Ziarul de Duminică

K.J. Bishop

27.02.2006, 21:28 19

K.J. Bishop a fost nominalizata in 2005 pentru Premiul John W. Campbell acordat debutantilor in science-fiction si fantasy. 2006 este al doilea an in care poate ajunge la acest premiu, fiecare autor fiind eligibil doi ani consecutivi. Nu stiu daca o sa ia premiul. Votul final pentru un premiu literar, fie ca este al cititorilor, fie ca este al unui juriu format din profesionisti in domeniu, suscita intotdeauna lungi controverse. Cert este ca australianca a atras atentia tuturor si nu sunt putini cei care socotesc romanul ei, The Etched City, unul dintre cele mai stralucite debuturi ale ultimilor ani. A devenit cunoscuta fraza care incepe cu "De la China Mieville incoace...."

Kirsten Bishop s-a nascut la Melbourne, in Australia. Are o licenta in limba engleza la Universitatea din Melbourne, dar a lucrat in domeniul graficii pe calculator si ca web designer. A publicat mai multe povestiri si un roman, The Etched City, tiparit pana acum in trei editii (Prime Books, 2003; TOR, 2004 si Spectra, 2004), la care se adauga cea aparuta in Serbia si, in toamna, versiunea romaneasca aflata in pregatire la Editura Tritonic. Recenziile elogioase au pus-o pe autoarea lui alaturi de nume ca China Mieville, J.G. Ballard, M. John Harrison, Michael Moorcock, Borges, Hieronymous Bosch, Italo Calvino, Stephen King, Baudelaire, Oscar Wilde.

Romanul este povestea a doua personaje, un barbat - Gwynn, mercenarul dur, luptator, fara scrupule, si o femeie - Raule, a carei moralitate a supravietuit vicisitudinilor unei vieti aventuroase. Gwynn si Raule se intalnesc in desert. Se cunoscusera candva, pe vremea unei revolutii esuate. Se hotarasc sa inceapa o noua viata si ajung in Ashamoil, orasul gravat, unde isi gasesc de lucru: Gwynn in slujba unui puternic al locului, iar Raule ca medic intr-un spital. Gwynn o cunoaste pe Bethine Constanzin, de care se indragosteste. Beth este autoarea unor gravuri pe care K.J. Bishop le descrie in detaliu, transmitand cititorului ideea ca Ashamoil este un oras al artei, construit prin arta. Un oras din familia lui Viriconium al lui M. John Harrison si Veniss al lui Jeff VanderMeer.

The Etched City a fost incadrat in genul fantasy, dark fantasy. Dar toti cei care l-au comentat au scos in evidenta calitatile literare in primul rand. Felul in care autoarea foloseste limba engleza, capacitatea de a construi personaje puternice, un mediu baroc si credibil in acelasi timp si, mai ales, aceea de a scrie despre interactiunea dintre personaje, mediu si faptele lor. De a urmari consecintele si felul in care faptele de azi le influenteaza pe cele de maine.

Nu se stie ce va mai scrie Kirsten Bishop de acum incolo. Nu se stie daca va exista o continuare a acestui prim roman, asa cum se asteapta cititorii. Probabil ca nu. Australianca scrie literatura si e mandra de asta. Orice va mai scrie, are fani care ii vor astepta cartile.



* Bibliografie: The Etched City, 2003 (premiile William L. Crawford si Ditmar 2004; nominalizari la premiile Aurealis, World Fanatsy si International Horror Guild 2004).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO