Ziarul de Duminică

Joe Hill

02.03.2007, 21:44 25

A aparut la 13 februarie o carte ale carei drepturi de traducere fusesera deja vandute in douazeci si trei de tari, printre ele si Romania. Cartea este Heart-Shaped Box si apartine tanarului scriitor american Joe Hill. Sau, daca vreti, Joseph Hillstrom King. Numele mamei - Tabitha, numele tatalui - Stephen. Dar faima lui, pe care si-a construit-o singur, sub un nume de imprumut, se bazeaza azi pe cate doua premii Bram Stoker si British Fantasy, si cate un premiu World Fantasy, International Horror Guild si Crawford.
Joe Hill s-a nascut in 1971, in Bangor, Maine. Si-a luat licenta in limba engleza in 1995, la Vassar College. Mai are o sora, Naomi, si un frate, Owen, scriitor si el. Imediat dupa terminarea facultatii, a inceput sa publice povestiri, paisprezece dintre acestea fiind adunate in volumul 20th Century Ghost. Nici cu povestirile, nici cu volumul n-a prea avut noroc in America (plus alte patru romane refuzate de edituri), unde a publicat exclusiv in reviste literare. Pe piata de gen a publicat mai mult in Anglia, iar volumul a fost publicat tot de un englez, Peter Crawford de la PS Publishing. Premiile luate (patru!) i-au deschis apoi si piata americana. In 2006 a primit premiul William L. Crawford pentru cel mai bun tanar scriitor. Se pare ca informatia despre adevarata sa identitate a fost facuta publica in momentul in care s-a anuntat aparitia romanului Heart-Shaped Box (februarie 2007 in SUA, la William Morrow/HarperCollins, si martie in Marea Britanie, la Victor Gollancz Ltd.). Joe Hill traieste, impreuna cu sotia, in New England.
Heart-Shaped Box este povestea lui Judas Coyne, un fost star rock, acum in varsta de cincizeci de ani. Cartea incepe linistit, cu "Jude avea o colectie". Apoi aflam ca in colectia cu pricina erau incluse o carte de bucate pentru canibali, o marturisire a unei vrajitoare de acum trei sute de ani, streangul cu care fusese spanzurat un om in Anglia, un film snuff - a carui posesie il deranja cel mai mult. Cand a gasit un anunt prin care o femeie vindea o stafie pe internet, cu o suta de dolari, Jude si-a adjudecat-o. Dar cand aceasta i-a fost livrata la domiciliu intr-o cutie in forma de inima (romanul are acelasi titlu cu al unui hit al grupului Nirvana), s-a dovedit ca in cutie se afla doar costumul tatalui vitreg al unei foste fane care s-a sinucis. Apoi avea sa afle ca stafia era si ea acolo, ba mai mult, ca si-a propus sa-l ucida pe Jude, pentru a se razbuna, socotindu-l vinovat de moartea fetei. Si romanul incepe... Asa cum incepe si asteptarea noastra, pana o sa vedem editia romaneasca in librarii.
Bibliografie:
20th century Ghosts (2005 - premiile Bram Stoker, British Fantasy, International Horror Guild, Crawford 2006); Heart-Shaped Box (2006 - vanduta deja in 23 de tari, drepturile de ecranizare achizitionate de Warner Brothers).
Alte premii: World Fantasy 2006 pentru nuvela Voluntary Comittal; Bram Stoker si British Fantasy 2006 pentru povestirea Best New Horror
Site: http://joehillfiction.com
Blog: http://www.joehillfiction.com/ blog.htm

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO