Ziarul de Duminică

Jeffrey Ford

Jeffrey Ford
27.04.2007, 19:42 17

Premiile Asociatiei Scriitorilor Americani de Fantasy si Science Fiction - pe numele lor Nebula - au intrat in linie dreapta prin anuntarea, luna trecuta, a nominalizarilor.
La categoria roman, lista cuprinde Farthing de Jo Walton (un 1949 alternativ in care Anglia a negociat pacea cu Hitler in 1941), From the Files of the Time Rangers de Richard Bowes (o istorie alternativa, un roman mozaic printre ale carui bucati se afla doua proze premiate cu Nebula pentru nuveleta in 2003 si 2004), The Girl in the Glass de Jeffrey Ford (un thriller literar, cum l-au numit criticii), The Privilege of the Sword de Ellen Kushner (un roman high fantasy), Seeker de Jack McDevitt (ultimul volum al unei trilogiei despre un negustor de antichitati) si To Crush the Moon de Wil McCarthy.
Jeffrey Ford, un scriitor aparte, care si-a castigat fani printre cititori, dar si printre colegii lui, scriitorii, are deja un premiu Nebula (pentru nuveleta The Empire of Ice Cream, in 2004) si trei premii World Fanatsy (pentru romanul The Physiognomy, in 1998, pentru povestirea Creation, in 2003, si pentru culegerea de povestiri The Fantasy Writer's Assistant and Other Stories, in 2003) si un premiu Fountain (care se acorda pentru calitatile literare ale unei povestiri din genul speculative fiction) - pentru The Annals of Eelin-Ok in 2005.
Jeffrey Ford s-a nascut la 8 noiembrie 1955 in West Islip, New York. Este absolvent al Universitatii de Stat din Binghamton, traieste in New Jersey si preda cursuri de literatura la un colegiu. A predat si la celebrul atelier de science-fiction Clarion. A publicat prima povestire (The Casket) in 1981 in revista romancierului John Gardner, pe care l-a avut profesor in facultate. A mai publicat povestiri in Argosy, Event Horizon, Infinity Plus, Black Gate, The Magazine of Fantasy & Science Fiction si altele. Primul roman, Vanitas, i-a aparut in 1988.
Romanul nominalizat pentru premiul Nebula in acest an, The Girl in the Glass, a mai castigat un premiu, in 2006, si e vorba despre premiul Edgar Allan Poe, acordat pentru genul mystery. Romanul este considerat de comentatori ca fiind un thriller literar, asa cum toate cartile lui Ford se bucura de aprecieri privind calitatile lor literare in primul rand, si mai apoi ca facand parte dintr-un gen sau altul. Povestea are loc in Long Island, in anii '30, si ii are in centrul ei pe Diego, un tanar mexican imigrant, si pe Thomas Shell, tutorele acestuia. Apoi cadavrul unei fete este gasit cu insemne ale Ku Klux Klanului. Avem astfel toate ingredientele unui thriller. Si mai avem talentul de scriitor al lui Ford.
Bibliografie: seria Cley (The Physiognomy, 1997; Memoranda, 1999; The Beyond, 2001), Vanitas (1988), The Portrait of Mrs. Charbuque (2002), The Girl in the Glass (2005)
Culegeri de proza scurta: The Fantasy Writer's Assistant: And Other Stories (2002), The Empire of Ice Cream (2005), The Fantasy Writer's Assistant: And Other Stories The Empire of Ice Cream
Site: http://users.rcn.com/delicate/
Blog: http://14theditch.livejournal.com/

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO