Ziarul de Duminică

În plină criză, Grecia face plata în natură

În plină criză, Grecia face plata în natură
19.08.2010, 23:59 53

Capra vecinului e bine-sănătoasă, chiar dacă nu mai stă tottimpul cu coada pe sus. Produce feta cu nemiluita, apare când nicicu gândul nu gândeşti pe pantele pline de levănţică şi cimbru de pemarginea vreunei plaje aurii sau se pune în mijlocul drumului deţi-e şi frică să accelerezi cu mai mult de 20 km la oră. Oricum, eclar că se simte bine, oricât ne-am strădui noi să ne-o închipuimcu copitele în sus şi corniţele înfipte la rădăcina ierbii. Capradin Grecia zburdă în continuare, sfidând cu bărbuţa-i obraznicătoate tablourile negre în care o pictează presa de la noi. V-ospune un om care tocmai s-a-ntors din ţara ei de baştină şi care avăzut-o cât de vital şi graţios se mişcă.

Presa de la noi, şi aia serioasă, şi aia mai frivolă, se-ntreceîn descrierea tragediei prin care trece Hellada (sigur, ea ainventat tragedia, dar din asta nu trebuie înţeles că trebuie să oşi performeze la nesfârşit…). Insulele i-au fost, pasămite,cumpărate de nemţi, porturile au fost amanetate chinezilor, în zarese vede ameninţătoare flota cotropitorilor coreeni. Asta ca să numai vorbim de duşmanul dinlăuntru: anarhiştii autohtoni stau lapândă, cetăţenii atenieni au făcut din grevă o formă de muncă,economia se prăbuşeşte într-un an aşa cum nu s-a prăbuşitErechteionul într-o eternitate. Până una-alta, cu ochiul liber şilipsit de prejudecăţi al turistului de ocazie nu se vede decâtnăvala "coloniştilor" români, sârbi, ucraineni, slovaci, dar şinemţi, italieni (sic!) sau francezi.
Apropo de aceştia din urmă, care declară că iubesc Coasta de Azurmai mult decât orice alt punct de delectare estivală din lume, îmiamintesc o poveste din iarna anului trecut, relatată de presaHexagonului: la Palais de Tokyo, după un vernisaj simandicos, toatăsnobilimea şi intelighenţia Parisului s-a strâns într-o sală derecepţie. După Beluga caviar şi votcă dreasă cu Veuve Clicquot, avenit momentul despărţirii. Cineva aruncă întrebarea: Cine merge lavară în Grecia? Mâinile, aproape fără excepţie, se ridică vesel însus, vestind un corolar limpede: "Ne vedem la vară îninsule!"
Lumea adoră Grecia, lumea merge în Grecia, lumea tânjeşte dupăGrecia, Grecia a ajuns trendy până şi pentru răsfăţatul şinăzurosul Paris. La noi, în schimb, e de bonton să declari căGrecia e falimentară şi că trebuie cu orice chip evitată. Anultrecut avea epidemie de bruceloză (mizerie scornită, pare-se, debulgari, şi preluată cu iresponsabil entuziasm la nord de Dunăre),acum zvonurile vorbesc, insistent, nevrotic, despre atentate, greveinterminabile, lume care moare de foame. Sigur, lucrurile nu staupe roze, Grecia se resimte, poate mai puternic decât alte stateeuropene, de pe urma crizei, dar respiră încă viguros, pentru căare un plămân într-un cer fără nori şi altul în apa Egeei, cu totoxigenul ei albastru.
Grecia are poate mai puţini turişti, dar nu pentru că ea oferă maipuţin, ci pentru că turiştii din toată lumea sunt mai săraci şinu-şi mai pot oferi Grecia. Grecia a luat măsuri de austeritate,dar nu a ajuns, precum sănătoasa Germanie, să propună taxa peobezitate. Grecia, în ritmurile ei mai lente, cu oamenii eiaplecaţi deasupra apelor şi obişnuiţi să aştepte cu zilele până leintră ceva în năvod, ştie să spere şi, în plus, să atragă magnetic,halucinant, visele celor care ştiu s-o iubească (o paranteză pentruun proverb venit din puţul gândirii atice: "Iubind ceea ce nu secade să fie iubit, vei ajunge să nu mai iubeşti ceea ce meritătoată iubirea").
Sunt unul dintre aceştia şi, în momentul în care scriu acesterânduri, stau la malul Mării Negre, neavând, teoretic, niciun motivsă-mi imaginez că marea e în altă parte.

DANIEL NICOLESCU. Absolvent, în 1982, al UniversităţiiBucureşti, Facultatea de filologie, secţia română-portugheză.Redactor principal (şi, începând cu 1991, grafician copertator) laEditura Eminescu, între 1985-2003. Colaborări (cronică literară,cronică plastică, traduceri) la numeroase reviste culturale,începând cu 1974. Redactor şi art-director la diverse publicaţiidin ţară. A semnat mai multe volume de traduceri şi un volum deinterviuri. Din anul 2000 până în 2009 - editor executiv la Ziarulde Duminică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO