Ziarul de Duminică

Egalitatea care îi omoară pe oameni/ de Stelian Ţurlea

Egalitatea care îi omoară pe oameni/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2011, 00:00 85

Octav Vorobchievici

Hotare şi măşti

Vol. I; Războiul generalilor (Spania 1936-1939)

Editura Cavaliotti

Ediţie de Dumitru Preda. Volum reprodus după manscrisul olograf încredinţat profesorului universitar Dumitru Preda, istoric şi diplomat, de chiar autor, în toamna anului 1986, cu puţin înainte de a muri. Cine a fost Octav Vorobchievici? Născut în 19 1896, la Bârlad, fiul lui Constantin Vorobchievici, profesor, licenţiat şi doctor în litere şi filosofie în Austria, Octav Vorobchievici a învăţat la Ploieşti, unde tatăl era profesor. În 1914 s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri din Bucureşti, după intrarea României în război a plecat pe front, a fost grav rănit la Turtucaia. A continuat să rămână pe front şi a participat la bătălia de la Mărăşeşti. În 1918 primeşte ordinul Coroana României cu spade şi titlul de Cavaler. După război devine instructor la Şcoala Militară de Ofiţeri de Infanterie "Principele Carol" din Sibiu. În 1928, recomandat de generalul Ion Antonescu şi în urma unui concurs, devine bursier al Ecole Militaire din Paris. În 1931 devine ofiţer de stat major în Marele Stat Major al armatei române, al cărui şef este generalul Ion Antonescu şi redactor la România Militară, colaborator la Adevărul literar, Revista fundaţiilor etc. Scrie mult. În 1937 este trimis ca observator militar al războiului generalilor din Spania, apoi curând este acreditat ataşat militar regal în Portugalia, în 1940 - ataşat militar regal al României la Berlin. Participă la campania militară pe frontul din est, în 1945, este scos din rândurile armatei şi trecut în rezervă. După instaurarea comunismului, va fi arestat de mai multe ori şi condamnat la 20 de ani de temniţă. După câţiva ani va fi reabilitat. A murit în 1987.

Volumul apărut la Editura Cavaliotti reprezintă, aşa cum afirmă profesorul Dumitru Preda, "o inedită evocare a Spaniei din timpul Războiului civil (1936-1939)".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO