Ziarul de Duminică

Iarna nu-i ca vara

13.07.2007, 21:32 21

Ionel Bandrabur se considera pe sine un specialist in amor. Dar conceptia sa despre iubire este simplista si prozaica.

Iarba este verde. Vaca da lapte. Apa din rauri curge, iar cea din lacuri sta. Acesta este genul de adevaruri banale a caror enuntare provoaca rasul, pentru ca toata lumea le cunoaste si considera ca nu mai trebuie amintite. A ramas celebra explicatia data de un fost primar al Capitalei in legatura cu perturbarea circulatiei de caderea zapezii: "Iarna nu-i ca vara." Ionel Bandrabur a publicat de curand o carte de peste trei sute de pagini, format mare, plina de adevaruri banale: Aforisme pentru mileniul III, Galati, Ed. Litera Nova, 2007. Pe un ton solemn, el repeta ceea ce se stie de multa vreme, in materie de dragoste, casatorie, infidelitate conjugala, sanatate, creatie...
Cele mai comice sunt reflectiile pe teme medicale. Autorul nu numai ca emite truisme, dar apeleaza, emfatic, si la terminologia de specialitate: "Alimentatia hipercalorica, incurajata de vechea prejudecata a omului 'gras si frumos', este gresita si constituie cauza a cel putin trei sferturi din maladiile varstei a treia. Mai putine calorii este totuna cu a fi sanatos si longeviv." etc. Medicii din intreaga lume ar trebui sa ia act de aceasta descoperire epocala a lui Ionel Bandrabur.
Practic, autorul repeta mereu "iarna nu-i ca vara", in mii de variante: "A cazut un copil? Se ridica si alearga mai departe. A cazut un batran? E altceva decat la copil, caci aceasta mica intamplare ii poate fi fatala." etc.
Dupa cum reiese si din alte carti ale sale (de proza), Ionel Bandrabur se considera pe sine un specialist in amor. Dar conceptia sa despre iubire este simplista si prozaica: "Gura este organ de voluptate. Indragostitii o stiu, dar nu si profesorii de fiziologie."; "Place barbatului femeia cu suflet bun si crupa voinica. Din pacate, cele mai multe femei se evidentiaza numai prin generozitatea crupei."; "Ospatul copios si femeiusca insatiabila rapun repede pe un barbat varstnic. Ambele excese sunt unelte ale mortii." etc.
In afara de cugetari, Ionel Bandrabur ofera celor interesati si sfaturi: "Cand nevasta este foarte frumoasa si place multora, existand riscul de a ne incornora, intelept este de a-i face un copil: cel putin pentru o vreme nu mai trebuie pazita." etc. El ii indeamna pe barbati sa nu se resemneze cand sunt refuzati de o femeie: "Cand Eva spune 'Nu' dar nu pleaca, vrea sa mai fie rugata." Si cititorul ii spune "Nu" lui Ionel Bandrabur, de zeci de ani. Dar el crede (in mod gresit) ca trebuie sa insiste in continuare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO