Ziarul de Duminică

Iubita din hârtie/ de Stelian Ţurlea

Iubita din hârtie/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

21.03.2011, 23:35 23

Guillaume Musso este unul dintre cei mai populari scriitorifrancezi, cu un succes enorm nu numai în Franţa, ci şi pe altemeridiane. Romanele sale au fost traduse în 33 de limbi. Inclusivla noi. Relativ de curând, Editura Allfa i-a publicat, întraducerea Lilianei Urian, încă un roman*), probabil unul dintrecele mai interesante, cu o acţiune foarte ingenioasă.

Imaginaţi-vă un scriitor celebru care ajunge într-o pană deinspiraţie - foarte posibil - şi care intră într-o relaţie cu ofemeie frumoasă, nimeni alta decât una dintre eroinele romanelorsale. Mai mult, scriitorul află că, dacă el va înceta să mai scrie,dacă nu va reveni la masa de lucru, femeia va muri, pentru că numai dispune de singura cale să se întoarcă în lumea cărţilor, înlumea ficţiunii. Scriitorul o salvează pe femeie, reapucându-se descris, romanul are succes, dar el suferă profund pentru că seîndrăgostise de ficţiunea sa, pe care o întâlneşte, după o vreme,în carne şi oase. Până la un punct, totul fusese o farsă, pusă lacale de prietenii scriitorului care, pentru a-l scoate din pasaproastă, au căutat o femeie adevărată care să aducă cu eroina, i-auprezentat-o şi până la urmă au obţinut efectul scontat. Un romanmagic, prin urmare, care sfârşeşte cu un happy end.

Dacă privim cartea doar sub acest aspect al poveştii, angoaselecreatorului chiar nu ne mai interesează. Nici chiar faptul că,într-o oarecare măsură, femeia e o mască feminină a autorului, cumau şi remarcat unii comentatori. Musso pare s-o spună: ,,Fărăîndoială porţi în tine unii din demonii mei: partea mea cea maiîntunecată, cea mai detestabilă. Cea care îmi trezeşte dezgust şineputinţă de a înţelege. Cea care mă face să-mi pierd orice urmă derespect pentru mine însumi."

Personajele sunt frumoase, se reţin, ies din carte, leîndrăgeşti. Mai ales femeia de hârtie. "Dintre toate persoanjele pecare le-am creat, Billie este preferata mea, spune Musso. Îi simtatât de tare lipsa, după ce am terminat de scris romanul, încâts-ar putea spune că sunt îndrăgostit."

Şi semnatarul acestor rânduri ar putea face o declaraţieidentică.

*) Guillaume Musso - Fata de hârtie, EdituraAllfa. Traducere din limba franceză de Liliana Urian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO