Ziarul de Duminică

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (56). A doua cadere a lui Pasarica

DUPA 15 ANI/ Zizi in tranzitie (56). A doua cadere a lui Pasarica
12.05.2010, 15:21 30
La mijlocul anilor '90, in revistaZig-zagaparea primul serial umoristic din presaromaneasca postdecembrista. Dupa un deceniu si jumatate, amconstatat ca a ramas atat de afurisit de actual, incat am decissa-l republicam.
Motto: "Cine are carte, areparte"
(Dintr-un manual depoker)
Rezumatul caderilorprecedente: Poc! Poc! Trosc! Bang! Fâs! (mai sunt si unii carecad pe moale)
Speriati de vocea din dulap,Jana si Janel se repezira afara din garsoniera de parca ar fi auzitstrigatul de lupta "A bagat unt in colt!" (in paranteza fie spus,nu untul, ci anumite persoane ar trebui bagate prin colturi).Reactia lor necesita o explicatie. Emigrasera in Canada in '87,ascunsi intr-un container frigorific, mizând pe faptul ca oricum pevaporul "Congresul al XIV-lea" n-o sa mearga curentul si usa n-o sase inchida bine - ceea ce se dovedise a fi corect. In ianuarie '90,mama Janei le scrisese sa se-ntoarca acasa, ca "acum e bine", dar,din nefericire, misiva le ajunsese cu ceva intârziere, in octombrie'93, ca aparatura mostenita e vai de mama ei si verificarile merggreu.
Or - sositi numai de doua luni-, bietii tineri n-apucasera sa se reinvete cu atmosfera, asa ca osoapta in sifonier inca le producea spaime exagerate.
Dupa iesirea lor precipitata,Zizi il extrase pe Pasarica dintre rochiile Luminitei, ii indepartasutienul intâmplator agatat in cap si-l invita la o cafea si-obucatica de carton (de când se schimbase reclama la "Dallas", Zizifuma cartoane in loc de tigari, era mai ieftin).
- Ce-ai patit? il intreba el pemusafir. Inainte erai mai discret.
Pasarica, care arata camravasit, ofta si spuse:
- S-au facut reduceri la noi…Nu, nu de oameni, astia-s tot mai multi… Ne-au redus sculele. Nu tuo parabolica, nu tu un unidirectional, nu tu un bip-bip, ce sa faciatunci? Tre' sa fii cât mai aproape de obiectiv.
Impresionata, Luminita ii oferio bomboana:
- Inghite-o repede, ca-i de-anoastra, dintre noi, pentru noi. E ca reforma: se topeste-n mâna,nu in gura.
(Se vor topi sialtii)

tczarojanu@yahoo.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO