40 172

Intenţia autorului, istoric, etnolog şi diplomat, este de aoferi un instrument de lucru pentru specialiştii activităţilorinformative, istorici, politologi, sociologi, şi un "ghid" în"lumea spionajului" adresat unui public larg, interesat, dincolo declişee, mistificări şi exagerări, de trecutul, prezentul, probabilşi viitorul unui domeniu care se împleteşte atât de intim, uneoriinsesizabil, cu istoria şi existenţa noastră cotidiană…

E

ECK, Alexander, profesor, agent englez (Intelligence Service) înRomânia în al doilea războ mondial. În februarie 1940, vine înRomânia, în calitate de corespondent al ziarului "Le Jour". Defapt, lucra pentru forţele Franţei Libere conduse de generalul DeGaulle. La Bucureşti, E. stabileşte relaţii cu Nicolae Iorga şiGeorge Brătianu, susţinând conferinţe la Institutul deBizantinologie. La 12 iunie 1944, E. este arestat de BiroulStatistic Militar, serviciul de contraspionaj. Recunoaşte călucrează pentru Intelligence Service. Din reţeaua de spionaj pecare o organizase în România făceau parte fraţii Mihai şi GheorgheTomaziu, pictor, artista Ella Cancicov, scriitorul MihneaGheorghiu. E. şi ceilalţi membrii ai grupului au fost eliberaţidupă 23 august 1944.
D´EON de Beaumont, Charles (Lia de Beaumont) (1728-1810), diplomat,agent francez. Este recrutat ca agent al serviciului "Secret deroi". În 1754, este trimis în misiune la Curtea de la St.Petersburg, având însărcinarea de a contracara relaţiile dintreRusia şi Anglia şi de a acţiona ca agent de influenţare în favoareaFranţei. Apare în societate travestit în femeie, sub numele de "Liade Beaumont". În continuare, este numit reprezentant diplomatic alFranţei în Anglia, dar ajunge în conflict cu Curtea de la Paris,deoarece refuză să se întoarcă în ţară, fiind în posesia unordocumente secrete compromiţătoare. Însuşi regele Franţei estenevoit să negocieze cu el. În cele din urmă, în schimbul uneipensii, acceptă să înceteze activităţile pentru "Secret de roi",dar primeşte şi dreptul de a se... îmbrăca în femeie.
EITAN, Rafael (1929-2004), agent israelian, director adjunct alMossad în perioada războiului rece. Din 1949, face parte dinMossad. Participă la operaţia de capturare a criminalului de războiAdolf Eichmann în Argentina (21 mai 1960), transportat şi judecatin Israel.
EITINGTON, Nahum (1899-1981), agent pentru NKVD în SUA, Spania înperioda interbelică şi al doilea război mondial. În anii 1930, E.creează o reţea de 40 de agenţi în SUA, dintre care unii au lucratîn cadrul Proiectului Mannhatan. În timpul Războiului Civil dinSpania, îl recrutează pe Ramon Mercader, care îl va asasina pe LeonTroţki, în Mexic, în 1940. În timpul celui de-al doilea războimondial, desfăşoară acţiuni de spionaj împotriva Germaniei.
d´ENTRECOLLES, pater (1664 - 1741) călugăr iezuit, agent pentruFranţa în China. Unul din cei dintâi spioni economici din istorie.A reuşit să viziteze o manufactură de porţelan din China, faptinterzis străinilor, memorând procesul de producţie. Informaţiileobţinute au putut fi folosite în jurul anului 1700, când au fostdescoperite zăcăminte de caolin în Franţa şi s-a putut porniproducţia de porţelan.
VON ERLACH, Joseph Emanuel Fischer (1693-1742), arhitect austriac,spion în domeniul tehnologiei. Reputat arhitect, reprezentant albarocului clasic, E. organizează în Anglia o reţea de agenţi carereuşesc să-şi însuşească planurile "maşinii de foc", de fapt, omaşină cu aburi, descoperită de Thomas Newcomen, precum şi alealtor invenţii ale perioadei care vor fi exploatate în economiaImperiului Habsburgic.
ESTERHAZY, Charles-Ferdinand (1847-1923), ofiţer, agent pentruGermania în Franţa. Originar dintr-o familie maghiară nobilă dinAustro-Ungaria, este înrolat în armata franceză. Intră în legăturăcu ataşatul militar al Germaniei la Paris, propunându-i informaţiireferitoare la un tun de mare performanţă, în schimbul unei sume debani. A fost folosit de colonelul Henry pentru a-l incrimina, înmod fals, pe Dreyfus ca spion pentru Germania.


F

FEKLISOV, Alexander (Alexandr Fomin) (1914-2007), diplomat,spion pentru URSS (NKVD/KGB) în SUA, Anglia în perioada războiuluirece. Este trimis în SUA sub acoperire diplomatică, E directimplicat în operaţiunile legate de "spionajul atomic", misiunea saprincipală fiind recrutarea de agenţi. Cel mai important agentrecrutat a fost Julius Rosenberg. În 1947, este detaşat la AmbasadaURSS la Londra, având însărcinări similare. Reuşeşte să îl racolezepe Klaus Fuchs, un cercetător de origine germană, care lucra laproiectul american al bombei atomice de la Los Alamos. Fuchs adevenit cel mai important spion pe care l-a avut vreodată UniuneaSovietică în cursa pentru arma atomică. În perioada 1960-1964, F.activează în SUA, sub numele de Alexandr Fomin. El este acela careface să parvină guvernului SUA propunerea lui Hrusciov privitoarela compromisul care a dus la încheierea "crizei rachetelor"(1962).
FELFE, Heinz, (1918-) ("Paul", "Heinz"), agent dublu pentru Anglia(MI6) şi URSS (KGB) în RF Germania în perioada războiului rece.Recrutat de KGB, transmite 15.600 de documente secrete referitoaremai ales la reţelele de agenţi ai acestei organizaţii în EstulEuropei. Ulterior devine profesor la Universitatea Humboldt dinBerlinul de est.
FIELD, Noel Haviland (1904-1970), diplomat, agent dublu americanpentru URSS (GRU) şi OSS/CIA în perioada interbelică şi al doilearăzboi mondial. Este însărcinat de GRU să penetreze aparatul LigiiNaţiunilor, de unde obţine importante informaţii. După începereacelui de al doilea război mondial, devine agent dublu, acţionând ca"legătură" între Allan Dulles, aflat cu sarcini informative înElveţia, şi Rezistenţa comunistă din Europa. După război, serefugiază la Praga, unde este arestat de autorităţile sovietice,transportat la Budapesta şi anchetat cu duritate. Informaţiile pecare le furnizează au fost utilizate în procesele intentate unorreprezentanţi ai partidelor comuniste, "sacrificaţi" în unele ţăridin sfera de influenţă sovietică, în anii 1940-1950.
FERRATI, Bartolomeo, agent al Habsburgilor în Ţara Românească. Afuncţionat ca
medic la Curtea lui Constantin Brâncoveanu (1688-1714) dar, înrealitate, a fost şeful unei reţele
care mijlocea transmiterea unor mesaje informative cătreViena.
FISCHER, William (1903-1971) ("Willie", "Mark", "Goldfus", "EmilR".), agent pentru URSS (GPU/KGB) în al doilea război mondial şi înperioada războiului rece. În 1948, intră ilegal în SUA şi, în 1955,la moartea lui Rudolf Abel, agent KGB, i se atribuie identitateaacestuia. Organizează o importantă reţea de spioni. Este condamnatla 30 de ani închisoare pentru transmiterea de secrete militare.Este "schimbat" în 1962 cu pilotul Francis Gary Powers, capturat înurma zborului avionului de spionaj U2 pe teritoriul URSS.
FLEMING, Ian Lancaster (1908-1964), scriitor englez, agent SIS înal doilea război mondial. În 1939, devine asistent personal aldirectorului agenţiei de informaţii a marinei engleze, BritishNaval Intelligence. Angajarea sa face parte din iniţiativa şefilorspionajului englez de a racola "personaje cu imaginaţie". Înaceastă calitate, propune crearea unei unităţi speciale pentruoperaţii de spionaj de mare risc. În cursul unei misiuni laLisabona, F. contribuie la sustragerea unor documente secrete alemarinei italiene şi germane. Din 1941, este detaşat în SUA pentruorganizarea efortului comun cu specialiştii americani în domeniulcoordonării operaţiilor informative. În 1944. este trimis în Franţacu misiunea de a informa asupra codurilor şi noilor arme alegermanilor. Face o serie de propuneri îndrăzneţe, dar carepăcătuiesc prin prea multă imaginaţie. În 1945, F. părăseşteactivităţile informative şi se consacră profesiei de jurnalist şiscriitor, în care valorifică experienţa sa de agent. Şi eroulprincipal al romanelor sale, James Bond, "agentul 007", face partede MI6.
FLYNN, Errol (1909-1959), actor, presupus agent dublu pentru SUA(OSS) şi Germania în al doilea război mondial. Este însărcinat deOSS să penetreze unele medii naziste, fără ca FBI să fie informat,ceea ce face ca agenţia să îi deschidă un dosar de urmărire. Oserie de documente declasificate indică faptul că ar fi fostracolat şi de spionajul german.
FRANKLIN, Benjamin (1706-1790), om politic, de ştiinţă, diplomatamerican, presupus agent pentru Anglia. După interpretările unoristorici, F. s-ar fi implicat într-o serie de acţiuni secrete,informative. O primă manifestare a duplicităţii lui F. ar fi avutloc atunci când a semnat preliminariile păcii cu Anglia, fără ainforma Franţa. "Jocul dublu" al lui F. reiese din atitudinea sa încalitate de ambasador al statelor americane la Paris, permitându-iprincipalului său colaborator instalarea, chiar în cadrulambasadei, a unei "celule" secrete, prin care sunt transmiseLondrei nu numai informaţii de la americani, ci şi unele provenitede la francezi. Vicepreşedintele Statelor Unite în acel moment şiviitorul preşedinte, John Adams, iniţiază aducerea în faţajustiţiei a lui F. pentru trădare, dar tentativa eşuează. A fostinteresat şi de tehnicile de cifrare, fiind adeptul unei metodecare va inspira ulterior conceperea unui adevărat sistem.
FUCHS, Klaus (1911-1988), ("Rest", "Charles"), fizician englez,"spion atomic" pentru URSS în al doilea război mondial şi înperioada războiului rece. Născut în Germania, intră în rândurilepartidului comunist. Se refugiază în Anglia, unde este solicitat sălucreze la proiectul atomic englezTube Alloys. În 1943, esteintegrat Proiectulului Manhattan, vizând construirea bombeiatomice. Potrivit mărturiilor colegilor săi, F. era consideratdrept un "excelent om de ştiinţă". De fapt, îl contactase, încă din1942, pe ataşatul militar al Ambasadei URSS la Londra, oferindu-sesă transmită informaţii din domeniul cercetării atomice. Arată căacţionează din considerente exclusiv ideologice şi nu solicită nicio remuneraţie. Timp de peste doi ani, F. a furnizat UniuniiSovietice sute de pagini care conţineau date despre teoriaproiectului, ca şi despre metodele concrete de realizare a sa,despre rezultatul testelor cu bomba atomică. Reîntors în Anglia,este contactat de agenta sovietică Ruth Kuczinski, căreia acceptăsă-i furnizeze informaţii cu condiţia ca acestea să fie folosite deURSS doar pentru propria sa securitate. S-a apreciat că, prininformaţiile transmise, F a scutit URSS de patru ani de muncăpentru dezvoltarea propriei bombe atomice. Abia în ianuarie 1949apar suspiciuni în legătură cu activitatea sa de spion. Interogatde MI6, pe baza mărturiilor lui F. sunt demascaţi o serie de"spioni atomici", ceea ce va duce la arestarea soţilor Rosenberg.La 1 martie 1950, F. este condamnat la 15 ani de închisoare. Dupănouă ani, este eliberat şi trece ilegal în Germania de Est, unde ise acordă cetăţenia şi îşi continuă cariera ştiinţifică defizician. F. a fost caracterizat de eminentul fizician atomist HansBethe ca "singurul dintre învăţaţii cunoscuţi mie care a schimbatistoria". S-a considerat, de asemenea, că a fost "cel mai periculosspion atomic", făcând ca proiectul sovietic al bombei atomice săavanseze cu câţiva ani.

Din volumul în curs de apariţie la Editura Meronia

In imagini: 1. Alexander Feklisov; 2. Klaus Fuchs


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO