Ziarul de Duminică

Jan Morris

Jan Morris
09.02.2007, 18:37 15

Nominalizarile pentru editia din acest an a premiului Arthur C. Clarke au fost anuntate la 20 ianuarie. Acestea sunt: End of the World Blues de Jon Courtenay Grimwood, Nova Swing de M. John Harrison, Oh Pure and Radiant Heart de Lydia Millet, Gradisil de Adam Roberts, Streaking de Brian Stableford si Hav de Jan Morris.
Castigatorul va fi anuntat in noaptea de deschidere a Festivalului International de Film Fantastic si SF de la Londra, miercuri, 2 mai. Dintre cei sase autori, doar unul singur a fost publicat in Romania, M. John Harrison, al carui volum Viriconium a aparut anul trecut. Ceilalti sunt inca enigme ce urmeaza a fi descifrate de cititorul roman, poate in urmatorii ani.
Un caz aparte il constituie Jan Morris.
S-a nascut la 2 octombrie 1926 ca James Humphrey Morris. Istoric, autor al unor carti de calatorie despre Venetia, Oxford, Triest, New York, celebru pentru trilogia Pax Britannica, o istorie a Imperiului Britanic. In timpul celui de-al doilea razboi mondial a facut parte din serviciile de informatii britanice, apoi a fost jurnalist, scriind pentru The Times si The Guardian. In 1972 face in Maroc o operatie de schimbare a sexului si devine Jan Morris (experienta relatata in volumul Conundrum, din 1974). Isi continua viata alaturi de Elizabeth Tuckniss, sotia cu care avea deja cinci copii.
In 1985, Jan Morris a publicat volumul The Last Letters from Hav, scris ca oricare dintre cartile lui despre orasele vizitate. Hav este un oras in care isi dau intalnire trei culturi: asiatica, europeana si araba. Nicaieri localizat cu exactitate, orasul este o alegorie a intregului secol XX. Cursa pe acoperisuri, descrisa asemanator alergarii taurilor din Pamplona, strazile care pastreaza urmele vizitatorilor celebri - Sf. Pavel, Freud, Djaghilev, Mark Twain, Marco Polo, Hemingway, ursii dresati, fiintele imaginare care populeaza orasul, turnul chinezesc... toate acestea il fac foarte palpabil, viu, real. Cartea a avut mare succes, aducandu-i autoarei o nominalizare la Booker Prize in 1985. Dupa douazeci de ani, Jan Morris se intoarce in acel oras, iar rezultatul este un nou volum, Hav, aparut in 2006, in care, alaturi de The Last Letters from Hav avem o noua poveste, Hav of the Myrmidons. Orasul este schimbat si seamana mult mai mult cu secolul XXI. Morris este persona non grata din cauza felului in care a descris orasul in prima carte si are nevoie de un permis special pentru a strabate strazile de nerecunoscut. Celebra cursa pe acoperisuri s-a simplificat (s-au pus plase, pentru a o face mai putin periculoasa - grija fata de populatie a noilor conducatori). Un turn inalt de sase sute de metri domina orasul. Totul are un alt aer, dar nimic nu este precis, nimic nu este definitiv explicat.
Bibliografie selectiva: Last Letters from Hav (1985 - nominalizare Booker Prize), Hav (2006), Fisher's Face (2007)

Pax Britannica: Heaven's Command: An Imperial Progress (1973), Pax Britannica: The Climax of an Empire (1968), Farewell the Trumpets: An Imperial Retreat (1978)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO