Ziarul de Duminică

John Scalzi

06.10.2006, 20:44 19

Premiul John W. Campbell din acest an a fost obtinut de John Scalzi. Destinat tinerilor scriitori, premiul se acorda in fiecare an in cadrul Conventiei mondiale de SF (in acest an a avut loc la Los Angeles, in perioada 23 - 27 august). Contracandidatii lui Scalzi au fost: K.J. Bishop (al carei roman, Orasul gravat, a aparut de curand si in versiune romaneasca), Brandon Sanderson (si romanul lui, Elantris, va aparea pana la sfarsitul anului in romaneste), Chris Roberson, Sarah Monette si Steph Swainston.
John Scalzi s-a nascut in 1969. A fost critic de film pentru un ziar californian, iar din 1998 este scriitor freelancer. Scrie cronici de DVD-uri pentru mai multe publicatii si este blogger platit de AOL.
Romanul lui cel mai cunoscut este Old Man's War (2005), romanul de debut, care a atras atentia comentatorilor si intregii comunitati F&SF, aducandu-i doua nominalizari la premii importante cum sunt Locus si Hugo, pentru 2006, si plasarea lui pe lista candidatilor la Premiul John W. Campbell.
La saptezeci si cinci de ani, John Perry este recrutat de Forta de Aparare Coloniala si, transferat intr-un trup tanar, lupta cu fiinte extraterestre pentru planetele locuibile din galaxie. Dar niciodata nu se va mai putea intoarce pe Pamant. Problema pe care o pune Scalzi in romanul lui (cronicarii au facut apropieri intre acesta si romanele lui Heinlein si Haldeman) este aceea a umanului: cat de uman este omul "imbunatatit"? Cat de uman este omul postuman? Pentru ca, o data cu trupul cel nou si tanar, Perry a fost dotat cu implanturi care sa-i imbunatateasca performantele fizice si intelectuale.
In februarie 2006 a aparut The Ghost Brigades, roman care continua aventurile Fortei de Aparare Coloniale. Este urmarit destinul lui Jared Dirac, un supersoldat, clona lui Charles Boutin, un savant care ar fi vandut secrete militare extraterestrilor. Pentru a ajunge la Boutin, se transfera amintirile acestuia (pastrate intr-un format electronic) in creierul lui Dirac, care se va alatura Fortelor Speciale. Aceste trupe, alcatuite din soldati-clone, sunt numite Brigazile Fantoma. Ender's Game (de Orson Scott Card), Forever War (de Joe Haldeman) si Starship Troopers (de Robert A. Heinlein) sunt romanele din care isi trage seva Scalzi. Se spune ca The Ghost Brigades nu ajunge la nivelul lor, nici macar la nivelul primului roman, Old Man's War. Dar e pe-aproape.
Oricum, pentru amatorii de SF militar, cele doua romane ale lui John Scalzi sunt o lectura placuta.

Bibliografie:
Romane: Old Man's War (2005 - Premiul John W. Campbell 2006, nominalizari Hugo si Locus 2006); Agent to the Stars (2005); The Ghost Brigades (2006); The Android's Dream (octombrie 2006).
Non-fiction: Rough Guide to Money Online (2000); The Rough Guide to the Universe (2003); Uncle John's Presents Book of the Dumb (2003); Uncle John's Presents Book of the Dumb 2 (2004); The Rough Guide to Sci-Fi Movies (2005); You're Not Fooling Anyone When You Take Your Laptop to a Coffee Shop: Scalzi On Writing (2006).
Site: www.scalzi.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO