Ziarul de Duminică

ECOURI /Premiul Orange pentru „ficţiune la feminin”

ECOURI /Premiul Orange pentru „ficţiune la feminin”
06.07.2010, 16:19 19

Prestigiosul Premiu Orange pentru Ficţiune pe anul 2010 arevenit scriitoarei americane Barbara Kingsolver pentru romanul"The Lacuna". Premiul a fost înmânat de către Alteţa Sa RegalăDucesa de Cornwall, în cadrul unei ceremonii organizate la RoyalFestival Hall, Southbank Centre, în centrul Londrei. Aniversândanul acesta cea de a 15-a sa ediţie, premiul celebrează performanţascriitoricească, originalitatea, talentul şi accesibilitateascrierilor semnate de autoare din întreaga lume. Câştigătoarea esterăsplătită cu un cec în valoare de 30 000 de lire sterline şi ostatuetă din bronz cunoscută sub numele de "Bessie", creaţie şidonaţie a artistei Grizel Niven.
În "The Lacuna", Barbara Kingsolver îşi poartă cititorii într-unperiplu epic din Mexicul artiştilor Diego Rivera şi Frida Kahlo înAmerica atacului de la Pearl Harbor şi a lui J. Edgar Hoover. "TheLacuna" este povestea unui om prins între două naţiuni, într-oepocă în care acestea îşi inventează propriile identităţimoderne.
Născut în Statele Unite şi crescut în diverse medii provincialemexicane, Harrison Shepherd aspiră la o viaţă invizibilă, deobservator al lumii din jur, înregistrând totul cu acribie şiironie în carnetele sale de însemnări. Dar, într-o bună zi, ajungesă se ocupe de pregătirea mortarului pentru nimeni altul decâtfaimosul muralist mexican Diego Rivera - ceea ce îl duce în finalla obţinerea unei slujbe chiar în casa acestuia. Aici îşi descoperăo pasiune pentru istoria aztecă, o cunoaşte pe exotica şi pasionalaartistă Frida Kahlo, care îi va deveni prietenă pe viaţă, precum şipe conducătorul bolşevic exilat Lev Troţki.
O revoltă violentă îl trimite însă în Statele Unite. Ajuns înCarolina, se remodelează după chipul optimist al Americii şidescoperă o modalitate extraordinară de a-şi întrebuinţa talentelede fin observator. Furtunile politice îl poartă când în nordul,când în sudul continentului american, într-o odisee ce graviteazăîn jurul sciziunii - lacunei - dintre adevăr şi percepţiepublică.
Cu ajutorul unei panoplii de personaje remarcabile, cu unextraordinar simţ al locului şi o cunoaştere fină a modului în careistoria şi opinia publică modelează destine, Barbara Kingsolvercreează în "Lacuna" un portret al artistului - şi al arteiînseşi.
Versiunea în limba română a romanului va apărea, în 2011, laEditura Leda.

Barbara Kingsolvers s-a născut în 1955şi a crescut în estul statului Kentucky. Este autoare de romane("The Bean Trees", "Animal Dreams", "Pigs in Heaven", "ThePoisonwood Bible", "The Lacuna" etc), povestiri, eseuri, lucrări denon-ficţiune ("Animal", "Vegetable", "Miracle" etc.) şi volume depoezii. Scrierile sale au fost traduse în peste 20 de limbi şi aufost distinse cu premii prestigioase. În 2002, Barbarei Kingsolveri s-a acordat Medalia Naţională pentru Ştiinţe Umaniste, cea maiînaltă distincţie acordată de Statele Unite pentru servicii aduseartelor. Toate cărţile sale scrise după 1993 au intrat pe lista debestselleruri a ziarului New York Times. Autoarea a mai fostnominalizată la premiile PEN/Faulkner, Pulitzer şi Orange pentru"The Poisonwood Bible". În prezent, trăieşte împreună cu familia sala o fermă în sudul regiunii Appalachia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO