Ziarul de Duminică

EDITORIAL / Orasul in vreme de criza

EDITORIAL / Orasul in vreme de criza
07.05.2009, 15:16 35

Ce am a va spune de aceasta data poate ati mai auzit; daca nu, in mod sigur ati gandit. Dar se pare ca nu este suficient, pentru ca, oricate am fi spus foarte multi dintre noi si oricate am fi gandit si mai multi dintre noi, nimic nu se schimba; sau mai nimic. De multa vreme Bucurestii se dezvolta haotic, santierele apar precum ciupercile pe locul parcurilor rase, blocurile turn ameninta cartierele linistite, cladiri urate rasar ca spini otravitori in ochiul nostru, nu mai exista grija pentru estetic, de parca n-ar mai exista arhitecti, iar protestele sunt complet ignorate. Dar in vreme de criza, in loc sa dispara practicile nesanatoase, agresiunea si uratul se amplifica.

 
Ma plimb foarte des in zona Gradinii Icoanei si a Parcului Ioanid, una dintre oazele de liniste si frumusete ale orasului. De fiecare data imi amintesc istoria aparitiei acestui loc minunat. Acum o suta de ani, Primaria – ei bine, da, ea! - a cumparat terenul, l-a impartit in loturi pe care le-a vandut celor care voiau sa construiasca, dar numai si numai dupa regulile impuse de edili. Adica: respectarea retragerilor fata de vecinatati, asezarea cladirii fata de fiecare strada, inaltimea maxima admisa, felul ingradirilor (care nu puteau fi facute din orice materiale si nici sa depaseasca o anumita inaltime). Nerespectarea acestor reglementari putea duce nu numai la amenzi, ci chiar la confiscarea proprietatii.
De fiecare data cand imi amintesc cu nostalgie de aceste reguli, ma intristez si ma revolt de realitatea care ma inconjoara.
Exista reguli si legi si astazi, dar prea putini tin cont de ele, iar cei care le incalca nu patesc nimic si sfideaza in continuare. Exista o lege care cere ca orice bloc mai inalt, mai ales daca e construit pentru birouri, sa dispuna de garaje subterane; exista o lege care interzice sa musti din trotuar, care e spatiu public; exista o lege care limiteaza inaltimea cladirilor la media celor din jur; sunt atat de multe alte legi care reglementeaza constructiile, ca as umple foi intregi, nu le mai amintesc. Cati tin cont de ele?
Ca sa nu fiu acuzat ca bat apa in piua, o sa-mi iau indrazneala sa dau exemple, din aceeasi zona in care, spuneam, obisnuiesc sa ma plimb. Au aparut cateva constructii hidoase care, de indata ce s-au inaltat, au pus afisul „De vanzare"; nici macar nu sunt terminate. Urate ca noaptea. Ati observat ca pe nici o pancarta pe care sta scris cand a inceput santierul, cand se vor sfarsi lucrarile, care este beneficiarul, care constructorul si tot restul nu este scris niciodata cine e arhitectul, de parca acesta ar fi un nimeni! De ce n-o fi protestand Uniunea Arhitectilor si n-o fi schimband reglementarile?
In aceeasi zona au inceput sa apara blocuri apasatoare, chiar oribile. Cel de la intersectia strazilor Vasile Lascar si Busolei e mai inalt de vreo trei ori decat casa pe care se sprijina luandu-i lumina, a muscat din trotuarul peste care i se vor lati balcoanele, n-are nici un loc de parcare inclus, a ramas neterminat, dar panze imense desfasurate pe toate laturile netencuite anunta birouri de inchiriat. Nici unul dintre blocurile ridicate in zona – o multime – nu depaseste patru etaje, dar acesta se inalta la sapte, iar o suta de metri mai incolo pancarte imense anunta ridicarea altuia la fel. Ca proprietarul – care poate, acum, nu mai are bani sa-l termine – a dorit sa castige la maximum, as mai intelege. Va fi insistat ca lucrurile sa arate cum arata. Dar functionarii de pe toata ierarhia care i-au dat aprobarile nu cunosteau legile? Le-au incalcat din interes? Nu le-a pasat pur si simplu?
Inmultiti situatia aceasta de cate ori doriti si veti afla starea orasului in vreme de criza. Nimanui nu pare sa-i pese sau poate chiar nu-i pasa de felul cum arata orasul in care traim. Cineva ar trebui sa scuture zdravan liota de functionari care isi permit sa incalce legile, indiferent de motiv. Cand un asemenea om va fi amendat, isi va pierde slujba sau chiar se va duce la inchisoare, cum se intampla acum o suta de ani, poate lucrurile se vor schimba. E cineva in stare s-o faca? 
Probabil ma revolt degeaba.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO