Ziarul de Duminică

Exista viata dupa cutremur! (II)

Exista viata dupa cutremur! (II)

Exista viata dupa cutremur! (II)

19.08.2010, 23:37 228

In Bucuresti vedem blocuri cu forme stranii, contraindicate intari seismice. Crapaturi care apar la cateva zile dupa darea infolosinta, masuratori care indica un grad mare de risc, firmefantoma care construiesc dupa proiecte falsificate si autoritatiiresponsabile care gireaza cu semnatura lor imobile nesigure:ilegalitatile si neregulile apar revoltator de des la cladirilenoi. E nevoie de schimbarea imediata a legislatiei in domeniulconstructiilor. Campania "Exista viata dupa cutremur", pe care atiurmarit-o la stirile PROTV a avut un scop clar: cerem autoritatilorsa puna viata noastra pe primul plan si sa ia imediat masuri pentrua-i obliga pe dezvoltatori si constructori sa isi faca muncaresponsabil, legal si fara rabat de la calitate.
Intre Chile si Romania e o distanta mai mare de 14 mii dekilometri: in materie de constructii, ne despart cateva decenii.Expertii nostri ar putea invata cate ceva din lectia chiliana, darguvernul nu le da fonduri pentru cercetare. Mai grav insa e faptulca legislatia romaneasca le permite unor asa-zisi investitori safalsifice proiecte si sa construiasca prost, cu acte in regula.Expertii avertizeaza: un seism mare poate lovi in orice moment.Viata noastra e in pericol.
Bucuresti, strada Aurel Vlaicu. Un bloc de 9 etaje rasarit intrecase. Inestetic, ciudat si, mai ales, periculos. Agitatia starnitaprintre vecini n-a sensibilizat pe nimeni, asa ca blocul a ramasinfipt printre imobilele vechi, de valoare, amenintate acum decolos. Calvarul a inceput, spun oamenii, cand un investitor, patronal unei firme de constructii, s-ar fi asociat cu doi proprietari decladiri din zona si le-a propus sa construiasca un bloc pe terenullor, dandu-le la schimb apartamente. Casele au fost demolate siuriasa constructie a pornit in stil romanesc. Au spus ca fac unbloc cu 4 etaje. Cladirea s-a extins si a ajuns un bloc de 9 etaje,fara autorizatie. Abuzul reiese din toate documentele oficiale. Pe8 aprilie 2008, primaria sectorului 2 autoriza constructia unuibloc de 4 etaje si al cincilea retras. Edilii locali au acceptat caimobilul sa fie ridicat pe tot terenul, trecand peste regulamentulurbanistic al capitalei. Prin urmare, constructia rezultata elipita de casele vecine, si are balcoanele peste curtile din zonasi peste trotuar. Proiectul are si solutii tehnice ciudate: unbalcon este exact deasupra unui cos de fum. Dezvoltatorul, in goanadupa spatiu cat mai mult, si-a permis o piramida cu varful in jos,un lux la care in Chile, tara seismica, specialistii nici macar nuse gandesc.
La noi in schimb, constructorii au stiut mai bine: proiectantiicladirii sustin ca e foarte rezistenta. Sunt atat de siguri deasta, incat intr-un an, pe structura calculata initial pentru 4etaje, au rasarit 9. Specialistii atrag atentia ca imobilul ridicafoarte multe probleme.
In baza sesizarii de la locatari, inspectorii in constructii audescoperit ca primaria a incalcat legea si cand a dat autorizatiapentru 5 niveluri. N-au putut opri santierul si au cerut edililorde sector sa anuleze avizul, iar constructia sa fie desfiintata.Primaria n-a luat nicio masura, si atunci inspectia in constructiis-a plans Prefecturii. Abia dupa ce prefectul a aflat de poveste,primaria s-a sesizat. Doar ca, prin legislatia administratieilocale, edilii nu pot anula autorizatia dintr-o iscalitura, asa cumau dat-o, ci trebuie mearga in instanta pentru a cere retragereaavizelor si demolarea imobilului. Asa ca de la sfarsitul lui 2009 ainceput un proces. Legea ii permite insa dezvoltatorului sa intrein legalitate. Acesta nu are decat sa cumpere o alta proprietatedin jur, ca sa obtina un coeficient de ocupare a terenului mai mic,si in baza lui, o noua autorizatie, de data asta pentru 9etaje.
Arhitectul sef al sectorului 2, Adriana Bagdasar, cea care aaprobat autorizatia initiala, a fost demisa de primar anul trecut.A mers pentru o zi arhitect sef la sectorul 5, insa a fost doar orampa de lansare, pentru ca de acolo a plecat detasata pe postul dedirector adjunct la Inspectoratul de Stat in Constructii Bucuresti.Adica a ajuns exact in postura de a-si controla propriile avize,pentru care fusese concediata. In prezent nu mai lucreaza laInspectorat si urma ei s-a pierdut.
Cum poti deci vorbi in Romania de constiinta seismica, deseriozitatea constructiilor si de raspunderea dezvoltatorilor, candacestia se ascund, fac investitii prin tertipuri la limitalegalitatii, iar autoritatile inchid ochii?
Alt caz, alta metoda de a scapa de lege. O firma care ridica unbloc in centrul capitalei, la Registrul Comertului, figureaza caavand sediul in localitatea Darasti, judetul Ilfov, in imobilul cunumarul 2A, de pe strada principala. La sediul firmei care apareoficial la Registrul Comertului ar trebui sa ajunga toatacorespondenta, aici ar trebui sa vina in control si gardafinanciara. Insa aici e un imobil parasit, e sediul unui fost CAP.In datele oficiale apare sediul la camera 6. Camera 6 o fi probabilgrajdul numarul 6, desi localnicii spun ca e un grajd parasit. Nicipaznicul fostului CAP nu stie de camera 6 sau de vreo firma deconstructii. Si totusi, la registrul comertului, firmaconstructoare, cu lucrari in zona zero a capitalei, figureaza caavind un numar de telefon fix si unul de mobil.
Exista insa si cazuri in care dezvoltatorii nu se ascund: ei suntpur si simplu, acoperiti de acte.
Bucuresti, 2010. Un bloc nou, pe cat de urat, pe atat de nesigur seinalta printre imobilele vechi ale sectorului 3. In urma cu treiani, proprietarii apartamentlor au platit 1.300 de euro pe metrulpatrat si s-au mutat fericiti in casa noua. Nu stiau atunci ca,abia terminat, blocul incepea deja sa se dezintegreze. In 2007,oamenii l-au dat in judecata pe dezvoltator. Problemele veneau unadupa alta: incepand cu avarii in locuinte si pana la inundatii indemisol. Au incercat sa-si faca dreptate in instanta, cerand savada proiectele si cartea tehnica a structurii, asa cum prevedelegea. Cartea tehnica nu a fost predata asociatiei de proprietari,si in instanta a cerut-o expertul numit de instanta, si nu aprimit-o! Administratorul sustine ca dezvoltatorul nu arataproiectul, ca sa nu se vada ca nu l-a respectat. Greselile deexecutie iti dau fiori. In acest caz, si primaria si inspectia inconstructii au semnat procese verbale din care reiesea ca blocul nuare nicio problema. Seful inspectorilor pe Bucuresti sustine insaca nu isi poate explica de ce cele doua subordonate nu au observatnumeroasele defecte de executie, care au fost atat de grave, incatputeau fi vazute cu ochiul liber.
Dupa difuzarea unui prim reportaj de catre Protv, dezvoltatorulcare initial nu a vrut sa comenteze problemele de la bloc, aprecizat printr-un email, ca principalul vinovat pentru defecteleaparute, ar fi... presedintele asociatiei, care a distrusblocul.
Explicatii aberante, ca si situatiile gasite pe unele santiere dinRomania. Printre cele mai intalnite cazuri sunt cele in care sefura din materialele de constructie.
Bucuresti, sectorul 5. Pe strada Suhaia, la numarul 48, un bloc de3 etaje, a crescut intre case. Imobilul pare zdravan, insaproprietarilor le este teama sa locuiasca in el, pentru ca in cazulunui seism, peretii imobilului ar putea sa cada pe ei. Cei doi soticare au finantat cladirea au descoperit in timpul lucrarilor cafirma angajata nu a respectat proiectul initial, autorizat. Audevenit suspiciosi cand au observat ca materialele din acte nucorespund cu cele din santier. Expertiza facuta de un ingineratestat i-a ingrozit. "In urma expertizei si a probelor delaborator, se demonstreaza ca in cladire, in plansee, s-au introdusplase sudate de 4, in loc de plase de 6. Eu plateam plase de 6, iarei cumparau alte plase. In proiect 6, in cladire 4." Desi expertulspune ca blocul are o rezistenta foarte scazuta, aproape lajumatate fata de cat prevad normativele, Inspectorii inConstructii, n-au vazut nimic in neregula.
In schimb, Inspectorii in Constructii au demonstrat ca stiu sa facajaf in banul public. De 6 ani, echipamente sofisticate cumparate deMinisterul Dezvoltarii, cu zeci de miliarde de lei, zac pringarajele, subsolurile inundate sau camerele dezafectate dininspectoratele teritoriale in constructii. Aparatele, de ultimageneratie atunci, ar fi trebuit sa-i ajute pe asa-zisii experti satesteze materialele de constructie folosite pe santiere. Li s-aparut insa ca munca e prea grea si raspunderea prea mare, asa ca augasit scuze ca sa nu le foloseasca. Astazi, se plang de dotarileproaste si lipsa de personal, dar nimeni nu-i intreaba cat deconstiinciosi sunt in timpul controalelor si cat de linistiti dormcand stiu ca semneaza avize de conformitate pentru abuzuri.
Dezastrul din 1977 s-ar putea repeta. Daca nu stim sigur cand valovi un nou cutremur puternic, avem o certitudine: Romania nu estepregatita pentru asa ceva! Guvernul, Parlamentul, Primariile,inspectoratele de constructii, inspectoratele de urgenta,spitalele, toate institutiile trebuie sa inteleaga ca neglijenta,iresponsabilitatea si lucrul de mintuiala ucid. Avem nevoie acum deo strategie antiseismica in care sa fie cuprinse:
1. Modificarea legislatiei de proiectare si constructie acladirilor dupa modelul chilian sau al altor state care au invatatsa lupte cu seismele.
2. Elaborarea unui sistem de control dur al constructiilor sisantierelor;
3. Expertizarea/ consolidarea/ demolarea/ reconstructia cladirilorcu risc;
4. Finantare pentru cercetare si
5. Infiintarea unei singure Institutii care sa coordoneze intreagastrategie antiseismica
Dezvoltatorul trebuie responsabilizat: el trebuie sa stie ca poateplati cu inchsioarea daca face greseli, exact cum este in Chile.Doar asa va fi primul interesat sa isi aleaga cei mai buniconstructori si proiectanti, ca sa construiasca sigur. Asta seintampla in Chile, unde investitorii au dovedit ca au constiintaseismica si au facut o dezvoltare imobiliara solida - cladirilechiliene moderne nu cad la cutremur.
Daca autoritatile nu isi fac treaba, iar legea imparte raspundereala toti cei implicati in santier, in mod cert la final nu va fipedepsit nimeni si dezvoltatorii vor continua sa construiascaabuziv.
In Chile, pedeapsa cu inchisoarea ajunge pana la 5 ani in cazulcelor care fac construiesc ilegal sau fac modificari interioare. Lanoi, e doar contraventie, pedepsita cu amenda. Trebuie elaborat unset de masuri stricte pe santiere, dupa modelul chilian: firmele deconstructii sa fie specializate pe tipuri de lucrari, totimuncitorii obligatoriu calificati, asiguratorul sa aiba drept decontrol prin intermediul unei societati care sa verifice inpermanenta santierul.
Institutiile statului cu atributii de control in constructiitrebuie reformate. Inspectorii care au girat constructii in afaralegii nu mai au ce sa caute in sistem.
In acest cazuri, in care erorile de constructie au fost trecute cuvederea, inseamna ca inspectorii au fost fie neglijenti siincompetenti, fie corupti si nepasatori. Raspunderea penala trebuiesa ii atinga si pe ei. In mod ciudat, Inspectoratul de Stat inConstructii nu este obligat - in prezent - sa participe la receptiafinala a lucrarii, ci doar la fazele intermediare. Inspectorii vinla receptie in calitate de invitati, daca binevoieste sa-i chemedezvoltatorul.
Si controlul materialelor de constructie trebuie sa fie mai dur.Inspectoratele trebuie sa aiba resursele si autoritatea sasupravegheze piata constructiilor, nu doar sa simuleze, asa cum seintampla acum.
Contraventiile trebuie transformate in infractiuni, iardezvoltatorul sa nu mai beneficieze de "un termen de intrare inlegalitate" daca a fost prins construind ilegal.
La consolidarea cladirilor cu risc seismic, Romania s-a impotmolitintr-un program prost, fara iesire, care pune in pericol viataoamenilor. Locatarii sunt lasati sa traiasca in blocuri subrede,deoarece consolidarea este ingreunata de o legislatie care permitelicitatii cu termene de executie neclare si preturi aproximative,ambele motive de refuz. Ar trebui studiat modelul chilian, careimpune daramarea tuturor cladirilor vechi, neinlcuse in patrimoniulnational.
E nevoie de finantare pentru a reporni acest program, dar si pentrua cerceta. Legislatia trebuie refacuta dupa date noi, culese inultimii ani, astfel incat sa stim ce construim si unde. Legeaprevede pentru orice imobil studii geotehnice partiale, nu si testeprivind modul in care se va misca cladirea, in raport cu pamantul,in caz de cutremur.
Iar ce nu stim, sa invatam de la cei mai buni in domeniu. Einadmisibil sa nu ne permitem finantarea unei echipe de speciliasticare sa se deplaseze in diferite tari lovite de cutremur si sa facaschimb de experienta cu confrati de-ai lor. Doar asa reusesteguvernul din Chile sa schimbe si sa imbunatateasca permanentnormativele pentru constructii.
Sub presiunea unor masuri mai drastice, cladirile noastre trebuieproiectate si construite astfel incat sa faca fata seismelorputernice. Viata noastra e in joc. Trebuie sa construim in functiede calitatea solului, avem nevoie de cartografierea zonelor cu riscseismic; Bucurestiul, Iasiul si alte orase din zone seismicetrebuie sa aiba harti de microzonare a solului, publice sitransparente.
In plus, cat timp inginerii si dirigintii de santier care incalcalegea nu isi pierd dreptul de a profesa decat prin lungi procese ininstanta - ceea ce pana acum nu s-a intamplat niciodata - cat timpinspectorii in constructii nu sunt la randul lor controlati, atatavreme cat legea iti lasa portite de scapare, iar reprezentantiistatului te invata cum si chiar iti creeaza premisele pentrueludarea normelor, haosul imobiliar va domni in continuare inRomania, si viata oamenilor va fi pusa in pericol.
E timpul sa ne schimbam mentalitatea. Sa ii obligam pe ceiresponsabili sa verifice la sange cat de sigure sunt caselenoastre. Sa-i silim sa plateasca atunci cand gresesc si sa fiepedepsiti atunci cand cred ca merge oricum. Ignorate, abaterile,abuzurile si restrictiile incalcate pot ucide. Pe oricare dintrenoi.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, te iubesc!" din6 iunie 2010

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO