Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (24). Caderea Guvernului

DUPA 15 ANI / Zizi in tranzitie (24). Caderea Guvernului
22.09.2009, 15:47 20
La mijlocul anilor '90, inrevistaZig-zag,aparea primul serial umoristic dinpresa romaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, amconstatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decissa-l republicam.
Cu o saptamana inainte de ZiuaInternationala A Celor Care Nu Stiu De Ce Muncesc, magazinelesclipeau de curatenie: nu puteai zari o scama, o musca, un produs,nimic.
Cocheta debara care serveaeroilor nostri drept locuinta se transformase in depozit. Treiligheane erau pline-ochi cu benzina, desi tinerii n-aveau nicimacar bicicleta, dar, vorba aia, n-aduce anu' ce-aduce loteria. Un"picior" de paine (expresie inspirata, intrucat painea chiar pareafacuta cu picioarele) se usca langa fereastra. Caine isi adunase siel sub pat un morman de oase, pe care putrezeau vagi urme desubventie. In fine, dintr-un exces de zel, Luminita facuse unC.A.R. cu care luase cateva baxuri de chibrite.
In asteptarea altor lamuriri dinpartea autoritatilor (se ajunsese deja la tabele cu cifre in treidimensiuni si desene animate in care Jerry il compensa peste bot peTom), televizorul fusese lasat sa zbarnaie si tocmai anunta: "Nuexista copil mai uscat decat copilul Pampers!"
- Pe naiba!, bombani Zizi, astian-au vazut copiii nostri cum se usuca...
Luminita nu-i raspunse. Tocmaipritocea o supa de tranzitie: cateva granule de sare, un cartofnecojit (ca se pierd vitaminele), sase frunze de leustean si apacat cuprinde. Intre timp, la TV incepusera sa curga stirile despregreva.
- Daca ies astia-n strada,comenta Zizi, se-nmoaie Guvernoiu ca oul Blend-A-Med!
- Crezi?, se indoi Luminita(sotul ei se indoise mai de mult, ca sa-i ajunga camasa lapantaloni: din motive sentimentale, purta camasa de la absolvireafacultatii, la Balul de Adio - chiar ca de adio fusese). Eu zic canu iese nimic. Si nici cu maciuci nu mai tine.
- Dar cu sabia ninja? Ai vazutcum zburau capetele in filmul ala? Ma gandesc, desigur, in planmetaforic...
- Eu muncesc, nu gandesc,bodogani sotia, care fugarea cartoful prin oala, ca sa ia zeama ungust mai pregnant.
Chiar in clipa aceea aparuraprimele imagini din Piata Victoriei. Pe singura pancarta (ce-idrept, uriasa) era pictata o singura revendicare, extrem delaconica: "ALTII LA RaND!" Nimeni nu striga nimic si era o linisteapasatoare.
Guvernul cazuse. Peganduri.
(Urmeaza sa maigandeasca)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO