Ziarul de Duminică

Josh Conviser

Josh Conviser
03.11.2006, 20:03 19

"Ryan Laing este James Bond al secolului 21" spune Frederick P. Hitz, fost inspector general al CIA, despre personajul principal al romanului Echelon publicat de Josh Conviser in luna iulie a acestui an.
Josh Conviser a crescut in Aspen, Colorado, a absolvit Universitatea Princeton in 1996, a trait in Europa, Asia si Australia. Alpinist pasionat, a participat la expeditii care au atacat masive muntoase din toata lumea, inclusiv Himalaia. A renuntat la alpinism in favoarea scrisului, fie sub forma de roman, fie ca scenariu de film. A lucrat cu studiouri de film independente, a ajuns la Hollywood, unde isi doreste o cariera de scenarist. A fost implicat in producerea serialului Roma (difuzat si la noi de HBO), unde a participat la faza de documentare si pregatire a plot-ului. Pe genericul serialului este consultant executiv. Traieste, impreuna cu sotia lui, in Santa Barbara. Echelon este primul lui roman.
"In timp ce cititi aceasta propozitie, Echelon va intercepta 70.000 de convorbiri telefonice, emailuri, faxuri... Astazi, Echelon va intercepta trei miliarde de comunicatii electronice. Imaginati-va ce va fi maine." Cum sa nu atragi cititorul cu asa ceva?
Au scris despre romanul lui Conviser scriitori ("Conviser este un scriitor de urmarit" a spus Allan Folsom, autorul romanului The Day After Tomorow, dupa care s-a facut un film de succes), producatori de film ("Echelon duce thrillerul de spionaj la un nivel aproape metafizic" a spus Gary Goldman, producator executiv pentru Minority Report, si "o furtuna de imagini" l-a descris Chris Carter, creatorul serialului Dosarele X), fosti inspectori CIA (l-am amintit deja pe Frederick P. Hitz), critici ("o lectura excelenta" a scris Sean Books in Jive Magazine).
Intr-un viitor apropiat, razboaiele au fost uitate, conflictele depasite, iar viata e roz. Sau cel putin asa pare. Daca informatia inseamna putere, atunci SUA cu adevarat au devenit puterea numarul unu a planetei. Sistemul de supraveghere Echelon stapaneste tot: telefoane, faxuri, emailuri. Iar cine controleaza Echelon stapaneste Pamantul. Cum spuneam, personajul principal al romanului este agentul Ryan Laing care, dupa ce a murit, este readus la viata cu ajutorul bioingineriei si nanotehnologiei. Langa el o gasim pe Sarah Peters, colega lui, o hackerita neo-punk din Scotia. Ambii sunt atrasi intr-o conspiratie menita sa descopere secretele sistemului Echelon. Experienta cinematografica a lui Conviser se vede, romanul fiind plin de secvente de actiune, bine descrise, cu impact vizual, si n-ar fi de mirare ca in curand sa auzim ca au inceput fimarile la ecranizarea lui. Este un roman modern, post-cyberpunk, un thiller SF despre ziua de maine. De maine?
Un alt scriitor aflat la primul roman in 2006, Adam Fawer, spunea: "Daca William Gibson si Tom Clancy ar fi scris in colaborare un roman, acesta ar fi fost Echelon". Asta ca sa stie cititorii romani la ce sa se astepte in 2007 cand romanul Echelon de Josh Conviser va fi publicat in romaneste.

Bibliografie: Echelon, 2006
Site: www.joshconviser.com

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO