Ziarul de Duminică

Dosarele viitorului (I)

Dosarele viitorului (I)
18.04.2008, 22:19 25

In Romania, cei mai multi dintre utilizatorii de internet (cu exceptia catorva elite de profesionisti din IT, mass-media, publicitate, publishing, design si comunicare), indiferent de domeniul in care activeaza, folosesc web-ul numai ca sursa de entertainment facil - demers din care, fireste, nu se aleg cu nimic de substanta.

La fel ca democratia - inteleasa, gresit, doar ca sistemul in care suntem liberi sa facem orice -, internetul este perceput ca un sistem al libertatii maxime, ca o lume absolut relativa, tranzactionala, un fel de scula geniala menita sa ofere o utopie: libertatea absoluta de a contine toate formele posibile si virtuale ale unei umanitati ce penduleaza brownian intre abject si sublim.
Oamenii se folosesc de internet in mod superficial, asemenea celor care pe vremuri isi amenajau in casa o biblioteca opulenta numai pentru ca dadea bine "la decoratiunea interioara". Si orice incercare de dezbatere a unui fenomen din aceasta perspectiva este amendata imediat de cliseul: "Fiecare e liber sa faca ce vrea". Desigur, dar daca optiunile noastre se reduc la limitele sistemului personal izolat de propriile legi - alese iar pe principiul aceluiasi cliseu -, ajungem la o societate cu cercuri vicioase de singuratati care interactioneaza numai prin intermediul unei realitati virtuale oferite de un internet folosit superficial. Excluderea umanului din comunicarea de tip modern, transformarea web-ului in scop hedonist al unui sistem izolat si suficient siesi vor duce la o societate in care viitorul "suna impecabil, dar rece si impersonal".
Future files - A History of Next 50 Years (Scribe Publications, 2007) este o carte scrisa de savantul de renume mondial Richard Watson. Watson este consilier pe probleme de viitor - cu accent pe inovatie si planning de scenarii de viitorologie. El a consiliat clienti ca Virgin, Toyota, McDonald's, Tesco, News Limited, Unilever, Coca-Cola sau Westfield. De asemenea, Watson este membru al Future House si colaborator regulat al unor publicatii ca Fast Company (USA), Retail Banking Review (Australia) sau Future Orientation (Danemarca).
"Prezicerea viitorului este un joc periculos, pentru ca viitorul nu este niciodata o extrapolare unidirectionala si liniara a prezentului", se afirma in prezentarea cartii. In universul artificial al obiectelor create de om pe Terra - care se suprapune, nociv de cele mai mule ori, peste universul naturii -, absolut toate elementele sunt legate intre ele direct sau indirect, interactionand si influentandu-se reciproc. Este, de exemplu, tema excelentului film Babel al lui Alejandro Gonzalez Inarritu.
Cartea lui Watson propune prognoze provocatoare despre urmatorii 50 de ani din... viata noastra. Lucrarea examineaza pertinent posibilele evolutii ale unor trenduri in societate, tehnologie, economie, afaceri, comunicare, fiind un instrument extrem de util pentru toti aceia carora le pasa in ce lume vor trai copiii si nepotii lor. Pentru ca scopul principal al cartii nu este prezicerea viitorului, ci trezirea constiintei colective si responsabilizarea oamenilor in ceea ce priveste posibilele destinatii ale prezentului.
Capitolul 1 - Societate si cultura sau de ce o sa facem bai tot mai lungi in viitor - are ca motto un vechi proverb budist: "Daca vrei sa cunosti trecutul, uita-te la conditiile prezentului. Daca vrei sa cunosti viitorul, uita-te la actiunile prezentului".
Capitolul incepe cu un fapt real. La inceputul anului 2006, Joyce Vincent, o femeie de varsta a doua, a fost gasita moarta in apartamentul sau din Londra. Nimic spectaculos pana aici, in afara de doua detalii: era moarta de doi ani, iar televizorul ei era INCA aprins. Cum a fost posibil asa ceva? Raspunsul este unul singur si foarte simplu: oamenii erau in alta parte, cu alte treburi. Londra este un oras in care nu mai exista de mult vecini. Marile metropole au devenit colectii de "singuratati individuale" care duc o viata narcisista, egoista si izolata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO