Ziarul de Duminică

FITS 2012 sau “Cultura face diferenţa”

FITS 2012 sau “Cultura face diferenţa”/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

11.05.2012, 00:07 193

Cea de-a XIX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfăşura în perioada 25 mai - 3 iunie şi va fi prezentată sub genericul "Crize. Cultura face diferenţa". Timp de zece zile, oraşul Sibiu se va transforma într-o scenă uriaşă reunind peste 2.500 de artişti din toate colţurile lumii.

"Programul celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu continuă tradiţia unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată şi variată şi aduce publicului producţii reprezentative ale marilor companii din străinătate şi din România, spectacole de stradă în oraşul vechi, în biserici şi situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuşi, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar şi conferinţe, seminarii, expoziţii, lansări de carte, instalaţii şi ateliere de lucru, ce au loc atât în spaţii convenţionale, cât şi neconvenţionale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii" a anunţat Constantin Chiriac (foto 2), directorul Festivalului. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români şi străini, critici, operatori din turismul cultural, producători şi zeci de mii de spectatori se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creaţia şi creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmăreşte promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.

Tema din acest an a Festivalului încurajează artiştii şi oamenii de cultură să ofere o alternativă la perioada dificilă prin care trecem, iar programul acestei ediţii cuprinde spectacole ale unora dintre cei mai apreciaţi şi importanţi regizori de teatru de pe scena internaţională, oferind publicului din România şansa de a vedea producţii de excepţie. Cu siguranţă că unul dintre cele mai aşteptate momente din acest an este prezenţa în România a regizorului german Peter Stein ce va prezenta "Faust Fantasia", o melodramă pentru voce şi pian după Goethe ce a fost produsă special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. TR Warszawa va prezenta spectacolul "Între noi totul e bine" al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn, unul dintre cei mai premiaţi oameni de teatru din Europa şi despre care criticii au spus la Festivalul de la Avignon că acesta este un regizor cu inteligenţă sofisticată. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce în premieră romanul epistolar al lui Goethe - "Suferinţele tânărului Werther". Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul "Prinţul Friedrich von Homburg" în regia lui Armin Petras. După negocieri ce au durat aproape trei ani de zile, Need Company soseşte la Sibiu cu spectacolul "Casa cerbilor" produs la cererea Salzburger Festspiele, în regia lui Jan Lawers, artist distins cu marele premiu de la Festivalul Internaţional de Teatru din Sarajevo, Grand Prix - Golden Laurel Wreath Award for Best Performance. Actorul, dramaturgul şi regizorul Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon distins cu meritul Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres în Franţa pentru numeroasele premii primite în lume, va prezenta la Sibiu one man show-ul "Singuri". Tot ca un inedit al acestei ediţii, Teatrului ZAR va susţine patru reprezentaţii la Cetatea Cisnădioara. Trupa poloneză a fost pregătită timp de trei ani în cadrul faimosului Institut Grotowski şi stă mărturie pentru unul dintre cele mai inovatoare experimente ale teatrului din zilelor noastre.

Spectacolele de dans ocupă şi în acest an un loc important în agenda de evenimente a Festivalului. Companiile din Israel ne-au obişnuit de-a lungul timpului cu producţii impresionante din punct de vedere tehnic şi estetic, iar publicul român va avea şansa să reîntâlnească compania Vertigo ce va prezenta două spectacole fascinante: "Mana" şi "Null". Programul acestei secţiuni este completat de spectacolul "În derivă ", o compoziţie pentru care compania Ballet Actuel a fost numită noua Pina Bausch a dansului contemporan. Recunoscută la nivel mondial ca o lucrare de poezie fizică despre frumuseţe, compania australiană C!RCA va ajunge de asemenea la Sibiu. La acest program se mai adaugă, printre alţii, Jose Soriano care aduce la Sibiu pasiunea paşilor de flamenco într-un spectacol de dans emoţionant, la graniţa dintre tradiţional şi modern intitulat "Inima ce sparge pieptul".

Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalaţii sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând apa, aerul sau focul vor anima din nou centrul istoric al Sibiului. Printre acestea se numără şi o premieră mondială: SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 al companiei suedeze Burnt Out Punks. Printre marii invitaţi din acest an la Sibiu se numără, de asemenea, compania Close Act din Olanda ce va susţine un adevărat tur de forţă prin cele două spectacole ("Invazia şi "Tărâmul apelor") transformând Piaţa Mare a oraşului într-o lume fantastică, stăpânită de creaturi mitologice uriaşe.

Anul acesta FITS va inaugura în parteneriat cu TVR Cinema o nouă secţiune, şi anume cea de film. În cadrul acestei secţiuni vor fi proiectate filmele "Undeva la Palilula" în regia lui Silviu Purcărete, "Akropolis" un performance regizat de Jerzy Grotowski, "Prin gânduri şi imagini" - un documentar de Liviu Ciulei şi "Goldfish games" în regia lui Jan Lauwers.

Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură şi conferinţe, care vor aduce la masa de discuţii personalităţi marcante ale lumii culturale naţionale şi internaţionale precum John Freeman, George Banu, Ioan Holender, Nicolae Manolescu, Jan Lauwers şi Wajdi Mouawad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO